Του Ανδρέα Τσιλογιάννη*
Η σοκαριστική, τρομοκρατική - δολοφονική επίθεση του τζιχαντιστή στο Στρασβούργο, αργά το βράδυ της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου, επαναφέρει τον τρόμο και τον φόβο όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες του 2018, η παράξενη, για την Ευρώπη, χρονιά κλείνει και θα γραφτεί με γράμματα μελανά στη βίβλο της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η νέα τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στη Γαλλία αποτελεί ή το επιστέγασμα της κρίσης των κίτρινων γιλέκων ή την αρχή ενός παράξενου, επικίνδυνου, απρόβλεπτου, μη ελέγξιμου πολέμου, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως ο πόλεμος του υγρού στοιχείου.
Στρασβούργο, Tρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018
Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης του τζιχαντιστή - μακελάρη Σερίφ Σακάτ στο κέντρο της γαλλικής πόλης, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και αποτελεί τη μια από τις δύο έδρες του ευρωκοινοβουλίου.
Ο τρόμος επανέρχεται στη Γαλλία, η υπόλοιπη Ευρώπη παγώνει με το άκουσμα της είδησης της τρομοκρατικής επίθεσης στη φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.
Άμεσα κινητοποιείται η γαλλική κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ενεργοποιεί το διυπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει τα ξημερώματα της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου υπό τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η γαλλική αστυνομία έχει αρχίσει ένα ανθρωποκυνηγητό με σκοπό να βρει τον δράστη, είτε νεκρό, είτε ζωντανό.
Το βράδυ της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται πως ο μακελάρης τζιχαντιστής βρέθηκε νεκρός στην ευρύτερη περιοχή του Στρασβούργου, έπειτα από ανταλλαγές πυροβολισμών σε μεγάλη επιχείρηση των γαλλικών και γερμανικών αστυνομικών δυνάμεων.
Ο τρόμος έχει επιστρέψει στη Γαλλία, στο θυμικό όλων έρχεται η τρομοκρατική επίθεση των εξτρεμιστών μουσουλμάνων στο θέατρο του Μπατακλάν στο Παρίσι.
Μπατακλάν. Η σύγχρονη “γαλλική” νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου
Η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεχάσει τη μαύρη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου του 2015 και το τρομερό έγκλημα των τζιχαντιστών, οι οποίοι σφαγιάζουν , μέσα στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού, δεκάδες θεατές οι οποίοι παρακολουθούν συναυλία ροκ συγκροτήματος.
Το Παρίσι ταυτόχρονα με το μακελειό στο Μπατακλάν δέχεται τρομοκρατικές επιθέσεις από τους τζιχαντιστές σε έξι διαφορετικά σημεία.
Ο απολογισμός της γαλλικής μαύρης Παρασκευής, της σύγχρονης νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου, είναι πάνω από 150 νεκρούς με δεκάδες τραυματίες.
Ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναγκάζεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και να επιβάλει το κλείσιμο των γαλλικών συνόρων για μερικές μέρες.
Γαλλία, Δεκέμβρης 2018
Η Γαλλία, στο λυκόφως του 2019, δέχεται, ξανά, τρομοκρατική επίθεση από τους τζιχαντιστές.
Τα κίτρινα γιλέκα
Η αιματηρή επίθεση του μεμονωμένου, νεκρού πλέον, τζιχαντιστή Σερίφ Σακάτ στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, γίνεται λίγες ώρες μετά από τις εξαγγελίες του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν , ο οποίος προσπαθεί να κατευνάσει τον γαλλικό λαό και να μετριάσει την κρίση των «Gilets jaunnes», των «κίτρινων γιλέκων».
Παρίσι Δεκέμβριος 2018. Η εξέγερση των «Gilets jaunes». Ο πόλεμος του υγρού στοιχείου
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, εξεγερθέντες χαμηλόμισθοι Γάλλοι πολίτες, βγαίνουν και καίνε τους παριζιάνικους δρόμους, φορώντας κίτρινα γιλέκα, την ώρα που ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των G20.
Το ακριβό Παρίσι
Βασικό θέμα της «κρίσης των κίτρινων γιλέκων» είναι η αύξηση των τιμών των καυσίμων που επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση.
Η αύξηση των τιμών στα πετροχημικά προϊόντα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γαλλική κοινωνία, καθώς εκτοξεύουν στα ύψη το όριο διαβίωσης, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση στη γαλλική πρωτεύουσα.
Τα ενοίκια στη γαλλική πρωτεύουσα είναι απλησίαστα, ακριβή η αγορά πετρελαίου για όσους έχουν την τύχη να ζουν σε διαμερίσματα στο κέντρο του Παρισιού.
Οι πολίτες της πόλης που δεσπόζει ο Πύργος του Άιφελ, είτε κρυώνουν καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο, είτε επιλέγουν να ζουν ακόμα και σε αυτοκίνητα.
Βλέπετε το κόστος διαβίωσης στο Παρίσι κάνει αδύνατη την ενοικίαση διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης από τους ίδιους τους Παριζιάνους.
Το Παρίσι συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της λειψυδρίας, αλλά και την υψηλή τιμή πώλησης στο νερό.
Ειδικοί αναλυτές θεωρούν τη γαλλική πρωτεύουσα, εξαιτίας και του μεγάλου όγκου των μουσουλμάνων μεταναστών, ως την πόλη η οποία δεν επιλέγεται τυχαία ώστε να αποτελέσει την αρχή του πολέμου του υγρού στοιχείου.
Η εξέγερση των Γάλλων χαμηλόμισθων στη γαλλική πρωτεύουσα ξεφεύγει από κάθε όριο, οι διαδηλωτές κυριολεκτικά καίνε το Παρίσι, οι οποίοι σπάνε και κατακλέβουν μέχρι και το κεντρικό κατάστημα της αμερικάνικης εταιρίας Apple.
Παρίσι, Ελιζέ, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου
Διάγγελμα Μακρόν
Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ανακοινώνει στον γαλλικό λαό έκτακτα μέτρα στα οποία συμπεριλαμβάνονται το πάγωμα της τιμής των καυσίμων, αλλά και μέτρα στήριξης των οικονομικά αδύνατων πολιτών με σκοπό να κατευνάσει την «κρίση των κίτρινων γιλέκων».
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλόμισθους μικρομεσαίους και συνταξιούχους περιλαμβάνει την αύξηση κατά 100 ευρώ των μισθών ώστε οριακά να αγγίξουν το κατώτατο μισθολογικό όριο.
Η άτακτη υποχώρηση του Μακρόν στο απογευματινό διάγγελμα της Δευτέρας, ο οποίος εμφανίζεται φορώντας ένα προσωπείο ηττημένου και κουρασμένου πολιτικού, γίνεται αντιληπτή και κυρίως προσδίδει την εκτός ελέγχου κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία.
Ο Γάλλος πολίτης έχει χάσει την εμπιστοσύνη σε έναν πρόεδρο, ο οποίος το περισσότερο διάστημα βρίσκεται εκτός της χώρας.
Η συγγνώμη Μακρόν κοστίζει στον γαλλικό προϋπολογισμό 10 εκ ευρώ, άγνωστες οι προθέσεις των «gilets jaunes», των κίτρινων γιλέκων το επόμενο διάστημα.
Η επιβεβαίωση της εκτός ελέγχου κατάστασης της Γαλλίας έρχεται, δυστυχώς, το βράδυ της περασμένης Τρίτης με την τρομοκρατική επίθεση του τζιχαντιστή μακελάρη στο κέντρο του Στρασβούργου, η οποία αφήνει τρεις νεκρούς και δεκατρείς τραυματίες.
Η επόμενη μέρα:
Τα παράκεντρα του ισλαμικού κόσμου, έχουν με τρόπο φανερό και επικίνδυνο διεισδύσει στην πλούσια δυτική και κεντρική Ευρώπη.
Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση των ασιατικών πληθυσμών στην Ευρώπη, η αύξηση τιμών στο νερό και στο πετρέλαιο, ο υπόγειος πόλεμος των πετροχημικών προϊόντων, το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η συμμαχία των Σιιτών Τούρκων με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς Ρώσους , είναι ζητήματα τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από τις σκοτεινές δυνάμεις του ορθόδοξου ισλάμ, οι οποίες σχεδιάζουν την τελική και με κάθε τρόπο επικράτηση του τζιχάντ στον κόσμο των απίστων.
Πιο το μέλλον της Γαλλίας και του Προέδρου Μακρόν στην περίπτωση που συνεχιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών ή παραταθεί η κρίση των κίτρινων γιλέκων;
Πιο το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα τόσα ανοιχτά ζητήματα και τους Ευρωπαίους πολίτες να μη νιώθουν ασφαλείς έπειτα από τα επαναλαμβανόμενα και μη αντιμετωπίσιμα, όπως φαίνεται, τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών;
Ως Ευρωπαίοι πολίτες, έχουμε καταλάβει πως το νερό, το πετρέλαιο και τα λοιπά πετροχημικά - υγρά προϊόντα είναι ή δυσεύρετα ή ακριβά ή απλησίαστα ως προς την αγορά όχι μόνο από τον μέσο Γάλλο αλλά και από τον μέσο Ευρωπαίο καταναλωτή;
Ας εμπεδώσουμε:
Σύμφωνα με τη «Le figaro», η κρίση των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι δεν είναι απλά μια διαμαρτυρία του λαού απέναντι στην αύξηση της τιμής των καυσίμων αλλά η αρχή ενός νέου παγκόσμιου πολέμου.
Η «Le Monde» επισημάνει πως ή άτακτη τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, το βράδυ της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου, δεν θα είναι η τελευταία που θα υλοποιήσουν οι τζιχαντιστές στην Γαλλία.
H «Le Parisien» μας υπενθυμίζει πως το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Στοκχόλμη είναι οι πρωτεύουσες της ευρωπαϊκής επικράτειας οι οποίες, αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα και της λειψυδρίας, με τις τιμές του νερού, υγρό στοιχείο, να ανεβαίνουν συνεχώς και ανεξέλεγκτα.
Τις νέες συνθήκες στον κόσμο των απίστων, γνωρίζουν καλά οι "ορθόδοξοι" ισλαμιστές, πολέμιοι των "καθοδηγούμενων" μουσουλμάνων, οι οποίοι απλά ψάχνουν την αφορμή για την αρχή ενός συντονισμένου πολέμου με την δύση.
Ας μην εθελοτυφλούμε. Η κρίση των κίτρινων γιλέκων είναι απλά η αφορμή για την έναρξη ενός νέου, κυρίως, μη αντιμετωπίσιμου πολέμου, με απρόβλεπτες καταστάσεις όχι μόνο για την Γαλλία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα.
Ο πόλεμος του υγρού στοιχείου ξεκίνησε. Η Ευρώπη φλέγεται. Το 2018 φεύγει…
* Ο αρθρογράφος κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.