Θέμα κύρους και αξιοπιστίας για την Ελλάδα, η υπόθεση Κατσίφα

Θέμα κύρους και αξιοπιστίας για την Ελλάδα, η υπόθεση Κατσίφα

Του Νίκου Μελέτη

Διανύοντας την πέμπτη ημέρα από το επεισόδιο των Βουλιαράτων, είναι σαφές ότι η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει μεθοδεύσεις που πλήττουν και τραυματίζουν βαθύτατα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, εκθέτουν την Ελλάδα και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δυο λαών, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της παρουσίας χιλιάδων Αλβανών μεταναστών στην χώρα μας αλλά και της παρουσίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Αφήνοντας την υπόθεση να περιέρχεται από τον εισαγγελέα Αργυρόκαστρου στον Εισαγγελέα Σοβαρών Εγκλημάτων Τιράνων, το να ζητείται η υποβολή νέων αιτημάτων από την οικογένεια όχι πια για συμμετοχή δικού της εμπειρογνώμονα στην ιατροδικαστική εξέταση αλλά για την επιστροφή της σορού του νεκρού Κωσταντίνου Κατσίφα, η αλβανική κυβέρνηση απλώς πυροδοτεί το κλίμα έντασης και την εμπέδωση της αντίληψης στην ελληνική κοινή γνώμη ότι κάτι κρύβεται πίσω από τον τρόπο που βρήκε τον θάνατο ο ομογενής.

Και όταν έρθει η ώρα και θεωρήσουν τα Τίρανα ότι η Ελλάδα έχει «εκτεθεί» αρκετά θα αρχίζουν να διαρρέουν αποσπασματικά και επιλεκτικά «ντοκουμέντα» από το επεισόδιο, είτε από το κινητό του θύματος είτε από το όπλο του είτε από το περίφημο βίντεο που έχουν καταγράψει την επιχείρηση οι Ειδικές Δυνάμεις Renea, ώστε να εκθέσουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

Αυτό που προέχει φυσικά είναι να επιστραφεί η σορός του νεκρού στην οικογένεια του για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο «βασανιστήριο» στο οποίο υποβάλλονται οι γονείς του, η αδελφή του, οι συγγενείς, οι φίλοι του, οι συγχωριανοί του.

Και να τερματισθεί αυτό το πολιτικό παιγνίδι που παίζουν με «εργαλείο» την σορό του Κωσταντίνου Κατσίφα, οι αλβανικές αρχές.

Η Αθήνα δεν μπορεί να επιτρέψει την διατήρηση αυτής της εκκρεμότητας που τελικά θέτει σε ομηρεία την Ελλάδα και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Γιατί τα Τίρανα θα χρησιμοποιούν «ψήγματα» από εκθέσεις, ιατροδικαστικά και βαλλιστικά πορίσματα για τα οποία δεν θα έχει λάβει γνώση κανείς, προκειμένου να εκθέσουν την Ελλάδα, ότι αναμείχθηκε σε μια υπόθεση που με βάση τα «στοιχεία» η αλβανική πλευρά χειρίσθηκε «άψογα».

Το επεισόδιο στους Βουλιαράτες είχε σε τελική ανάλυση θύμα Έλληνα πολίτη. Το κρυφτούλι με τις Αλβανικές Αρχές δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Σε πολιτικό διπλωματικό επίπεδο πλέον η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει ώστε να υπάρξει διακρατική συνεργασία, ακόμη και με ορισμό μικτής επιτροπής για την έρευνα όλων των στοιχείων του επεισοδίου και την διαμόρφωση κοινού πορίσματος. Ώστε να πέσει άπλετο φως ακόμη κι αν αυτό δεν δικαιώνει τον νεκρό ομογενή, η ακόμη κι αν ενοχοποιεί την Renea…

Το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, καθώς θα αρχίσει η αναπαραγωγή των γνωστών σεναρίων, περί προσπαθειών συγκάλυψης, εμπλοκής του Σόρος, των υπερδυνάμεων κ.λ.π .

Η συμμετοχή της Ελλάδας στις έρευνες αποτελεί όμως χρέος της Αθήνας όχι μόνο στην μνήμη του Κωσταντίνου Κατσίφα αλλά και για να σταλεί το μήνυμα ότι οι Έλληνες πολίτες , δεν είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους ακόμη και εάν έχουν παρατατικού συμπεριφορά, και κυρίως ότι ούτε η Ελληνική Μειονότητα είναι παραδομένη στις μεθοδεύσεις των μηχανισμών του αλβανικού κράτους.

Και τελικά η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, είτε είναι ενοχοποιητική για τον Κατσίφα, είτε αποδεικνύει την βίαιη αυθαιρεσία της Αλβανικής Αστυνομίας με στόχο έναν θερμόαιμο μειονοτικό, είναι αυτή που κρίνει και την αξιοπιστία της Ελλάδας, ως «παίκτη» στα Βαλκάνια.