Η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επιβεβαιώνοντας την χτεσινή εκτίμηση της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάια.
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Ι. Καλίν είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις, ως ένδειξη εποικοδομητικής προσέγγισης για τις διαπραγματεύσεις.
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Καλίν προέτρεψε επίσης την Ελλάδα να επιλύσει τα όποια διμερή προβλήματα μέσω μιας διμερούς προσέγγισης και όχι εμπλέκοντας άλλες χώρες στο ζήτημα.
«Δεν θα καταφέρει η Ελλάδα να πετύχει κάτι χρησιμοποιώντας την ένταξη (της Τουρκίας) στην ΕΕ ως εργαλείο πίεσης», δήλωσε ο Καλίν.
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».
Υπενθυμίζεται πως χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε επιθετικός απέναντι τόσο στην ΕΕ όσο και στην επίσημη προσκεκλημένη και ομόλογό του από την Ισπανία, συνεχίζοντας την τακτική των υψηλών τόνων.
Αντιθέτως, από την πλευρά της η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάια διέκρινε μια κάποια σχετική αισιοδοξία, καθώς ισχυρίστηκε πως βρέθηκε «σημείο συνεννόησης», το οποίο επιτρέπει «την αναβολή για ένα τουλάχιστον μήνα των ερευνών (για υδρογονάνθρακες), που δημιουργεί χώρο για διάλογο ανάμεσα στις πλευρές».
Σημειώνεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που ετοιμαζόταν για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εισήλθε τις τελευταίες ώρες στο Λιμάνι της Αττάλειας, όπου και βρίσκεται αγκυροβολημένο, επιβεβαιώνοντας τα περί αποκλιμάκωσης της έντασης.