Αποφασισμένη να συνεχίσει την τακτική παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εμφανίζεται η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ζητά παράλληλα από το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματα της χώρας του στην ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη σύσκεψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου στην Άγκυρα, και παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως η χώρα του αναμένει από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχίες για τα σχέδια της Άγκυρας να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της Τουρκίας για αγορά των ρωσικών S-400 σημαίνει πως η Άγκυρα ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της.
Τουρκία προς ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες - Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας
Νωρίτερα σήμερα, με ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κάνουν λόγο για τουρκική προκλητικότητα ανοιχτά της Μεγαλονήσου και δηλώνει πως «τα γεωτρύπανα και τα σεισμικά σκάφη μας θα συνεχίσουν να ερευνούν στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας».
Στην ίδια ανακοίνωση η Άκυρα χαρακτηρίζει την αμερικανική ανακοίνωση ως «μη ρεαλιστική», ενώ αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «δεν είναι αποδεκτό τρίτα μέρη να προσπαθούν να καθορίσουν τα θαλάσσια σύνορα, αντικαθιστώντας τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων».
«Υπό την έννοια αυτή, τα "δικαιώματα" τα οποία επικαλείται η αμερικανική πλευρά δεν αποτελούν εποικοδομητική προσέγγιση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τα γεωτρύπανα και τα σεισμικά σκάφη μας θα συνεχίσουν να ερευνούν στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας ενώ τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα προστατεύονται», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η αντίδραση της Τουρκίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου με την οποία καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την ως «πολύ προκλητικό» βήμα.
Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ και η Κομισιόν καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ Αίγυπτος και Ισραήλ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.