Συνολικά 100 τουρκικές ΜΚΟ σχεδιάζουν να διεκδικήσουν περιουσιακά στοιχεία πρώην τουρκικής ιδιοκτησίας, σε Κρήτη, Ρόδο, Δ. Θράκη, Κω και Δωδεκάνησα, καθώς και να προσφύγουν σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak κάνοντας λόγο για μια «εκστρατεία» η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά θα απευθυνθεί και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως «τα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνεργασίας για την Ασφάλεια, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αφορμή είναι η προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια Τούρκων πολιτών, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις για περιουσίες στη Ρόδο που κατασχέθηκαν από την Ιταλία το 1940.
«Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα Δωδεκάνησα ήταν υπό την κατοχή της Ιταλίας. Στις 13 Μαΐου 1940 ο Ιταλός Κυβερνήτης της εποχής απαλλοτρίωσε τις τουρκικές περιουσίες στη Ρόδο, που βρίσκεται μεταξύ των Δωδεκανήσων. Το 1947 τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.», συμπληρώνει.
Επισημαίνει πως οι Τούρκοι πολίτες, που προσέφυγαν στα ελληνικά δικαστήρια, ζητούν αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, που αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ.
«Τέσσερις Τούρκοι κατέθεσαν μήνυση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, καταθέτοντας τίτλους ιδιοκτησίας και τα έγγραφα των προγόνων τους», αναφέρει επικαλούμενο παρόμοιο ρεπορτάζ του TRT Haber και προσθέτει πως η υπόθεση απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να κατατεθούν ξεχωριστές αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου διέκοψε προς το παρόν την υπόθεση, εν αναμονή της οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου», καταλήγει.