(Φωτ.: Από παλιότερη επίσκεψη του Πάππα Φραγκίσκου στην Άγκυρα, τον Νοέμβριο του 2014. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στοχοποεί σήμερα τον Πάπα, επειδή τόλμησε να αναφερθεί σε Γενοκτονία των Αρμενίων.)
Λάθος στιγμή επιλέγει ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan και η τουρκική κυβέρνηση για αψιμαχίες με την Ευρώπη, στοχοποιώντας μάλιστα και με προσβλητικό τρόπο ακόμη και τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο, επειδή τόλμησε να αναφερθεί σε Γενοκτονία των Αρμενίων.
Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη πλανάται το «φάντασμα» της Τουρκίας η οποία διολισθαίνει σε καθεστώς αυταρχισμού, που απειλεί να πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές χώρες με μετανάστες και πρόσφυγες και απαιτεί ελεύθερη και χωρίς θεώρηση πρόσβαση των 75 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες, η αυθάδης στάση που επιλέγει το καθεστώς Erdogan απλώς καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να υπάρξει συνεννόηση τουλάχιστον στο τεράστιο θέμα του μεταναστευτικού.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την επίσκεψη του στο Ερεβάν, απευθυνόμενος στην αρμενική ηγεσία, ανάφερε για μια ακόμη φορά την «απαγορευμένη» λέξη «Γενοκτονία» προκαλώντας οργή στην Άγκυρα, η οποία έσπευσε με άσεβη τρόπο να αντιδράσει. Ο Πάπας πάντως είχε ζητήσει ταυτόχρονα από την Αρμενία και την Τουρκία να συμφιλιωθούν, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφύγουν την «απατηλή δύναμη της εκδίκησης..».
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Nurettin Canikli, δήλωσε ότι «πρόκειται για ατυχείς δηλώσεις», οι οποίες δείχνουν ότι «ακόμη υφίστανται στοιχεία μιας νοοτροπίας σταυροφοριών», προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Πάπα «δεν χαρακτηρίζονται από ουδετερότητα και δεν περιγράφουν την πραγματικότητα».
«Ο Πάπας δεν κάνει σταυροφορίες, δεν οργανώνει πολέμους, ούτε κτίζει τείχη, αλλά θέλει να κτίσει γέφυρες», απάντησε ο εκπρόσωπος του Βατικανού π. Federico Lombardi (ΦΩΤ.).
Photo by Medol - Own work
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τον όρο Γενοκτονία πριν ένα χρόνο, προκαλώντας και πάλι τις αντιδράσεις της Άγκυρας, που απέσυρε μάλιστα τον πρεσβευτή της από το Βατικανό για 10 μήνες.
Όμως η Τουρκία έχει ανοίξει ένα ακόμη επικίνδυνο μέτωπο με αφορμή και πάλι το Αρμενικό. Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόσβαση σε γερμανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου σταθμευθούν και γερμανικά Tornado και δύναμη περίπου 250 Γερμανών στρατιωτικών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του ISIS στη Συρία.
Photo by Camera Operator: MSGT PATRICK NUGENT - From the Dept. of Defense image search website - Defense Visual Information Center. Picture comes up if you search for Incirlik Air /ID: DFST9109722Service Depicted: Air Force, Public Domain. Αεροφωτογραφία της Βάσης του Ιντσιρλίκ - 1987.
Η απόφαση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο, καθώς θεωρήθηκε ότι είναι απαράδεκτη η σύνδεση του ψηφίσματος της γερμανικής Βουλής για την Αρμενική Γενοκτονία με την εκπλήρωση των συμμαχικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία φιλοξενώντας στη βάση του Ιντσιρλίκ συμμαχικές δυνάμεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έσπευσε να δηλώσει ότι μόνο «στρατιωτικοί η τεχνικοί μπορούν να επισκέπτονται τη Βάση του Ιντσρλίκ και όχι «πολιτικά πρόσωπα». Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε ότι προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να επισκεφθεί τη βάση του Ιντσιρλίκ και να συναντηθεί με τη γερμανική δύναμη που σταθμεύει εκεί. Και όπως ανέφερε η Bild, η κ. von der Leyen θα ζητήσει να μεταβεί στο Ιντσιρλίκ χωρίς να αναφέρει ότι η επίσκεψη γίνεται με την ιδιότητα της υπουργού Αμύνης που επισκέπτεται στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται σε αποστολή...».
Με τον τρόπο αυτό το Βερολίνο επιχειρεί, έστω και εμμέσως, να ανατρέψει τα... αντίποινα που επέβαλλε η κυβέρνηση Erdogan στους Γερμανούς βουλευτές για την απόφαση τους να αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία...
(Φωτ.: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έσπευσε να δηλώσει ότι μόνο «στρατιωτικοί η τεχνικοί μπορούν να επισκέπτονται τη Βάση του Ιντσρλίκ και όχι «πολιτικά πρόσωπα». Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε ότι προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να επισκεφθεί τη βάση του Ιντσιρλίκ και να συναντηθεί με τη γερμανική δύναμη που σταθμεύει εκεί.)
Τέτοιου είδους αντιδράσεις της Άγκυρας καθώς και μια σειρά αυθάδεις δηλώσεις του Tayyip Erdogan για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, με υποτιθέμενες απειλές ότι θα διενεργήσει και η Τουρκία δημοψήφισμα για την είσοδο της η όχι στην Ε.Ε., απλώς επιβαρύνουν ένα τεταμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας… Και τελικά υπονομεύουν τις προσπάθειες των «αφανών» και των δηλωμένων φίλων της Τουρκίας, που θέλουν με κάθε τίμημα να προωθήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις…