Το ψευδοκράτος παρουσίασε στον ΟΗΕ προτάσεις για τη μελλοντική συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους στη βάση μιας «λύσης» δύο κρατών, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει ότι οι προτάσεις αφορούν στη συνεργασία στους τομείς των υδρογονανθράκων, των δικτύων ηλεκτρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δικτύων υδροδότησης.
#BREAKING Northern Cyprus presents to UN proposals for cooperation with Greek Cypriots on basis of 2-state solution on hydrocarbons, electricity, renewable energy, water
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) July 1, 2022
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δέχθηκε τον Μιροσλάβ Γιένκα, βοηθό γενικό γραμματέα για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ είπε: «Σήμερα, παρουσίασα τέσσερις προτάσεις που προετοιμάστηκαν σύμφωνα με την αρχή του win-win, βάσει των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και των δύο μερών». Ο Πρόεδρος είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε τις προτάσεις στον Γιένκα για να διαβιβαστούν στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, είπε ότι μια συνεργασία θα συμβάλει τόσο στη δημιουργία ενός απαραίτητου περιβάλλοντος συμφιλίωσης όσο και στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η αντίδραση Αναστασιάδη
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να αναφερθεί στις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη που επέδωσε στον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ Μίροσλαβ Γιέτζια σήμερα, που έγινε μετά τη συνάντηση του κ. Γιέτζα με τον Πρόεδρο, είπε ότι «κατά την πρωινή συνάντηση δεν ελέχθη το παραμικρό, πώς δηλαδή, είτε τα Ηνωμένα Έθνη, είτε ο Βοηθός ΓΓ είχαν υπόψη τους τις όποιες προτάσεις από πλευράς κ. Τατάρ. Συνεπώς, ούτε και εμείς. Και μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει γνώση το τι περιέχουν. Αναλόγως του περιεχομένου θα είναι και η δική μας απάντηση».
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση του με τον κ. Γιέτζια και αν έχει μεταφέρει αυτά ήθελε, ο Πρόεδρος είπε «και βεβαίως μετέφερα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ενεργούν στην προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες επανένωσης του διαλόγου δια της Γενικής Γραμματείας, δηλαδή είτε του συγκεκριμένου αξιωματούχου, είτε άλλων που εκπροσωπούν τον ΓΓ και δεν χρειάζεται διορισμούς.
Ας ευχηθούμε ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν, και η Τουρκία ιδιαιτέρως που κατευθύνει τους Τουρκοκύπριους, ότι είναι προς όφελος όλων η πορεία προς εξεύρεση μιας λύσης, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι για το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, ο Πρόεδρος είπε «επαναλαμβάνω, αντί να συζητούμε για διορισμό ειδικού, προσωπικού ή άλλως πως απεσταλμένου του ΓΓ από τρίτες ή άλλες χώρες, αυτό τον ρόλο θα αναλάβει ο ΓΓ δια αντιπροσώπων που υπηρετούν τα ΗΕ, δια αξιωματούχων των ΗΕ».