Τραβά γραμμές στο Αιγαίο-Απαιτεί αφοπλισμό Σαντορίνης - Αμοργού
Άγκυρα

Τραβά γραμμές στο Αιγαίο-Απαιτεί αφοπλισμό Σαντορίνης - Αμοργού

Δεν διστάζει να κάνει επίδειξη δύναμης  παραβιάζοντας κάθε κώδικα  συμπεριφοράς μεταξύ κρατών  η Άγκυρα  στην προσπάθεια  της να φέρει  και να κρατήσει στην  επικαιρότητα θέμα αποστρατιωτικοποίησης  των νησιών του Αιγαίου, θεωρώντας ότι έτσι αποπροσανατολίζει το ενδιαφέρον από τις παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και  Ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν και την πραγματική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η χθεσινή προκλητική ενέργεια με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας  Ν. Παναγιωτόπουλο και τον ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο που πραγματοποιούσαν περιοδεία σε Οινούσσες, Παναγιά  και Αγαθονήσι, στέλνει το μήνυμα ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν έχει διάθεση για μείωση της έντασης (όπως  ήθελαν να πιστεύουν στην Αθήνα με την εμμονή στην συζήτηση νέων ΜΟΕ) αλλά θα ανοίγει με τον πιο απροκάλυπτο και επικίνδυνο τρόπο την ατζέντα των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο.

Και η χθεσινή κίνηση πάντως έρχεται να επιβεβαιώσει την ελληνική θέση ότι στο Αιγαίο δε υφίσταται απλώς απειλή χρήσης βίας αλλά συντελούνται καθημερινά επιθετικές ενέργειες που καθιστούν ζωτική και νόμιμη ανάγκη την οχύρωση  των νησιών .

Η Άγκυρα με προκλητικό τρόπο (στους χάρτες που παρουσιάζουμε)  συμπεριλαμβάνει στην απαίτηση της για αποστρατιωτικοποίηση και νησιά για τα οποία  δεν υπάρχει καμιά αναφορά  σε οποιοδήποτε συμβατικό κείμενο αλλά και νησιά που ανήκουν στις... Κυκλάδες, ενώ επικαιροποιεί  με χάρτες που αποτυπώνουν την «Γαλάζια Πατρίδα»  τις διεκδικήσεις της για την άσκηση αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο τραβώντας «γραμμές» που διχοτομούν επιχειρησιακά το Αιγαίο και ορίζουν τουρκικές ζώνες αρμοδιότητας μέχρι και δυτικά της Κρήτης και της  Ρόδου.

Η Άγκυρα κρατά το θέμα της  αποστρατιωτικοποίησης ως το «καλό χαρτί» της όταν και εάν έρθει ώρα συζήτησης των ελληνοτουρκικών  ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα σε άλλα ουσιαστικά ζητήματα, καθώς είναι προφανές ότι ακόμη κι αν ίσχυε πλήρως η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίηση, η παραβίαση της δεν συνιστά ουσιαστική  απειλή  για την Τουρκία.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί  η προσπάθεια της Τουρκίας να αναδείξει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης  ακόμη και με παρεμβάσεις της στο ΝΑΤΟ η ακόμη και στον ΟΗΕ όχι τόσο γιατί ελπίζει σε μια ανατροπή της  κατάστασης όπως έχει  διαμορφωθεί με την αδρανοποίηση της όποιας υποχρέωσης  αποστρατιωτικοποίησης αλλά γιατί έτσι θα επιδιώξει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που υπάρχει για την  ίδια ως κατ εξακολούθηση παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου…

Η Τουρκία  εντάσσει και το θέμα της αποστρατικοποίησης σε μια συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα  την οποία παρουσιάζει  επικαιροποιημένη  σε ειδική ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών  του Φεβρουαρίου 2020.

Στην παρουσίαση με την υπογραφή και πάλι του Τσαγκάταϊ  Έρτσιγιες, πολιτικού διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ, με τίτλο « Εκκρεμή ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Οι θέσεις και οι πολιτικές της Τουρκίας» παρουσιάζεται όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας.

Και όπως αναφέρει συγκεκριμένα, στην λίστα των διαφορών που πρέπει να αντιμετωπισθούν στο Αιγαίο είναι: Εύρος χωρικών υδάτων, εύρος εθνικού εναέριου χώρου, κυριαρχία ορισμένων νησιωτικών σχηματισμών και έλλειψη θαλάσσιων συνόρων, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, περιοχές υπηρεσιών (FIR, SAR, NAVTEX).

Σπεύδει βεβαίως να προσθέσει ότι  η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να  γίνει «με όλους τους ειρηνικούς  τρόπους περιλαμβανομένου και του ΔΔ της Χάγης».

Η διατήρηση εκ μέρους της Τουρκίας  της απαίτησης για «συνεπίλυση» του θέματος των χωρικών υδάτων το οποίο αφορά αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα tου κάθε κράτους (και απαιτεί μόνο οριοθέτηση στην βάση της μέσης γραμμής όπου υπάρχουν έναντι ακτές μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής Τουρκίας), η επανάληψη της ευθείας αμφισβήτησης και διεκδίκησης ελληνικής κυριαρχίας με την θεωρία των «γκρίζων ζωνών», εκ των πραγμάτων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την έναρξη οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης για την  εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και φυσικά η ατζέντα φορτώνεται ακόμη περισσότερο με το χάσμα που χωρίζει τις θέσεις των δυο χωρών για το  θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  το πως η Τουρκία βάζει στην ατζέντα και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και θέματα άσκησης αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, όπου  αν και κατηγορεί την Ελλάδα ότι λανθασμένα εκμεταλλεύεται αυτές τις αρμοδιότητες ως να ασκεί  κυριαρχία,  ακόμη και οι χάρτες που παρουσιάζει  για τις υποτιθέμενες δικές της ζώνες άσκησης αρμοδιοτήτων στην περιοχή, ταυτίζονται με την «Γαλάζια Πατρίδα».

Αφού παρουσιάζονται αυτά που θεωρεί η Τουρκία προβλήματα στο Αιγαίο με εμφανείς τις διαφορές αντίληψης των δυο χωρών, παρουσιάζει και χάρτη με τα νησιά για  τα οποία θεωρεί ότι υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης. Στον χάρτη αυτό περιλαμβάνει την Θάσο  και Αη Στράτη  θεωρώντας ότι η υποχρέωση έχει προβλεφθεί από  την Διακήρυξη των 6 Μεγάλων Δυνάμεων το 1914 που επιβεβαιώθηκε από την Συνθήκη της Λοζάνης 1923.Με την διαφορά όμως ότι πουθενά δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στην Θάσο ούτε στον Αη Στράτη.

Όμως το τουρκικό ΥΠΕΞ στον ίδιο χάρτη εντελώς αυθαίρετα σπεύδει να συμπεριλάβει στα νησιά της Δωδεκανήσου για τα οποία υποστηρίζει ότι ισχύει καθεστώς αποσταθεροποίησης, την Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας για αφοπλισμό των νησιών όπου αυθαίρετα συμπεριλαμβάνει  Θάσο, Αη Στράτη αλλα και από τις Κυκλάδες την Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό!

Στην ίδια παρουσίαση υπάρχει η ενότητα για  «Περιοχές Υπηρεσιών» όπου  αναφέρεται ότι οι «περιοχές υπηρεσιών δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την «κυριαρχία κρατών» αλλά θεωρούνται ως τέτοιες από την Ελλάδα» και αυτές είναι  FIR, SAR,NAVTEX, COSPAS-SARSAT, LRIT.

Το τουρκικό  ΥΠΕΞ  στο κεφάλαιο για τα θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση  προβάλουν τον χάρτη  (που είχε αποκαλύψει το Liberal.gr) που έχει… δανειστεί από την  αμερικανική ακτοφυλακή  με την επισήμανση ότι πρόκειται περί «επικαλυπτόμενων» περιοχών. Και εμφανίζει ως επικαλυπτόμενη περιοχή μέχρι το μέσο του Αιγαίου...

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον αμερικανικό Χάρτη που προβάλει ως επικαλυπτόμενη την ζώνη ευθύνης Έρευνας Διάσωσης  μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

Και  στον χάρτη όμως για την περιοχή ευθύνης έκδοσης NAVTEX είτε για μετεωρολογικά στοιχεία και προειδοποιήσεις είτε για έκτακτες αναγγελίες η Τουρκία εμφανίζει  την περιοχή που θεωρεί ότι έχει την αρμοδιότητα έκδοσης  NAVTEX να ταυτίζεται με την ακραία εκδοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ταυτίζει την περιοχή αρμοδιότητας για έκδοση NAVTEX με εκείνη της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Την ίδια περιοχή  καλύπτει και ο χάρτης που αφορά την κάλυψη του διεθνούς προγράμματος με την δορυφορική κάλυψη Cospas-Sarsat.

Ενδιαφέρον έχει και πάλι μια ακόμη προβολή χάρτη με την υπογραφή του Σ. Ερτσιγιες που εμφανίζει τις «επικαλυπτόμενες» διοικήσεις υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Μεσόγειο. Στον χάρτη αυτό ο κ. Έρτσιγιες  δεν αποτυπώνει μόνο τις ακραίες διεκδικήσεις της Τουρκίας αλλά παρουσιάζει ως διεκδίκηση της Ελλάδας που επικαλύπτει την Λιβυκή υφαλοκρηπίδα, την περιοχή εκείνη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βάσει της μέσης γραμμής.

Η Τουρκία εμφανίζει ως «Ελληνική διεκδίκηση»  εις βάρος της Λιβύης μεγάλο μέρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας  βάσει της μεσης γραμμης ( το σκιασμένο τμήμα νότια της Κρήτης)

Καθώς το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό ότι στο νέο πόνημα του ο Τούρκος ναύαρχος Σιχάτ Γιαϊτσί (εμπνευστής των  κοινών συνόρων της Τουρκίας με την Λιβύη) αφήνει να εννοηθεί ότι η παραβίαση της υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λίγο πολύ συνιστά λόγο ακύρωσης της απόδοσης τους στην Ελλάδα, έχει ενδιαφέρον ότι αντίστοιχη θέση υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό  διατυπωμένη  στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στο κεφάλαιο για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών επισημαίνεται το εξής: «Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έγινε λόγω της πρωταρχικής σημασίας των νησιών αυτών για την  Ασφάλεια της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει άμεση διασύνδεση  μεταξύ της  διατήρησης της κυριαρχίας επί αυτών των νησιών με το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης  τους. Η Ελλάδα από αυτή την άποψη δεν μπορεί μονομερώς να ανατρέψει αυτό το καθεστώς με κανένα πρόσχημα»… (Τουρκικό ΥΠΕΞ)

Μερική αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 2-3 Μαΐου