Το ότι είναι άριστη η επιλογή του κ. Στυλιανίδη φαίνεται από το βιογραφικό του. Ο σωστός άνθρωπος στην σωστή θέση. Ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης δεν βρήκαν να προσάψουν κάτι στην επιλογή του προσώπου, αλλά αναφέρονται στην ένδεια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (Διαβάστε σχετικά: Κλιματική Κρίση και Πολιτική Προστασία: Οι παράγοντες που επέβαλαν την ίδρυση του νέου υπουργείου και η επιλογή Στυλιανίδη - Τουρνά).
Είναι ολοφάνερο πως ο πρωθυπουργός επιζητούσε για αυτήν την νευραλγική θέση ένα άτομο που, λόγω των ικανοτήτων του, θα τύχαινε μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης. Και το πέτυχε.
Οι αναφορές στην κυπριακή καταγωγή του κ. Στυλιανίδη προδίδουν αμηχανία και είναι μικρόψυχες. Άλλωστε, δεν αποτελούν θέση του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα πιο ανόητοι είναι όσοι επικαλούνται το σημιτικό παρελθόν του και το γεγονός πως τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Στυλιανίδης δεν έγινε υπουργός για να λύσει το Κυπριακό. Υπουργοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές και οι γενικότερες πολιτικές του θέσεις ουδένα ενδιαφέρουν. Άλλωστε από την εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά είναι και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτή είναι μια στρατηγική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, που επαναβεβαιώνεται στο πρόσωπο του κ. Στυλιανίδη.
Να υπενθυμίσω πως ο «θαυματοποιός» Κυρ. Πιερρακάκης έχει ως σύμβουλό του τον πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, ο οποίος πιστώνεται την ψηφιοποίηση της πατρίδας του. Στην σύγχρονη εποχή στις εξειδικευμένες θέσεις τα σύνορα καταργούνται, αρκεί να παράγεται αποτέλεσμα.
Ο κ. Στυλιανίδης, παρ' όλη την τεράστια εμπειρία του στην διαχείριση των κρίσεων, θα κληθεί να κατανοήσει πρώτα πώς λειτουργεί και μετά να χειριστεί την κρατική μηχανή. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί υπάρχουν οι περίφημες συναρμοδιότητες και υπάρχει και μια ένδεια επιτελικών στελεχών.
Επιπροσθέτως ο κ. Στυλιανίδης θα πρέπει να μελετήσει επαρκώς το διαβόητο φαινόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι δημοτικές αρχές συμμετέχουν ενεργά τόσο στον τομέα της πρόληψης των φυσικών καταστροφών όσο και στην αντιμετώπιση τους. Οι ΟΤΑ είναι μια περίεργη υπόθεση, καθώς έχουν την δική τους παράλογη λογική. Ο κ. Στυλιανίδης θα το διαπιστώσει με τις πρώτες πλημμύρες, αν ό μη γένοιτο, συμβούν.
Η κυβέρνηση, χωρίς αμφιβολία, με αυτήν την κίνηση, περιόρισε την ζημία που υπέστη με την περίπτωση Αποστολάκη. Έδειξε ευθυκρισία και ικανότητα άμεσης ανασύνταξης των δυνάμεων της, έτσι ώστε μια ατυχής επιλογή να αποδοθεί τελικά σε μια κακιά στιγμή του Μεγάρου Μαξίμου.
Το ζητούμενο πλέον είναι να πλαισιωθεί ο κ. Στυλιανίδης με αποτελεσματικούς συνεργάτες και να επικεντρωθεί άμεσα στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην πολύπαθη Β. Εύβοια. Φαίνεται πως θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά νερά και νομίζω ότι το γνωρίζει.
Πάντως, η επιτυχημένη αυτή επιλογή θέτει με τρόπο ακόμα πιο επιτακτικό το ερώτημα: αφού είχατε τον Στυλιανίδη, τι τον θέλατε τον ναύαρχο;