Την ημέρα που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωκε να εμφανίσει ως ημέρα «λύτρωσης» επέλεξε να προχωρήσει σε ένα κήρυγμα μίσους, ενέργεια που είναι ανεπίτρεπτη δηλώνει στο liberal.gr ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας πως η πόλωση και ο διχασμός πρέπει να σταματήσουν. Κάτι που μπορεί να κάνει μόνο η λαϊκή ετυμηγορία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρώην υπουργός, το επικοινωνιακό θέατρο που στήθηκε στην Ιθάκη δεν μπορεί να παρασύρει κανέναν Έλληνα πολίτη. «Είδαμε», αναφέρει, «τις εικόνες με τον κ. Τσίπρα να φτάνει στην Ιθάκη με ένα ελικόπτερο την ώρα που το καράβι είναι ακυβέρνητο καταμεσής της θάλασσας των προβλημάτων».
Σημειώνει ακόμη ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» από τη στιγμή που η χώρα παραμένει υπό το αυστηρό έλεγχο των δανειστών και επισημαίνει πως αυτό που έγινε ήταν απλά η λήξη του προγράμματος στήριξη κάτι που δεν έχει κανένα αντίκρυσμα στην κοινωνία, τους πολίτες , τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
«Τι άλλαξε δηλαδή;» διερωτάται ο κ. Σκανδαλίδης τονίζοντας πως η άκρατη παροχολογία της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθούν επικοινωνιακά τόσο τα λάθη και οι παραλείψει κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι όσο και η φορολογική αφαίμαξη που η ίδια έχει επιβάλλει στους πολίτες της χώρας
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
- Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για την έξοδο από τα μνημόνια. Υπάρχει έξοδος;
Αυτό που έγινε την Τρίτη στην Ιθάκη ήταν ένα επικοινωνιακό θέατρο. Όμως δεν πιστεύω ότι μπορεί πλέον να παρασυρθεί οποιοσδήποτε από τις εικόνες που είδαμε με τον κ. Τσίπρα να φτάνει στην Ιθάκη με ένα ελικόπτερο την ώρα που το καράβι είναι ακυβέρνητο καταμεσής της θάλασσας των προβλημάτων. Τι άλλαξε δηλαδή; Τι μεσολάβησε ξαφνικά; Μας αντιμετώπισαν διαφορετικά οι αγορές; Ανακουφίστηκαν οικονομικά όσοι έχουν τεράστια προβλήματα; Λειτουργεί κάτι καλύτερα στην ελληνική κοινωνία; Απαλλάχθηκε η χώρα από την εξάρτηση και την επιτήρηση, την πιο σκληρή επιτήρηση και από ένα οιωνεί μνημόνιο; Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Η χώρα έχει βγει τυπικά από τα μνημόνια αλλά στην ουσία εφαρμόζει μια πολιτική δεσμευμένη για τα επόμενα χρόνια και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν συνιστά ουσιαστική λύτρωση όπως αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας. Αντίθετα είναι μια συνέχιση των καταναγκασμών και της εξάρτησης
- Φοβάστε μια άκρατη παροχολογία το προσεχές διάστημα;
Η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι αυτή είναι μια σταθερή της στρατηγική. Ήδη παίζει με τον πόνο των συνταξιούχων. Έχει προχωρήσει σε μια τεράστια φορολογική αφαίμαξη, έχει καταφέρει να φτιάξει αιματηρά υπερπλεονάσματα και πιστεύει πως μέσα από μια διαδικασία υποσχέσεων για παροχές, που είναι ουσιαστικά αντίδωρα και τις οποίες βαπτίζει κιόλας όπως για παράδειγμα τη 13η, ενώ επί της ουσίας είναι κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις. Παραπλανούν, δίνουν έωλες υποσχέσεις στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς και στους ανέργους και προσπαθούν μέσα από «μερεμέτια» να φανεί ότι δίνουν λύσεις στη δραματική φτωχοποίηση που έχει υποστεί ο λαός. Αυτά όμως τα βλέπουν και τα καταλαβαίνουν πια όλοι. Τα καταλαβαίνουν οι μικρομεσαίοι στις επιχειρήσεις τους , αυτοί που δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες , αυτοί που οι συντάξεις τους μειώνονται διαρκώς. Το καταλαβαίνουν σε κάθε βήμα της ζωής του όλοι οι Έλληνες.
- Πόσο μακριά όμως μπορεί να πάει αυτή η συζήτηση, αυτή η παροχολογία της κυβέρνησης;
Δεν μπορεί να πάει μακριά. Υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των εταίρων που παρακολουθούν στενά. Μη ξεχνάτε ότι τα ελληνικά... βιβλία θα τα ελέγχουν αυστηρά κάθε τρεις μήνες προκειμένου να εγκρίνουν την πορεία. Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να αναστείλει ουσιαστικά την εφαρμογή των μέτρων για κάποιους μήνες ώστε να καταφέρει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές λίγο αργότερα. Να ξεχαστεί ίσως έστω και λίγο το θέμα των φονικών πυρκαγιών . Είναι πάντως τόσο φανερό αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση που δεν πιστεύω ότι θα βρει ανταπόκριση στην πλειοψηφία των πολιτών.
- Μιλάμε δηλαδή για μια διάσωση του κόμματος και όχι της χώρας;
Είναι απόπειρα κομματική σωτηρίας που δεν συνάδει με το σχέδιο εθνικής σωτηρίας που έχει ανάγκη η χώρα.
- Βλέπουμε πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης να κάνουν ανοίγματα και να ζητούν συστράτευση σε ένα αντιδέξιο μέτωπο;
Έχω μια επίγνωση της ιστορίας αυτού του τόπου. Πιστεύω ότι τα κάθε είδους μέτωπα ήταν πάντα καταστροφικά. Όποτε επιχειρήθηκαν δίχασαν το Λαό. Δεν έχει ανάγκη από μέτωπα η Ελλάδα. Ούτε από τα δήθεν αντιδεξιά μέτωπα του κ. Τσίπρα ούτε και από μέτωπο κατά του αριστερού τυχοδιωκτισμού. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση. Να υπάρξει μια συνεύρεση δυνάμεων ούτως ώστε ο λαός ενωμένος να επαναδιαπραγματευτεί τη θέση του σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο σε αυτή τη γωνιά της γης. Χρειάζεται εθνική ηγεσία σοβαρή και μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής
- Εκτιμάτε πως θα συνεχιστεί το κλίμα πόλωσης και ο διχαστικός λόγος;
Δεν βλέπω να έχει κανείς διάθεση να αλλάξει αυτό το κλίμα. Θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές και μάλιστα προοιωνίζεται κάτι πολύ άσχημο για τη χώρα . Έχουμε μπροστά μας απειλές. Η Τουρκία συνεχώς αναβαθμίζει την επεκτατική της πολιτική. Έχουμε μπροστά μας συγκρούσεις με τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια. Έχουμε μπροστά μας μια ανακατανομή συσχετισμών στην περιοχή της βαλκανικής. Έχουμε μπροστά μας ρεύματα μεταναστών που μπορούν να ανατρέψουν το δημογραφικό τοπίο και στη χώρα μας και στην Ευρώπη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα θα έπρεπε οι Έλληνες με έναν τρόπο θα έλεγα μετριοπαθή, ουσιαστικό, προοδευτικό πραγματικά, να συζητήσουν και να βρουν απαντήσεις με νηφαλιότητα. Όχι να δημιουργείται διαρκώς ένα κλίμα ποιος θα βάλει φυλακή τον άλλο. Ποιος θα καταγγείλει το παρελθόν. Αυτό που έκανε χθες ο κ. Τσίπρας είναι ανεπίτρεπτο. Σε μια ημέρα που υποτίθεται πως ο ίδιος θεωρούσε ως ημέρα λύτρωσης για τη χώρα βρήκε αφορμή να κάνει ένα κήρυγμα μίσους. Αυτό δεν είναι πολιτική. Να ασχολείται κάποιος με το παρελθόν να χαρακτηρίζει όλους τους άλλους κακούς. Ήρθαν δηλαδή οι καλοί να μας σώσουν τώρα, όταν είναι οι ίδιοι που κατέβαζαν τον κόσμο στους δρόμους σε έναν αντιμνημονιακό υποτιθέμενο αγώνα ενώ σήμερα έχουν αυτοί φορτώσει με νέα μνημόνια την Ελλάδα και περίπου 200 δισ. ευρώ επιπλέον βάρη; Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει . Και μπορεί να το τελειώσει μόνο η λαϊκή ετυμηγορία.
- Έχετε ξαναδεί τέτοιες επιθέσεις σε θεσμούς;
Να είμαστε ειλικρινείς. Υπήρχαν στιγμές που και άλλες κυβερνήσεις και δικές μας χρησιμοποίησαν τους θεσμούς με έναν τρόπο όχι απόλυτα σωστό. Όμως στηρίξαμε πάντα θεσμικές αλλαγές στην πορεία προκειμένου αυτό να καθίσταται αποτρεπτικό. Αυτή τη στιγμή όμως, για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, υφίστανται τέτοια επίθεση οι θεσμοί. Απευθείας παρεμβάσεις, απευθείας χειραγωγήσεις, απευθείας ενέργειες αποδυνάμωσή τους. Αυτό δείχνει μια αυταρχική διακυβέρνηση μια διακυβέρνηση που δεν ταιριάζει στη σημερινή εποχή.
Φωτογραφία:Intimenews