Του Αλέξανδρου Σκούρα
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι έκρυθμη και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αγνοεί τα εγκλήματα του δικτάτορα Μαδούρο και την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος από την κυβέρνησή του και τον στρατό που τον στηρίζει, όμως στη χώρα υπάρχουν ελεύθερες φωνές που δεν φοβούνται και δεν διστάζουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Μία από αυτές τις φωνές είναι ο Αντρές Γκουεβάρα, που εργάζεται ως ερευνητής στο φιλελεύθερο think tank Cedice με έδρα στο Καράκας. Ο Αντρές, χωρίς φόβο για τις συνέπειες, συμφώνησε να μας πει τα κυριότερα σημεία που πρέπει όλοι να γνωρίζουν σχετικά με το τι συμβαίνει στη χώρα του.
- Αντρές, μπορείς να μας περιγράψεις την κατάσταση στη Βενεζουέλα;
Η κατάσταση εδώ αλλάζει δραματικά κάθε δευτερόλεπτο. Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα αστραπιαία και είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσω ένα ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα καθώς κάθε στιγμή η κατάσταση αλλάζει. Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι αυτή τη στιγμή η λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι περισσότεροι πολίτες βασίζονται εξολοκλήρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή του. Η τηλεόραση, τα συνδρομητικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν στυγνή λογοκρισία και απειλές. Οι επίσημες αρχές επικοινωνιών λογοκρίνουν κάθε μήνυμα που αναφέρεται στον Χουάν Γκουιάδο ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας.
- Ποιος κατέχει την εξουσία αυτή τη στιγμή;
Η πολιτική ατζέντα μπορεί να συνοψιστεί ως η μάχη μεταξύ δύο δυνάμεων. Η πρώτη, που έχει νομιμοποίηση, είναι αυτή του Χουάν Γκουιάδο και η άλλη, η de facto εξουσία του κ. Νίκολας Μαδούρο. Η τελευταία, μέχρι στιγμής, χαίρει και της υποστήριξης του στρατού ενώ ο κ.Γκουαϊδό έχει την υποστήριξη των πολιτών και αρκετών ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής.
- Τι προβλέπεις να γίνεται τις επόμενες ημέρες;
Αυτή την εβδομάδα, η ατζέντα της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει δύο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συγκάλεσε ο Χουάν Γκουιάδο. Μία δίωρη διαμαρτυρία την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στον στρατό και μία διαμαρτυρία στις 2 Φεβρουαρίου προκειμένου να ακουστεί ξεκάθαρα το μήνυμα συμπαράστασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές δυνάμεις;
Τη στιγμή που μιλάμε, η μεγαλύτερη πρόκληση για την αντιπολίτευση είναι η διάσπαση της συμμαχίας μεταξύ Μαδούρο και στρατιωτικής ηγεσίας, που άλλωστε κρατά τον Μαδούρο στην εξουσία. Για τον λόγο αυτό, η Βουλή της Βενεζουέλας ψήφισε νόμο που παρέχει αμνηστία στους στρατιωτικούς που θα εγκαταλείψουν τον Μαδούρο. Επίσης, στο διεθνές πεδίο το μεγαλύτερο εμπόδιο προέρχεται από τους υποστηρικτές της άκρας αριστεράς που θεωρούν πως στη Βενεζουέλα συντελείται πραξικόπημα και διαδίδουν αυτές τις απόψεις σε ένα αρκετά ευρύ πλέγμα διεθνών μέσων ενημέρωσης.
- Είναι ασφαλές το να διαδηλώνει κανείς κατά του Μαδούρο;
Δυστυχώς, λόγω της λογοκρισίας που επικρατεί, υπάρχει πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει τι περνάμε εμείς εδώ. Η καταστολή του καθεστώτος Μαδούρο, ιδιαίτερα στα φτωχότερα μέρη της χώρας, είναι αδίστακτη και βίαιη. Μέχρι στιγμής, από την έναρξη της κρίσης του 2019, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 20 και έχουν φυλακιστεί εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του κ. Μαδούρο.