Αν είναι κάτι πιο εντυπωσιακό από τη θρασεία δράση των αυτοαποκαλούμενων «θεματοφυλάκων του Συντάγματος», αυτό είναι η πολιτική αμηχανία και η ανύπαρκτη αποδοκιμασία από τα κόμματα της Αριστεράς.
Σαν να μην ενοχλούνται καθόλου από το γεγονός ότι διάφορα περίπολα που φοράνε ρούχα και…ρόλους κρατικής καταστολής, τραβολογάνε ανθρώπους στα αστυνομικά τμήματα, φωτογραφίζονται με όπλα και διαδηλώνουν ότι νόμος είναι το δίκιο τους να μην φοράνε μάσκες, να μην μπολιάζονται.
Δεν αντιδρούν γιατί πράγματι δεν ενοχλούνται. Κατά βάση όλο αυτό το «δρώμενο», με εξαίρεση τις στρατιωτικές φόρμες εκστρατείας και τις ασυναρτησίες για το άρθρο 120 – είναι εξαιρετικά οικείο ως ένα στοιχείο αριστερού ακτιβισμού.
Οι «θεματοφύλακες» συμπεριφέρονται ως «χωροφύλακες» ενός Συντάγματος αλά κάρτ. «Εισαγγελείς» για την τήρηση του Συντάγματος και της νομιμότητας - στο περίπου και αλά κάρτ- και οι Ρουβίκωνες.
Οι «θεματοφύλακες» βούτηξαν τον δυστυχή διευθυντή σχολείου και τον πήγαν στην αστυνομία οι Ρουβίκωνες έριχνα φάπες μέσα στα νοσοκομεία για να συνετίσουν γιατρό που ζήτησε φακελάκι.
Οι «θεματοφύλακες» εκπαιδεύτηκαν και πάτησαν πάνω σε παλιά προίκα. Ασύλληπτες παραβιάσεις των νόμων. Αλλά και ασύλληπτα επικίνδυνες γελοιότητες.
Όπως ήταν το «Δικαστήριο των Λαών», τα κατηγορητήρια των «Δικηγόρων της Ειρήνης» και η καταδίκη του Κλίντον και του…Σημίτη ένα βράδυ Δευτέρας το Νοέμβριο του 1999 στην πλατεία Συντάγματος. Η εικονική δίκη ήταν μέρος των αντιδράσεων του ΚΚΕ στην επίσκεψη του τότε προέδρου Κλίντον για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.
Οι «Δικηγόροι της Ειρήνης» συνέταξαν το κατηγορητήριο που διάβασε ο εισαγγελέας – ηθοποιός Βασίλης Κολοβός και τους «κατηγορούμενους» υπερασπίστηκε ο συνήγορος – ηθοποιός Βασίλης Καλαντζόπουλος. Πρόεδρος του «Δικαστηρίου των Λαών» ο Κώστας Καζάκος ηθοποιός και πολύ αργότερα βουλευτής του ΚΚΕ. Χιλιάδες κόσμου χειροκροτώντας παρακολούθησαν την απονομή δικαιοσύνης, την καταδίκη των ενόχων.
Ως θεματοφύλακας του Συντάγματος δεν εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Καζάζης με το ΕΠΑΜ του το 2011 διακηρύσσοντας την Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας και πρώτη πράξη τη συγκρότηση ενός μικτού ορκωτού δικαστηρίου με ευρεία συμμετοχή πολιτών «όπου θα λογοδοτήσουν όλοι οι πολιτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι και άλλοι που διέπραξαν εσχάτη προδοσία εναντίον του ελληνικού λαού και της χώρας».
Ως θεματοφύλακες του Συντάγματος δεν εμφανίστηκαν στα προσκλητήρια στην Πλατεία Συντάγματος ο Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Βαρουφάκη δίπλα στον Δ. Καζάζη.
Τα εκ του προχείρου μαθήματα… συνταγματικού δικαίου στα πεζοδρόμια και τις πλατείες αποδείχθηκαν χείριστη ιδέα. Η θεωρεία του «ανομιμοποίητου» με την οποία εκπαίδευσαν τους αφελείς συγκεντρωμένους της Πλατείας αναπαράγεται σήμερα.
Ανομιμοποίητο το χρέος. Ανομιμοποίητα, μάσκες, εμβόλια, ράπιντ τεστ.
Στην ημερίδα για την οικονομία στην πλατεία Συντάγματος στις 7 Ιουνίου του 2011 ο αγνώριστος από την φρεσκάδα της νιότης του Ευκλείδης Τσακαλώτος φώναζε «Τώρα μπορούμε να τσακίσουμε την Ευρώπη, μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε». Ο Βαρουφάκης έλεγε κάτι για τους Ρώσους πυροσβέστες και τους νεοζηλανδούς διασώστες μαγεύοντας το πλήθος με τη σαρωτική μεγαλομανή αυτοπεποίθηση
Αλλά εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τα ταχύρυθμα μαθήματα συνταγματικού δικαίου στο κοινό που φώναζε και χειροκροτούσε «είμαστε ένα πράγμα, είμαστε έλληνες».
Παριστάμενος ονόματι Σωτήρης πήρε το μικρόφωνο και έθετε το συνταγματικό επίδικο: «Να ρωτήσω τον κ. Συνταγματολόγο, για να εφαρμοστούν όλα αυτά…με ποιο τρόπο το σύνταγμα προβλέπει να πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας: με υπογραφές, αυγά, γιαούρτια, όπλα; Τι θέλει; Αυτό θέλουμε να μάθουμε»
Ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα επιδοκιμασίας.
Οι συγκεντρωμένοι ρωτούσαν τον καθηγητή Γιώργο Κατρούγκαλο ποιος είναι ο συνταγματικά προβλεπόμενος τρόπος να πάρουν την εξουσία! Υπογραφές; Αυγά; Γιαούρτια; ΟΠΛΑ;
Τι απάντησε ο συνταγματολόγος που λίγα χρόνια αργότερα έγινε και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας;
Ότι η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και με την παρουσία τους εκεί κάνουν πράξη την εφαρμογή του! Αν μαζεύονταν περισσότεροι, όπως τους είπε θα το υπηρετούσαν καλύτερα. Είπε και για την αμεσο- δημοκρατία και τον Ροβεσπιέρο και το Ρουσσό αλλά από την δική του θεσμική σκοπιά έκρινε ότι «το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει την ανυπακοή»!
Σταμάτησα να βλέπω εκείνο το παλιό βίντεο όταν πήρε το μικρόφωνο ένας τύπος με ατίθαση χαίτη που πριν ρωτήσει το εκλεκτό πάνελ απήγγειλε λίγο Νίκο Καρούζο…« τι να κάνουν τα βατραχοπέδιλα της επιστήμης όταν βυθιζόμαστε στο πέλαγος της μεγάλης αγωνίας».