Ως χρονιά ορόσημο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ελλάδας χαρακτηρίζει το 2022 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μιλώντας στο Liberal, o Κυριάκος Πιερρακάκης σημειώνει ότι η πιο κομβική πρωτοβουλία την επόμενη χρονιά θα είναι το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών ενώ στόχος είναι να δημοπρατηθεί το 90% των 450 περίπου έργων που περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ώστε το 2025 η χώρα μας να έχει κλείσει τις εκκρεμότητές της με το παρελθόν και να βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνει ότι το momentum της ψηφιοποίησης έχει ήδη επίδραση στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας δημιουργώντας έναν «ενάρετο κύκλο» καινοτόμων λύσεων και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε επενδυτικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς άλλαξαν όλα όσα τα προηγούμενα χρόνια κρατούσαν τη χώρα πίσω στον τομέα των επενδύσεων.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη βραδιά της 11ης προς 12η Ιανουαρίου 2021 όταν κανείς στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας... δεν έκλεισε μάτι προκειμένου το άνοιγμα του emvolio.gov.gr να βρει την πλατφόρμα πλήρως λειτουργική.
Συνέντευξη στον Γιάννη Παλιούρη
- Προ ημερών αναφέρατε στη Βουλή ότι το 2021 έγιναν 490 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές και γλιτώσαμε 55 ουρές για κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας. Ο σχεδιασμός για το 2022 ποιος είναι; Θα αποτελέσει το έτος που ο πολίτης θα απαλλαγεί από τη φυσική συναλλαγή με το Δημόσιο;
Την τελευταία διετία καταγράφεται μια εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών: από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018 φτάσαμε τα 34 εκατομμύρια το 2019 και τα 94 εκατομμύρια το 2020, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 500 εκατομμύρια. Ο ρυθμός αυτός αποτελεί συνισταμένη δύο παραγόντων: αφενός της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία υλοποιεί μια στρατηγική ψηφιοποίησης με επίκεντρο τον πολίτη, ανασχεδιάζοντας, δηλαδή, τις υπηρεσίες από τη σκοπιά του πολίτη που θέλει να εξυπηρετηθεί και αφετέρου της ανταπόκρισης των πολιτών, οι οποίοι καθημερινά αγκαλιάζουν τις νέες υπηρεσίες του gov.gr, τις αξιοποιούν και τις εντάσσουν στην καθημερινότητά τους.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το gov.gr είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας του μέλλοντος, είναι η Ελλάδα την οποία θέλουμε. Είναι η Ελλάδα για την οποία αγωνιζόμαστε». Θέλουμε το 2022 να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Και αυτό θα γίνει με ακόμα περισσότερες ψηφιοποιήσεις υπηρεσιών, αλλά και με πολλαπλές απλουστεύσεις. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η πιο κομβική πρωτοβουλία μας την επόμενη χρονιά θα είναι το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, μέσω του οποίου κάθε πολίτης θα γνωρίζει επακριβώς όλα του τα βήματα για κάθε του συναλλαγή με το Δημόσιο, είτε φυσική, είτε ψηφιακή.
- Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο που η αξιοποίησή του μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Στο πεδίο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα είναι το 2022 η χρονιά των μεγάλων έργων;
Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», καθώς μας δίνει την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σύνολο της ψηφιακής μας στρατηγικής – τόσο, δηλαδή, τα ψηφιακά έργα που είχαμε προτεραιοποιήσει ως αναγκαία, αλλά και τα επιθυμητά. Έρχεται, μάλιστα, να πλαισιώσει την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία που περιγράψαμε πιο πριν, την εκθετική ανάπτυξη της ψηφιοποίησης του κράτους.
Το 2022 αποτελεί για εμάς μια χρονιά ορόσημο, καθώς στο τέλος της σκοπεύουμε να έχουμε δημοπρατήσει το 90% των 450 περίπου έργων που περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, ώστε το 2025 η Ελλάδα να έχει κλείσει τις εκκρεμότητές της με το παρελθόν και να βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας όσον αφορά στις τεχνολογικές εξελίξεις.
- Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η χώρα μας πλέον κάνει σημαντικά βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Πώς αυτό το momentum θα περάσει και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας;
Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει ήδη. Η ψηφιοποίηση έχει διπλή επίδραση στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας: αφενός εξοικονομώντας ανθρώπινους και υλικούς πόρους που μπορούν να κατανεμηθούν πολύ καλύτερα, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών· και αφετέρου δημιουργώντας έναν «ενάρετο κύκλο» καινοτόμων λύσεων, που διευκολύνουν τόσο το κράτος στη λειτουργία του, όσο και τους πολίτες στις συναλλαγές τους μαζί του.
Μια παλαιότερη έρευνα του ΟΟΣΑ είχε προσδιορίσει το κόστος της γραφειοκρατίας στο 6,8% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Ήδη, με τις απλουστεύσεις και τις ψηφιοποιήσεις, κόβεται περιττή γραφειοκρατία. Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών είναι το νέο εργαλείο που θα συμβάλει δραστικά στην καταπολέμηση της περιττής γραφειοκρατίας, άρα στην εξοικονόμηση πόρων, και φυσικά στην αναβάθμιση της ευρύτερης λειτουργίας του Δημοσίου, κάτι που είναι δεδομένο ότι θα έχει θετική συμβολή στην πραγματική οικονομία.
- Τι άλλαξε και είδαμε τον τελευταίο χρόνο σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα όπως αυτές της Amazon, της Microsoft και της Digital Realty; Να αναμένουμε ότι και την επόμενη χρονιά θα δούμε ανάλογες επενδύσεις;
Η Ελλάδα εξελίσσεται σε επενδυτικό προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γιατί άλλαξαν όλα όσα τα προηγούμενα χρόνια κρατούσαν τη χώρα πίσω στον τομέα των επενδύσεων. Με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς υλοποιούμε καθημερινά θεσμικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα μια από τις πιο καινοτόμες στρατηγικές που έχει η Ελλάδα στον χώρο του cloud.
Οι επενδύσεις που αναφέρατε συνιστούν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλλαγής που συντελείται στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Αποτελούν την επιβεβαίωση ότι ο σχεδιασμός μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τα πρώτα βήματα της Ελλάδας που αλλάζει, που βρίσκεται σε κίνηση, εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, καινοτομεί και αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
- Αρκετές φορές έχετε κάνει λόγο για την ανάγκη «αποχαλκοποίησης», στα πρότυπα της απολιγνιτοποίησης. Ποιες πρωτοβουλίες θα «τρέξουν» για να κλείσει αυτό το ευρυζωνικό χάσμα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ookla η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση διεθνώς στην κινητή τηλεφωνία, αλλά μόλις στην 100ή στο σταθερό ίντερνετ. Η μετάβαση στην οπτική ίνα συνιστά μια ακόμη πρόκληση που θέλουμε να πετύχουμε είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω των υπολοίπων χρηματοδοτικών εργαλείων, ευρωπαϊκών ή εθνικών.
Τα προγράμματα Ultra Fast Broadband, Super Fast Broadband και Fiber Readiness και οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε οπτική ίνα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αναμένεται να φέρουν πολύ μεγάλες βελτιώσεις μέσα σε λίγα χρόνια στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η πρόσφατη επένδυση που ανακοίνωσε ένας από τους παρόχους, η οποία καλύπτει το 75% των γραμμών που έλειπαν από τον σχεδιασμό μας είναι ενδεικτική της μεγάλης κινητικότητας στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.
Παράλληλα, προωθούμε δράσεις που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά προς την οπτική ίνα. Η πρόσφατη ρυθμιστική παρέμβαση, που διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ μέσω μικροδορυφόρων, αναμένεται επίσης να συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Οι μικροδορυφόροι μπαίνουν δυναμικά στην εξίσωση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, γι’ αυτό και δίνει τόσο μεγάλη σημασία σε αυτούς η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο αρμόδιος Επίτροπος Μπρετόν.
- Πολύς λόγος έχει γίνει για το κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν και εμπλουτίζονται. Για παράδειγμα, το gov.gr. Αν κάνατε έναν σύντομο απολογισμό των επιτευγμάτων του Υπουργείου σας τη χρονιά που πέρασε, προσωπικά ποιο θα επιλέγατε ως το πιο εμβληματικό ή δύσκολο;
Αναμφίβολα το σύστημα οργάνωσης του εμβολιασμού αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση του 2021. Η επιτυχία της εμβολιαστικής αλυσίδας αντανακλά τις ικανότητες, την προσήλωση και το μεράκι όσων συμμετείχαν σε αυτό το project. Και αποτελεί τον καλύτερο δείγμα των δυνατοτήτων που έχει η χώρα να σχεδιάζει και να υλοποιεί λύσεις απέναντι σε σύνθετα προβλήματα.
Αν έπρεπε να κρατήσω μια στιγμή, αυτή θα ήταν η βραδιά της 11ης προς 12η Ιανουαρίου, στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, που ήταν η βραδιά πριν τεθεί σε λειτουργία το emvolio.gov.gr. Εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε κανείς, ώστε το πρωί που θα άνοιγαν τα φαρμακεία το σύστημα να είναι απόλυτα λειτουργικό. Η πρόκληση ήταν τόσο τεχνική, όσο και πολιτική: μέσα από τη σωστή λειτουργία, η Εθνική Επιχείρηση Εμβολιασμού δεν κέρδισε μόνο σε ταχύτητα, αλλά και σε αξιοπιστία.