Μπαίνουμε στο πιο κρίσιμο δεκαήμερο για τις αντοχές της Θεσσαλονίκης. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοκιμάσει την πόλη, τα νοσοκομεία της και το σύστημα υγείας, με την πίεση να κορυφώνεται μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, σημειώνει στο liberal ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε ότι αφορά την υπόλοιπη χώρα επισημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα εναλλάξ καραντίνας και ανοίγματος, όπου θα εφαρμόζεται καραντίνα για τρεις εβδομάδες και θα ανοίγει η οικονομία για άλλες δύο. Και αυτό το μοτίβο θα πρέπει να συνεχιστεί ως τον Μάρτιο, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.
«Σύμφωνα με το μοντέλο μας, με το άνοιγμα αυτό, μπορεί να γίνει προγραμματισμός στις επιχειρήσεις, να κινείται η οικονομία, αλλά και να υπάρξει και η απαιτούμενη αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας της χώρας και να διατηρηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Και αυτό γιατί σε ολόκληρη τη χώρα τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα πέσουν στα 770 από τις 2.500 περίπου που είναι σήμερα, και με ένα προσεκτικό άνοιγμα δύο εβδομάδων θα ανέβουν στα 1240», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη;
Μετά το τέλος αυτής της εβδομάδας θα αρχίσουμε να βλέπουμε την όποια μείωση περιμένουμε. Είμαστε ήδη σε πορεία σταθεροποίησης και θα δούμε αισθητή μείωση τις επόμενες εβδομάδες.
Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας παρουσιάζει ήδη μια ελαφρά αυξητική πορεία, γεγονός που δείχνει ότι οδηγούμαστε προς σταθεροποίηση τις επόμενες δύο ημέρες.
Στη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσει για λίγες ημέρες ακόμη η αυξητική τάση, ως αποτέλεσμα του προηγούμενου διαστήματος πριν την εφαρμογή του τοπικού lockdown.
Εδώ, η πίεση είναι πολύ μεγάλη πίεση. Αν μιλήσεις με γιατρούς, η αλήθεια είναι ότι πολύ πιο ζοφερή στην πραγματικότητα.
Με το λοκντόακουν δεν φτανουν οι 3 εβδομάδες, δεν φτάνουν ούτε οι 8.
Πόσα είναι κατά μέσο όρο τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη και πότε θα δούμε τη μείωση;
Σήμερα, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος φτάνει τα 2352 ημερήσια κρούσματα συνολικά, στη χώρα. Ο αριθμός αυτός βέβαια, επηρεάζεται από τους αριθμούς των τεστ που γίνονται καθημερινά.
Στη Θεσσαλονίκη η πορεία παραμένει αυξητική, αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ημερησίως είναι τα 655 κρούσματα. Θα συνεχιστεί η αύξηση ως τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τα 680 περίπου και μετά θα αρχίσει να πέφτει.
Πόσο είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας;
Ο δείκτης R στη χώρα, έχει φθάσει πλέον στο 2,1, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει πτωτική πορεία. Χθες ήταν στο 1,4 και σήμερα στο 1,1, καθώς η καραντίνα εφαρμόζεται πλέον επί ένα δεκαήμερο τουλάχιστον.
Τι ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτή την εκθετική άνοδο των κρουσμάτων;
Η αλλαγή της μεταδοτικότητας του ιού σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% περίπου, αλλά κυρίως η μη εφαρμογή των μέτρων της μάσκας, της απόστασης και της υγιεινής των χεριών.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε ότι θα φτάναμε τόσο γρήγορα σε αυτό το ρυθμό μετάδοσης. Όμως η μετάλλαξη του ιού, οδήγησε σε υπερ-μετάδοση σε συνδυασμό με την περιορισμένη εφαρμογή των μέτρων.
Τι άλλο μένει να κάνουμε για την ανακοπή του δραματικού ρυθμού που έχει πάρει η επιδημία στη χώρα;
Πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα εναλλάξ καραντίνας και ανοίγματος, όπου θα εφαρμόζεται καραντίνα για τρεις εβδομάδες και θα ανοίγει η οικονομία για άλλες δύο. Και αυτό το μοτίβο θα πρέπει να συνεχιστεί ως τον Μάρτιο, μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Και φυσικά πάντα να αερίζουμε καλά τα σπίτια και τους άλλους κλειστούς χώρους όπου βρισκόμαστε.
Σύμφωνα με το μοντέλο μας, με το άνοιγμα αυτό, μπορεί να γίνει προγραμματισμός στις επιχειρήσεις, να κινείται η οικονομία, αλλά και να υπάρξει και η απαιτούμενη αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας της χώρας και να διατηρηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.
Και αυτό γιατί σε ολόκληρη τη χώρα τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα πέσουν στα 770 από τις 2.500 περίπου που είναι σήμερα, και με ένα προσεκτικό άνοιγμα δύο εβδομάδων θα ανέβουν στα 1240.
Ακόμη κι αν παραταθεί το ισχύον lockdown για άλλες δύο εβδομάδες τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ομαλά. Αντίθετα θα επιδεινωθούν. Γιατί στην περίπτωση που κρατήσουμε το lockdown για 5 εβδομάδες, τα κρούσματα θα πέσουν μεν στα 440 ημερησίως, όμως ως τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουμε επιστρέψει στην ίδια κατάσταση με σήμερα περίπου, δηλαδή θα είμαστε πάνω από τις 2.000 καθημερινά.
Πρέπει επίσης να προσαρμοστούμε και στη νέα γνώση, ότι ο ιός είναι αερομεταδιδόμενος, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί για ώρες να αιωρείται στο χώρο, με αποτέλεσμα να πρέπει να προσανατολιζόμαστε και στη χρήση της νέας τεχνολογίας για φίλτρα αέρα που περιορίζουν δραστικά την ποσότητα του ιού στο χώρο. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες ενδεχομένως να πρέπει να επιδοτηθούν για τα σχετικά φίλτρα, προκειμένου το άνοιγμα της αγοράς να γίνει ευκολότερο.