«Αλβανός πρωθυπουργός εδώ και τώρα!»: Με αυτό το σύνθημα-απαίτηση κατεβαίνουν οι Αλβανοί των Σκοπίων στις εκλογές της 15ης Ιουλίου. Τα δυο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών βρήκαν τη γειτονική χώρα σε υγειονομικό, πολιτικό και εθνικιστικό αναβρασμό. Οι εξελίξεις δείχνουν πως οι Πρέσπες περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη έφεραν στον Ζόραν Ζάεφ. Μόνο ο κ. Τσίπρας πανηγύρισε αυτάρεσκα, μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσαν και πάλι τα δήθεν γεωστρατηγικά φληναφήματά τους.
Με 210 νεκρούς από τον κορωνοϊό ανήμερα της επετείου της Συμφωνίας και αναζωπύρωση της νόσου – οι νεκροί έχουν φθάσει τους 222 επί πληθυσμού κάτω των δύο εκατομμυρίων - με τις εκλογές της 15ης Ιουλίου προ των πυλών, με τον Ζάεφ να έχει χάσει τους συμμάχους του και να βρίσκεται σε σύγκρουση με τους πρώην συγκυβερνήτες του του αλβανικού κόμματος DUI, με απίστευτες αποκαλύψεις περί εκβιασμών στις δικαστικές αίθουσες, στα Σκόπια οι δηλώσεις για την περίφημη επέτειο υπήρξαν είτε γραφειοκρατικές, είτε υποτιμητικές για την Ελλάδα.
Έτσι, ο μεν Ζάεφ προτίμησε να αναφερθεί στην είσοδο της χώρα στο ΝΑΤΟ με την λέξη «άξιζε!» - σημειώστε ότι εν όψει εκλογών αποφεύγει να μιλά για Βόρεια Μακεδονία και προτιμά να λέει «η πατρίδα μας» - ο δε υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ μίλησε για «θαύμα», διότι «η Ελλάδα αποδέχθηκε την μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική γλώσσα».
Οι Πρέσπες έφεραν πρωτοφανή κρίση
Ποιο ήταν, λοιπόν, το αποτέλεσμα της Συμφωνίας για τα Σκόπια; Το εξής:
-Ο Ζάεφ παραιτήθηκε όταν η χώρα του δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
-Στη χώρα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου, αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και τελικά, μετά κόπων, βασάνων και πολλών διαφωνιών και απειλών για μη συμμετοχή εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ορίστηκαν για τις 15 Ιουλίου.
-Το κοινοβούλιο έχει παραιτηθεί και η προσπάθεια να… αναστηθεί δια της μεθόδου του Λαζάρου έπεσε σε συνταγματικό κενό.
-Το αντίπαλο κόμμα, το VMRO, που στις 17 Ιουνίου είχε δική του γιορτή, την επέτειο των 30 χρόνων από την επανίδρυσή του – είχε ιδρυθεί το 1893 ως «Κίνημα για το Μακεδονικό Έθνος» - προηγείται. Και γιόρτασε αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «η ιδέα του VMRO ήταν και θα παραμείνει η Μακεδονία». Από την πλευρά του, ο πρώην αρχηγός του και πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, έστειλε τα συγχαρητήριά του από την υπερορία: «Η ιδέα είναι εδώ: Μακεδονία, χρόνια πολλά»!
Σημειώστε ότι το VMRO υπόσχεται αύξηση μισθών κατά 25% και συντάξεων κατά 20%, κατώτερο οριζόντιο φόρο 8%, 4 δις για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και νέους αυτοκινητόδρομους 150 χλμ.
-Στη δίκη των εκβιαστών που μόλις ολοκληρώθηκε, υποστηρίχθηκε πως είχε ζητηθεί να μην απαγγελθούν κατηγορίες κατά επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να είχε επιρροή σε βουλευτές του VMRO, προκειμένου αυτοί να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
-Οι Αλβανοί έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να αποκτήσει η χώρα τον πρώτο Αλβανό πρωθυπουργό!
Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Αλλά αυτά δεν απασχολούν ούτε τον Τσίπρα, ούτε τους υπόλοιπους, αν κρίνουμε από όσα τσαμπουνούσαν αυτές τις μέρες.
Ο Τσίπρας έγραψε πως «αποδείξαμε ότι στην Ιστορία των Βαλκανίων δεν χρειάζονται νικητές και νικημένοι». Προσθέτοντας ότι «Η Ιστορία τιμά αυτούς που την γράφουν, όχι αυτούς που σύρονται πίσω της».
Και οι υπόλοιποι μας έχουν ζαλίσει το κεφάλι ότι τάχα αυτοί – οι συριζαίοι δηλαδή – τα έφτιαξαν τόσο καλά, που πλέον δεν επιτηρούν τον εναέριο χώρο των Σκοπίων οι Τούρκοι – από πού και ως πού θα γινόταν κάτι τέτοιο – δεν εκπαιδεύουν τον στρατό τους οι Τούρκοι – ποιον στρατό αλήθεια; - και ότι… έσπασαν το μουσουλμανικό τόξο!
Άνοιξε η όρεξη των Αλβανών
Έλα όμως που μέσα στη σύγχυση τώρα έχει ανοίξει η όρεξη των Αλβανών για πρωθυπουργικό θώκο!
Πάει περίπατο και το «σπάσιμο» του μουσουλμανικού τόξου που τάχα ήταν η έγνοια των συριζαίων.
Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τον Τσίπρα περί μη ύπαρξης νικητών και νικημένων.
Διότι οι Αλβανοί θέλουν να γίνουν νικητές – έχοντας πάντα κατά νου τη «Μεγάλη Αλβανία» που αποσκοπεί στη συνένωση Αλβανίας, Σκοπίων και Κοσόβου!
Τόσο καλά!
Ως γνωστόν, οι Αλβανοί του DUI, με επικεφαλής τον πρώην Ουτσεκά Αλή Αχμέτι, κάθονται πάντα στην άκρη και μετά αποφασίζουν με ποιον θα πάνε, ανάλογα με το ποιος τους δίνει τα περισσότερα υπουργεία.
Αυτή τη φορά, έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Σειρά αξιωματούχων του κόμματος, από τον ίδιο τον Αχμέτι ως τον υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Οσμάνι και τον βουλευτή Αρτάν Γκρούμπι, έχουν σηκώσει τον κόσμο στο πόδι, δηλώνοντας με κάθε ευκαιρία πως ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να είναι Αλβανός!
Το προεκλογικό τους ερώτημα προς τους ομοεθνείς τους έχει ήδη διατυπωθεί: «Θέλετε πρωθυπουργό τον Ζόραν, τον Κρίστιαν ή έναν Αλβανό;».
Απειλές από το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν
Ο πρόεδρος του VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι απέρριψε αμέσως την αλβανική απαίτηση, δεδομένου ότι ο Αχμέτι έκανε και δήλωση άκρως εμπρηστική: «Ενωθήκαμε το 2001, ενωθήκαμε για τον πρώτο Πρόεδρο της Βουλής, θα ενωθούμε και τώρα».
Και επανήλθε με τον πλέον επιθετικό τρόπο την Παρασκευή, 19 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Plusinfo, που συνομίλησε με αξιωματούχους του DUI, ο Αλή Αχμέτι δήλωσε πως… «αν δεν υπάρξει Αλβανός πρωθυπουργός, δεν θα υπάρξει κυβέρνηση»!
Είπε επίσης ο Αχμέτι πως ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί την ημέρα έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, για το αξίωμα προαλείφονται πέντε επιφανείς οικονομολόγοι και ο Αχμέτι θα λάβει την απόφαση για τον ποιος θα βγει μπροστά, προκειμένου να αποκλειστούν Ζάεφ και Μίτσκοσκι.
Ένας άλλος αξιωματούχος του DUI εμφανίζεται να λέει πως αν είτε ο Ζάεφ, είτε ο Μίτσκοσκι αρνηθούν και αν το DUI έλθει πρώτο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και ο σχηματισμός κυβέρνησης εξαρτάται από αυτό, τότε δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα ακολουθήσει πολιτική κρίση και νέα προσφυγή στις κάλπες.
Αυτό, είπε, που θα επιδιώξει το DUI είναι μια συμφωνία είτε με τον έναν είτε με τον άλλον στη βάση της διεκδίκησης για Αλβανό πρωθυπουργό.
Επομένως, σε πείσμα των φληναφημάτων Τσίπρα περί τέλους των εθνικισμών, ο Αχμέτι όχι μόνο έφθασε στο σημείο να υπενθυμίσει τον εμφύλιο του 2001 – προφανώς ως πολύ καλό πράγμα – αλλά και να απαιτεί να δοθεί ο πρωθυπουργικός θώκος σε Αλβανό!
Ένας από τους υποψηφίους πρωθυπουργούς, του οποίου το όνομα διέρρευσε, είναι ο Λαζίμ Ντεστάνι, μεγαλοεπιχειρηματίας από το Τέτοβο, τον οποίο ο Ζάεφ κάλεσε να αρνηθεί την πρόταση.
Οι δηλώσεις των Αλβανών του DUI έχουν προκαλέσει την οργή του Ζάεφ, ο οποίος απάντησε στους πρώην συμμάχους του – με τους οποίους μαζί έδωσαν τη μάχη για τις Πρέσπες – πως για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός αποφασίζουν οι πολίτες και όχι τα κόμματα.
Ψήφισαν Γκρούεφσκι, βγήκε Ζάεφ
Φυσικά, δεν έλεγε την αλήθεια και του το θύμισε το DUI. Όπως του είπαν, στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016, νικητής είχε αναδειχθεί ο Γκρούεφσκι, αλλά πρωθυπουργός έγινε ο Ζάεφ.
Είπαν συγκεκριμένα οι Οσμάνι και Γκρούμπι: «Το 2016 οι πολίτες είχαν αποφασίσει υπέρ του Γκρούεφσκι, αλλά το DUI αποφάσισε πρωθυπουργός να γίνει ο Ζάεφ. Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα πολιτικών συμβιβασμών. Πιστεύουμε ότι έχει έλθει η ώρα να αποκτήσει η χώρα Αλβανό πρωθυπουργό»…
Και πραγματικά. Σ’ εκείνες τις εκλογές πρώτο είχε έλθει το VMRO. Αλλά ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις στο DUI – που παλιότερα είχε συμμαχήσει με το VMRO – να συνεργαστεί με το SDSM του Ζάεφ.
Λογικό! Διότι γνώριζαν πως με τον Τσίπρα πρωθυπουργό υπήρχε μια μοναδική ευκαιρία να αρπάξουν το όνομα. Κάτι που θα πετύχαιναν μόνο αν στα Σκόπια υπήρχε μια κυβέρνηση ανάλογη με την ελληνική. Είχαν τον Τσίπρα «ένα το κρατούμενο» και πήγαν για τον Ζάεφ.
Από την πλευρά του, ο Ζάεφ, έχοντας χάσει τις ψήφους των Σλαβομακεδόνων, προσπαθεί να «ψαρέψει» αλβανικές ψήφους.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και τόσο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σπασόφσκι, όσο και η υπουργός Άμυνας και στενή συνεργάτις του Ζάεφ Σεκέρινσκα, δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν κάτω από τα σύμβολα του UCK. Ξέσπασε θύελλα, με την Σεκέρινσκα να απαντά πως το 2001 είναι μακριά και την ανθυποψήφια του προέδρου Πενταρόφσκι, Σιλιάνοφσκα, να ανταπαντά πως το Σύνταγμα απαγορεύει στρατιωτικούς σχηματισμούς εκτός Ενόπλων Δυνάμεων.
Τόσο ωραία και τόσο ειρηνικά!
Κασέτες, υποκλοπές, εκβιασμοί
Η υπόθεση έχει και «κατασκοπευτική» πλευρά. Πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο υποκλοπών, με κασέτες που έφθασαν στα χέρια ενός αλβανικής καταγωγής περιθωριακού μέλους του SDSM, του σοσιαλιστικού κόμματος του Ζάεφ. Οι συνομιλίες μεταφράστηκαν από τα αλβανικά στα σλάβικα («μακεδονικά» κατά τη συμφωνία), με σκοπό να χρησιμοποιηθούν κατά του Αχμέτι, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως από την στιγμή που παραιτήθηκε η κυβέρνηση δεν ισχύει η συμμαχία με τον Ζάεφ.
Στις 12 Μαΐου, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Ζάεφ παραδέχθηκε πως μεταφράστηκαν από μέλη του κόμματός του «για να πούμε την αλήθεια στον κόσμο».
Από τις κασέτες προκύπτει πως ο Ζάεφ είχε επαφές με την Ειδική Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Κάτιτσα Γιάνεβα (που τις προάλλες καταδικάστηκε για σειρά εκβιασμών), ενώ κάπου ακούγεται να τον ρωτά ο συνομιλητής του γιατί έδωσε τις (προηγούμενες) κασέτες.
«Το κόμμα τις έδωσε», απαντησε ο Ζάεφ. «Για να δούμε τι υπήρχε για τον Αχμέτι».
Σε ένα άλλο σημείο ακούγεται να λέει πως στις διαδηλώσεις του 2015, γνωστές και ως «πολύχρωμη επανάσταση», πρωτοστάτησε το κόμμα του και οι οργανώσεις που ελέγχει ο Σόρος. «Είναι όλοι δικοί μου», ακούγεται να λέει. Σημειώστε ότι το περιεχόμενο των κασετών δημοσιοποιήθηκε από κανάλι του Youtube.
Και το σίριαλ με τις κασέτες συνεχίζεται. Την Παρασκευή, 19 Ιουνίου, επομένη των καταδικαστικών αποφάσεων για τους εκβιασμούς – η δίκη άρχισε στις 10 Απριλίου - ανώνυμος ανέβασε στο Youtube και άλλη συνομιλία. Υποστηρίζεται πως η φωνή που ακούγεται είναι του Βασίλ Ντιμισκόφ, δικηγόρου Σκοπίων, αδελφού της δικαστού Βέσνα Ντιμίσκοβα, που μετέχει των ανακρίσεων για το σκάνδαλο των εκβιασμών.
Αυτός ακούγεται να λέει πως ζήτησε από τον επιχειρηματία Όρτσε Κάμτσεφ, που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Στο δικαστήριο, ο ίδιος ο Κάμτσεφ κατήγγειλε τον συγκεκριμένο εκβιασμό, με τον δικηγόρο να δικαιολογείται πως ζήτησε ένα τόσο υπέρογκο ποσό για να αποθαρρύνει τον επιχειρηματία από το να ζητήσει επιείκεια από την αδελφή του!
Στη συνομιλία γίνεται αναφορά στο ποσό των έξι εκατομμυρίων – η φωνή δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη – καθώς και ότι «αυτοί έχουν τρελαθεί και ζητάνε τόσα πολλά». Λίγο μετά, δημοσιοποιήθηκε και άλλο απόσπασμα, όπου ακούγονται τα ονόματα Βασίλ και Μπόγιαν.
Στη φυλακή οι πρώην φίλοι του Ζάεφ
Αυτός ο τελευταίος δεν είναι άλλος από την αμφιλεγόμενη τηλεπερσόνα Μπόγιαν Γιοβανόφσκι, γνωστός ως Μπόκι-13.
Στις 18 Ιουνίου, μετά από πολύμηνη διαδικασία, ο Μπόκι καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών και η δικαστής Κάτιτσα Γιάνεβα σε φυλάκιση επτά ετών για εκβιασμούς επιχειρηματιών και συγκεκριμένα του Όρτσε Κάμτσεφ.
Ο Μπόκι-13, που βρέθηκε ξαφνικά με πακτωλό χρημάτων και ίδρυσε τηλεοπτικό σταθμό, το 1TV, δήλωνε φίλος του Ζάεφ και ποστάριζε φωτογραφίες μαζί του.
Η Γιάνεβα, μια άγνωστη δικαστής από τη Γευγελή, διορίστηκε το 2015 επικεφαλής του Γραφείου Ειδικού Εισαγγελέα για τη Διαφθορά, υπό την διεθνή πίεση και με διακομματική συναίνεση.
Αμέσως, βρέθηκε πολύ κοντά στο κόμμα του Ζάεφ, προσέλαβε κόσμο από το κόμμα του και παρέπεμψε τον Γκρούεφσκι για την (προηγούμενη) υπόθεση των υποκλοπών. Επιπλέον, ασκούσε διώξεις σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο VMRO και διέταξε κατάσχεση των λογαριασμών του κόμματος.
Τα στελέχη του γραφείου της αναγορεύθηκαν σε… ήρωες από το SDSM και τα μέλη του κυκλοφορούσαν με μπλουζάκια με τις φωτογραφίες των δικαστών του. Ο ίδιος ο Μίτσκοσκι έχει καταγγείλει ότι τον πίεζε να συμφωνήσει για την παραμονή της στη θέση της, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των λογαριασμών του κόμματός του.
Φαίνεται πως η καταδικασθείσα εισαγγελέας αφού ολοκλήρωσε με τις παραπομπές των πολιτικών αντιπάλων του Ζάεφ, μετά στράφηκε προς επιχειρηματίες.
Ο Μπόκι και η Γιάνεβα συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπόκι ζητούσε χρήματα από τον Κάμτσεφ, ώστε η Γιάνεβα να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του.
Για τις ψήφους βουλευτών του VMRO
Στο δικαστήριο, στις αρχές Ιουνίου 2020, η Γιάνεβα τα γύρισε και κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι συμμάχησε με τον Κάμτσεφ, επειδή ο επιχειρηματίας ασκούσε επιρροή σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι ψήφοι των οποίων ήταν αναγκαίες για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μάλιστα, η Γιάνεβα επιβεβαίωσε τον Μπόκι, ο οποίος κατέθεσε ότι ο Ζάεφ τους ζήτησε να ξαναδούν το θέμα του Κάμτσεφ, επειδή τόσο αυτός όσο και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μιγιάκοφ, ήλεγχαν βουλευτές του VMRO.
Ο Μπόκι είχε και μια συνάντηση με τον Ζάεφ στις 10 Νοεμβρίου του 2018 και κατά τον Μπόκι, ο Ζάεφ του είπε πως η Γιάνεβα κάνει μεγάλο λάθος σε σχέση με τον Ζάεφ.
Οι δυο τους ξανασυναντήθηκαν στις 3 Απριλίου 2019, όταν ο Ζάεφ πήγε στην εκπομπή του Μπόκι και μετά είχαν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του «καναλάρχη».
Και δεν ήταν μόνο αυτή η υπόθεση. Εν μέσω κρίσης κορωνοϊού τα δικαστήρια πήραν και έδωσαν. Στις 31 Μαρτίου δύο αξιωματούχοι του αλβανικού κόμματος DUI καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2,5 ετών με βάση κατηγορίες που είχε απαγγείλει η Γιάνεβα – η οποία είχε στο μεταξύ φυλακιστεί! Το ίδιο συνέβη και με τον ηθοποιό Βλαντιμίρ Ζαλέσκι, πρώην δήμαρχο της Μπίτολα (Μοναστήρι), που καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών επειδή παραβίασε το νόμο για μεταφορά των μαθητών στο σχολείο.
Και την 1η Ιουλίου ξεκινά η δεύτερη δίκη, πάλι με κατηγορούμενο τον Μπόκι-13, ο οποίος προαναγγέλλει αποκαλύψεις για τον Ζάεφ και τον αδελφό του Βίτσε Ζάεφ. «Ψάξτε τα λεφτά στους αδελφούς Ζάεφ», φώναξε μόλις του ανακοινώθηκε η πρώτη ποινή καθώς οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν.
«Η μάχη κερδήθηκε» - «Ο ιός είναι νεκρός»!
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η γειτονική χώρα προετοιμάζεται για τις εκλογές της 15ης Ιουλίου. Ο Ζάεφ επιθυμούσε αυτές να διεξαχθούν μέσα στον Ιούνιο, αλλά η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι αδιαφορεί για την υγεία του λαού, ότι ήθελε εκλογές fast track για να μην είναι παρόντες παρατηρητές του ΟΑΣΕ και απείλησε να μην λάβει μέρος – με αποτέλεσμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση να ξεκαθαρίσει πως τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.
Το VMRO κατηγορεί τον Ζάεφ ότι πολιτικοποίησε την επιστημονική επιτροπή, με αποτέλεσμα, στις 26 Μαΐου, αυτή να αποφασίσει την χαλάρωση των μέτρων – και μάλιστα εν μέσω ραμαζανιού – με αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να φθάσει μήνες πριν από το φθινόπωρο.
Έτσι, στις 14 Ιουνίου, παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων.
Για την αναζωπύρωση κατηγορείται ο Ζάεφ, που την 1η Ιουνίου δήλωσε πως ο ιός έχει εξασθενήσει, με αποτέλεσμα να χαλαρώσει ο πληθυσμός. Αλλά και ο υπουργός Υγείας Φίλιπτσε για τη δήλωσή του της 2ας Μαΐου «κερδίσαμε την μάχη» και εκείνη της 22ας Μαΐου, όταν ισχυρίστηκε ότι μπορούν να γίνουν εκλογές αρκεί να τηρηθούν οι αποστάσεις, καθώς και της νέας δήλωσής του, στις 26 Μαΐου, όταν επανέλαβε πως «η μάχη κερδήθηκε». Οπότε, εμφανίστηκε και ο ιμάμης Ρεχτσέπι, που στις 24 Μαΐου, φώναξε: «Ο ιός είναι νεκρός! Τον νικήσαμε!». Και συνωστίστηκαν όλοι στα Ιφτάρ, τα δείπνα που οργανώνονται στη διάρκεια του ραμαζανιού μετά τη δύση του ηλίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός των Εσωτερικών Κιούλεφ, το μοναδικό στέλεχος του VMRO με τόσο υψηλό αξίωμα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, κατηγόρησε τον πρόεδρο Πενταρόφσκι ότι βιάστηκε να ανακοινώσει την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 13 Ιουνίου, χωρίς προηγουμένως να διαβουλευτεί μαζί του, υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ζάεφ για εκλογές.
Η άλλη πλευρά κατηγορεί τον Κιούλεφ ότι, αν και αρμόδιος υπουργός, δεν κατόρθωσε να επιβάλει τα μέτρα περιορισμού.
«Πουλημένοι, πόρνες, έντομα»!
Στο μεταξύ, έχει ξεσπάσει και πόλεμος δημοσιογράφων, με τον επιχειρηματία Βάνκο Ορντανόσκι, αδελφό του δημοσιογράφου Σάσο Ορντανόσκι, υποστηρικτή του Ζάεφ, να αποκαλεί τέσσερις δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, «πουλημένους, πόρνες, έντομα»!
Μετά αποκαλύφθηκε ότι ο επιχειρηματίας είχε λάβει πέρσι επιδότηση 245.000 ευρώ για μια συσκευή που μειώνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την οποία παρουσίασε ως δική του ενώ την είχε φέρει από την Ινδία.
Στις 23 Μαρτίου μάλιστα, οι δημοσιογραφικές ενώσεις ZNM και SEMM, κάλεσαν την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί τα μητρώα τους για να αποκλείει μέσα από την ενημέρωση των δημοσιογράφων, καθώς η συγκεκριμένη καταγραφή είχε γίνει σε εθελοντική βάση.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η χώρα οδεύει προς τις εκλογές της 15ης Ιουλίου βυθισμένη όχι μόνο σε βαθιά υγειονομική κρίση, αλλά και σε πολιτική. Έχει ανακοινωθεί πως οι ασθενείς με κορωνοϊό θα ψηφίσουν στις 13 Ιουλίου, αυτοί που βρίσκονται σε επταήμερη καραντίνα δεν θα ψηφίσουν και το παρών στη διαδικασία θα δώσουν επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ και… 1.500 γιατροί!
Και με τον αλβανικό εκβιασμό σε πλήρη ανάπτυξη. Προς δόξαν της Συμφωνίας των Πρεσπών που τάχα «έσπασε» το μουσουλμανικό τόξο…
Υ.Γ. Και για να μην ξεχνιόμαστε, στις 17 Ιουνίου ενημερωθήκαμε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα «Μακεδονία» θα παίξει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA, με το Κόσοβο στις 8 Οκτωβρίου. Διότι, ως γνωστόν, δεν υπάρχει, βάσει της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, υποχρέωση αλλαγής ονομασίας στους οργανισμούς που δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος. Τώρα ποιος χρηματοδοτείται από πού εκεί πέρα, πιασ’ τ’ αυγό και κούρευτο, όπως προκύπτει από τα προηγηθέντα.
(Στη φωτογραφία, ο διαβόητος Μπόκι με τον Ζόραν Ζάεφ)
Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος