Με μια απλή συμβουλή προς υπουργούς και άλλους υπευθύνους ξεκινώ. Όταν βγαίνετε στις τηλεοράσεις και δέχεστε ερωτήσεις για την «ακρίβεια», μην επιχειρηματολογείτε για το «φυσιολογικόν του πράγματος». Όσο κι αν βαθιά μέσα σας θεωρείτε λογικές ή αναπόφευκτες κάποιες ανατιμήσεις, όσο κι αν οι οικονομικές σας γνώσεις λένε ότι ένας πληθωρισμός της τάξης του 1,5-2% είναι ένδειξη υγείας για μια αναπτυσσόμενη οικονομία, κάντε μου την χάρη να κρατήσετε αυτές τις γνώσεις για πάρτη σας. Μην τις μοιράζεστε παρακαλώ.
Το τηλεοπτικό κοινό δεν έχει πτυχίο του London School of Economics και η πλειοψηφία των εκπομπαρχών δημοσιογράφων σκαμπάζουν από μακροοικονομία όσο σκαμπάζει ένας εντομολόγος από αστροφυσική. Δεν προσβάλω κανέναν, απλώς έτσι είναι το φυσιολογικό. Ο κοσμάκης μετράει τα πράγματα ολίγον εμπειρικά, και δικαίως εδώ που τα λέμε. «Δυο πράγματα πήρα στο σούπερ μάρκετ και πάει το πενηντάρικο». Άντε τώρα εσείς να του απαντήσετε με στατιστικά, παρατηρητήρια τιμών και διαγράμματα.
Ο νεώτερος δημοσιογραφικός κόσμος πάλι, δεν έχει ξαναζήσει πληθωρισμό. Μέχρι να μάθει τι είναι αυτό το καινούριο φρούτο και πως λειτουργεί, θα έχει ευκολότερες τις φιλολαϊκές κορώνες από τις έγκυρες και τεκμηριωμένες οικονομικές αναλύσεις. Δέκα φράσεις θα λέτε, μισή θα απομονώνουν και θα σας κάνουν ρεντίκολο. Οπότε όταν βγαίνετε στα κανάλια και σας ρωτούν για τον καφέ και την ΔΕΗ, να έχετε επίγνωση ότι δεν είστε ούτε ο Κέυνς όταν έγραφε την ??γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος??, ούτε ο Πισσαρίδης όταν διδάσκει από καθέδρας τους μεταπτυχιακούς στο Έσεξ.
Αν μπορείτε, πείτε τους κανένα-δυο απλά παραδείγματα. Ας πούμε «σήμερα οι πατάτες πουλιούνται 0,90-1.10 το κιλό και οδεύουν προς τα πάνω. Αν βάλω σήμερα διατίμηση στο 1,5 ευρώ, αύριο το πρωί όλες οι πατάτες στην χώρα θα πάνε κατ? ευθείαν τόσο». Πείτε τους και για την διεθνή άνοδο των τιμών των καυσίμων, το ψιλοκαταλαβαίνουν κι αυτό. Αλλά μην τους λέτε για την τιμή του φυσικού αερίου, μπερδεύονται. Για την τιμή του πετρελαίου να τους λέτε που το ξέρουν από παλιά και το συνδέουν ευκολότερα με το σούπερ-μάρκετ. Α, και για την καταστροφή της σοδειάς του καφέ στην Βραζιλία να τους λέτε, θα τα βάλουν με τον Μπολσονάρο.
Παραλλήλως δείξτε προβληματισμένοι, ανήσυχοι, εξοργισμένοι, επί ποδός πολέμου. Μην κάνετε τους άνετους και τους χαλαρούς, θα σας περάσουν για πλούσιους και αναίσθητους. Τέλος, κηρύξτε τον πόλεμο στους κερδοσκόπους και στους μαυραγορίτες, αναγγείλτε εκστρατεία σαρωτικών ελέγχων στην αγορά και άλλα τρομερά παρόμοια. Ποτέ κανένας υπουργός που τα ?βαλε στα λόγια με τους κλέφτες του λαϊκού εισοδήματος δεν έχασε. Στην πράξη βέβαια τίποτα απ? αυτά δεν μπορείτε να κάνετε, αλλά εσείς μπουμπουνίστε τα, δεν θα ζημιωθείτε.
«Μα τώρα, τι είναι αυτά που γράφεις;» θα με ρωτήσετε. «Κάνεις μαθήματα επικοινωνιακής απατεωνίας στους υπουργούς;» Όχι καλέ, απλώς τους προτρέπω να αντιγράψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την τακτική του στο νέο μέτωπο που άνοιξε η Κουμουνδούρου κατά της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις. Άκουγα προχθές έναν δικό τους να λέει «εμείς είχαμε κάνει εγκαίρως επερώτηση στην Βουλή για την ακρίβεια, αλλά η κυβέρνηση μας αγνόησε και ιδού τώρα τα αποτελέσματα». Δεν είναι τέλειο; ??Οι επερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως όπλο κατά του παγκόσμιου κύματος ανατιμήσεων??, ιδού το καινούριο πόνημα που θα τιμηθεί φέτος με το Νόμπελ Οικονομίας.
Άκουσα χθες και τον Χαρίτση σε άλλη παρέμβαση του επί του θέματος. «Η κυβέρνηση κάθεται άπρακτη και παρακολουθεί το διεθνές ράλι τιμών» είπε. Υπέροχο και αυτό. Δεν πρότεινε βέβαια ποιες κυβερνητικές δράσεις θα ?πρεπε να μπουν στην θέση της απραξίας της, κορόιδο είναι; Για να τον ρωτάνε λεπτομέρειες και να απαντά με μπούρδες; Ξέρουν αυτοί πως παίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι. Τόσο όσο, γενικολογία, καταγγελία και άγιος ο θεός.
Οπότε, οι κριτές και επικριτές της κυβέρνησης, δουλεύουν τον κοσμάκη ψιλό γαζί. Άρα κι εγώ υποχρεούμαι να προτείνω αντίστοιχο δούλεμα από την άλλη πλευρά. Για να υπάρξει μια κάποια ισορροπία βρε αδερφέ, για να περνάμε καλά…