Σε λίγες ημέρες, ολοκληρώνεται ο πρώτος πετυχημένος χρόνος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με την ευκαιρία αυτή και στο πλαίσιο ενός σύντομου απολογισμού, θα ήθελα να σταθώ σε κάποια σημεία που δίνουν το στίγμα της πρώτης αυτής χρονιάς.
Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και η κρίσιμη ενίσχυση του ΕΣΥ:
Απέναντι σε μία πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση με αναπόφευκτο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, η ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε με άριστα αντανακλαστικά να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών και να προστατεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας από την κατάρρευση. Η χώρα μας έγινε πρότυπο μοντέλο διαχείρισης της παγκόσμιας αυτής κρίσης. Απέκτησε τη «φωνή» και το κύρος που είχε χάσει τα τελευταία χρόνια.
Το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της ελληνικής δημόσιας υγείας, παρά τις χρόνιες κακοδαιμονίες που το ταλαιπωρούν. Η κρίση αυτή έγινε ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΣΥ. Τον Δεκέμβριο η χώρα μας, με τη σημαντική βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα φτάσει επιτέλους το μέσο όρο της Ευρώπης σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας.
Πάνω στη βάση αυτή, πρέπει να προχωρήσουν καίριες μεταρρυθμίσεις με στόχο τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, μέσα από μορφές συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, και με σεβασμό στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Η περαιτέρω αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος υγείας θα κατοχυρώσει την πρωτιά που ήδη έχει, εμπράκτως, κατακτήσει η χώρα μας στον τομέα της υγείας.
Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου:
Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, έχουν γίνει άλματα στην καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης από τις δημόσιες υπηρεσίες. Η νέα πύλη gov.gr, η ψηφιοποίηση των πιστοποιητικών και των ΚΕΠ, η βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών δεν διευκολύνουν μόνο τον πολίτη, αλλά απελευθερώνουν και τις δημόσιες υπηρεσίες από περιττό φόρτο εργασίας.
Η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, οι τηλεδιασκέψεις, οι ψηφιακές υπογραφές, η ψηφιακή συνταγογράφηση, πράγματα αδιανόητα πριν λίγα χρόνια, είναι πλέον καθημερινότητα.
Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και τήρηση της νομιμότητας:
Η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να εμπεδώσει σε πολίτες και επιχειρήσεις ένα αίσθημα ασφάλειας και τήρησης των νόμων. Στο πλαίσιο αυτό ανήκει και η λεγόμενη κατάργηση, στην ουσία αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην αληθή του έννοια, μία από τις σημαντικότερες τομές που έγιναν ήδη από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει επανακτήσει το ρόλο του ως άσυλο του πλουραλισμού ιδεών και απόψεων, ως ο κατεξοχήν χώρος ανάπτυξης της επιστημονικής σκέψης, της έρευνας και της διδασκαλίας και όχι ως άβατο ανομίας και παραβατικότητας, που παρεμποδίζει τελικά όχι μόνο την ελεύθερη έκφραση των ιδεών αλλά και την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία.
Αποτελεσματικό Επιτελικό κράτος:
Η συνολική μεταρρύθμιση των δομών και των διαδικασιών σχεδιασμού, παραγωγής και παρακολούθησης των δημόσιων πολιτικών είναι κομμάτι μιας διαφορετικής φιλοσοφίας διακυβέρνησης, με πυλώνες τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Στην ιστορία της χώρας μας, πόσες μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν, ψηφίστηκαν και μετά αφέθηκαν στην τύχη τους; Τρανταχτό παράδειγμα η απαγόρευση του καπνίσματος.
Πλέον, με την ενίσχυση του συντονιστικού ρόλου του Πρωθυπουργού, την αποκατάσταση του Υπουργικού Συμβουλίου ως συλλογικού οργάνου παραγωγής πολιτικής και την εισαγωγή προγράμματος μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης προχωρά, υλοποιείται, παρακολουθείται και προσαρμόζεται στις έκτακτες συνθήκες.
Αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας:
Η Ελλάδα επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο, όχι ως ο «φτωχός συγγενής» αλλά ως μία σύγχρονη και ισχυρή δημοκρατία, προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και ικανή να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις, όπως η πανδημία του κορονοϊού.
Μετά και τη στιβαρή και επιτυχή διαχείριση της αιφνίδιας, μαζικής και οργανωμένης πίεσης μεταναστευτικών ροών, που ενορχήστρωσε η γειτονική Τουρκία στα σύνορα της χώρας μας, η διαφύλαξη των συνόρων μας είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τα προηγούμενα χρόνια, με αυξημένους και αυστηρότερους ελέγχους.
Στο πάντα περίπλοκο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η Κυβέρνηση με συνεχείς στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις, προσπαθεί να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τη διαδραστικότητα με τις λοιπές χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, για να διαφυλάξει τα εθνικά μας συμφέροντα. Συνθήκες όπως αυτή με τη γειτονική Ιταλία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι πολύ σημαντικές για τη διεθνή θέση της χώρας μας.
Η Ελλάδα αποκτά ξανά φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της διακυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μέσα σε αυτό το χρόνο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε πως είναι «ζωντανή», σε διαρκή εγρήγορση, παρακολουθεί και αφουγκράζεται την επικαιρότητα και τον παλμό της κοινωνίας, προσαρμόζει αναλόγως τα μέτρα και την πολιτική της για να αντιμετωπίσει κάθε κρίση στο πεδίο της οικονομίας, επ' ωφελεία των πολιτών, όπως με τα νέα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και την ελάφρυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.
Ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς και δύσκολος. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, με στρατηγικό σχεδιασμό, με εγρήγορση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες, με σκληρή δουλειά, προσηλωμένοι στον κεντρικό μας στόχο, να κάνουμε τον τόπο μας ελκυστικό για τα παιδιά μας, εξασφαλίζοντάς τους ένα καλύτερο μέλλον.
* Ο Σπύρος Πνευματικός είναι Βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών