Στην έκδοση της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου, προχθές δηλαδή, το Morning Tech του Politico, ένα συνδρομητικό newsletter που απευθύνεται στους λομπίστες, τους επαγγελματίες της επικοινωνίας και σε όλους όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των επιχειρήσεων Τεχνολογίας, κατέγραφε ως είδηση τη δημιουργία ενός νέου λόμπι ψηφιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διανομής του φαγητού. Σκοπός του λόμπι θα είναι βέβαια η προώθηση των συμφερόντων των εταιρειών αυτών και η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε ολόκληρη την Ευρώπη, επ' ωφελεία τους.
Το Politico ανέφερε ότι το λόμπι των εταιρειών θα αντιμετωπίσει δυσκολίες γιατί μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών έχουν νομοθετήσει «προοδευτικές προσεγγίσεις» υπέρ των εργαζομένων στις πλατφόρμες αυτές, και στις χώρες που έχουν ψηφίσει φιλεργατικούς, για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, νόμους ανέφερε τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελλάδα.
Πάλι χθες, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ιωάννης Ληξουριώτης, ένας από τους κορυφαίους εργατολόγους της χώρας, επανέλαβε με σχόλιό του στα ΜΚΔ ότι ο νέος Εργασιακός Νόμος σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το θέμα που ανέκυψε με την εταιρεία e-food.
Εδώ να αναφέρουμε ότι είχαμε αναλάβει να παρακολουθούμε το θέμα του Εργασιακού Νόμου από τη στιγμή που τέθηκε σε διαβούλευση και όταν εισήχθη στη Βουλή προς συζήτηση είχαμε επικοινωνήσει από το Liberal (η ίδια η υπογράφουσα) ίσως και πέντε φορές με τον κ. Ληξουριώτη ζητώντας του, κυριολεκτικά φορτικά, να μας βρει έστω κι ένα σημείο στίξης στον νόμο, κάτι τέλος πάντων που να δικαιολογεί την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ «για νέο εργασιακό Μεσαίωνα», ώστε να γράψουμε εμείς, εδώ στο Liberal, ότι η αντιπολίτευση έχει κι ένα δίκιο που φωνάζει, βρε αδελφέ! Και μάλιστα επιμείναμε στο θέμα της ρύθμισης της εργασίας των ντελιβεράδων.
Παρ' όλα αυτά όμως, μόλις δημιουργήθηκε το θέμα με το e-food η ευτελής αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει συστηματικά και με επιμέλεια ένα σύμπαν μετα-αλήθειας που το τροφοδοτεί καθημερινά με fake news, έσπευσε να κάνει τη σύνδεση ενώ το θέμα της e-food δεν συνδέεται με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου.
Όχι για να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στο ντελίβερι από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, αλλά για να κάνει «αντιπολίτευση».
Από τη στήλη αυτή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα επισημάνουμε την επείγουσα ανάγκη η χώρα να αποκτήσει αντιπολίτευση, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανος να το κάνει έχουμε αναλάβει εμείς αυτό τον άχαρο λόγο σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ποιότητας της δημοκρατίας στη χώρα.
Η Αριστερά διεθνώς ουδόλως ενδιαφέρεται για τους σκληρά εργαζόμενους και υποαμειβόμενους στη στρέβλωση που λέγεται gig economy, που καθημερινά αποδεικνύεται μια λάθος απάντηση σ' ένα κατεπείγον ερώτημα που τέθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.
Η Αριστερά διεθνώς και ο ΣΥΡΙΖΑ κατεξοχήν συνεχίζουν να κάνουν το μόνο που ξέρουν: να προσφέρουν «υπηρεσίες προστασίας», ας μην χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «της ρούγας» που περιγράφει, γλαφυρά, αυτές τις υπηρεσίες.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και στην υποψία ακόμα της πρόθεσης για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλές δουλειές οι οποίες θα κατεβάσουν τον κόσμο από τα μηχανάκια και θα τους προσφέρουν καλούς μισθούς και αξιοπρεπή εργασιακή καθημερινότητα, έχει αντιδράσει εχθρικά, με λόγια και πράξεις. Παρ' όλα αυτά, με θράσος, παριστάνει ότι κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους ταΐζει ψέματα υποδαυλίζοντας την εύλογη καχυποψία στο σύστημα και κατ' επέκταση στο πολίτευμα.
Θυμηθήκαμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, όταν απευθυνόμενος στα αριστερά των εδράνων που τότε κατελάμβανε αποκλειστικά το ΚΚΕ είπε: «Πιο πολύ από τις ιδέες σας, σιχαίνομαι τον τρόπο σας». Η φράση αυτή σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.