Του Κυριάκου Αθανασιάδη
Σήμερα απαντά στο ερωτηματολόγιό μας για τις Ευρωεκλογές ο Γιώργος Αμυράς, υποψήφιος με τη ΝΔ. Ο Γιώργος Αμυράς γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών και εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Το 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, ενώ στις Ευρωεκλογές του 2014 εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και κατέλαβε την έβδομη θέση. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 εκλέχθηκε βουλευτής της Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, από το οποίο αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019 λόγω της αντίθεσής του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε καλό αγώνα και καλή επιτυχία.
— Πόσο ευρωπαϊκή είναι η Ελλάδα;
Η σύγχρονη Ευρώπη χτίστηκε στους πυλώνες της Δημοκρατίας, της κλασικής παιδείας και του Πολιτισμού, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της Ελλάδας. Δυστυχώς η χώρα μας έχει χάσει ευκαιρίες και έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ζητήματα οικονομίας, κοινωνικού κράτους, περιβαλλοντικής πολιτικής. Αν και ανήκουμε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, πρέπει να τρέξουμε για να βρεθούμε και στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων
— Πόσο Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες;
Όταν είμαστε στην Ευρώπη, είμαστε περισσότεροι Ευρωπαίοι και από τους Ευρωπαίους. Όταν είμαστε στη χώρα μας, ξεχνάμε τον εαυτό μας. Για αυτό και οι Έλληνες στο εξωτερικό διαπρέπουν, ενώ εντός συνόρων η νοοτροπία μπλοκάρει τις δυνατότητες που έχουμε. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν τηρείται ένα πλαίσιο νόμων και κανόνων που θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους και θα αναδεικνύει τις δυνατότητες όλων. Τώρα είναι η ευκαιρία για να πετύχουμε και εντός των συνόρων.
— Γιατί είναι τόσο μεγάλη η αποχή των Ευρωπαίων από τις Ευρωεκλογές;
Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών έχει αποξενωθεί από τις κοινωνίες. Οι πολίτες θέλουν την Ευρώπη δίπλα τους και τους ηγέτες να παραμερίσουν τα εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να έχουν πλήρη οπτική για τις απαιτήσεις της εποχής. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο, για αυτό θα παλέψουμε. Η αποχή δεν είναι λύση, μεγαλώνει τα προβλήματα. Οι κάλπες της 26ης Μαΐου είναι κρίσιμες και για τη χώρα και για την Ευρώπη.
— Γιατί νομίζετε ότι πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι δεν κερδίζουμε μόνο από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι χάνουμε κιόλας;
Η στρέβλωση αυτή σε ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μέρος του πολιτικού συστήματος της χώρας ρίχνει τις ευθύνες της αποτυχίας του στην Ευρώπη. Αλλά θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε πώς θα ήταν η χώρα και πώς θα ζούσαμε εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κόντρα στην πλειοψηφία, δεν επέμενε να γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Πόσα έργα υποδομών δεν θα είχαν γίνει, ποια θα ήταν η θέση των αγροτών, πόσες επιδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είχαν χαθεί και πόσο ευάλωτη θα ήταν η χώρα σε γεωπολιτικούς κινδύνους. Το γεγονός ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο τα οφέλη και τις δυνατότητες που δίνει η Ευρώπη είναι δικό μας πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
— Πού βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα;
Σε ένα κομβικό σημείο για το μέλλον της. Θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού ή θα μπορέσει να επαναφέρει η Ευρώπη τα ιδεώδη που ξέφτισαν; Χρειαζόμαστε όραμα για πιο ενωμένη Ευρώπη, μακριά από άκρα και δημαγωγίες, και για πιο ανθρώπινη Ευρώπη.
— Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης;
Για να έχει μέλλον η Ευρώπη πρέπει τα μέλη τής ΕΕ να επαναφέρουν το αίσθημα της ασφάλειας, της προόδου και της οικονομικής ευημερίας. Αυτά είναι τα στοιχεία από τα οποία αντλεί δύναμη η ευρωπαϊκή οικογένεια και πρέπει να ενισχύσουμε με τη δράση μας.
— Πώς μπορεί να ανασχεθεί το κύμα αντιευρωπαϊκών και εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Τα αντιδραστικά κόμματα είναι καταφύγιο των ανθρώπων που αισθάνονται αποκλεισμένοι. Λύση δεν είναι βέβαια η περιχαράκωση σε εθνικιστικές δυνάμεις — αντιθέτως, είναι η πηγή του κακού. Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει ξανά την αγκαλιά της στους πολίτες και έτσι οι ακραίες δυνάμεις θα μπουν στο περιθώριο.
— Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική οδός ανάμεσα στα «ανοιχτά σύνορα» και τα «κλειστά σύνορα»;
Παντού πρέπει να υπάρχει η μέση και βέλτιστη λύση. Είδαμε ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας το 2015 και το 2016 είχε ως αποτέλεσμα πολλές χώρες της Ευρώπης να κλείσουν τα σύνορα και η Ελλάδα να μετατραπεί σε μία «αποθήκη ψυχών» για χιλιάδες ανθρώπους που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στα hot spots. Είμαστε υπέρ των ελέγχου στα σύνορα και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, ώστε να θεσμοθετηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει ένα επιτυχημένο πάντρεμα ανθρωπισμού και εσωτερικής ασφάλειας.
— Είναι το Μεταναστευτικό το #1 πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Το Μεταναστευτικό είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα τής ΕΕ. Σαφώς και πρέπει να βρίσκεται στα πρωτεύοντα ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά χωρίς ρητορικές που θρέφουν τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.
— Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η ίδια της η ταυτότητα για το μέλλον. Από εκεί θα κριθούν τα πάντα. Σε επίπεδο ζητημάτων θα προσέθετα τις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, την κλιματική αλλαγή, την ανεργία των νέων και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ Βορρά και Νότου.
— Ναι ή όχι σε έναν ευρωπαϊκό στρατό;
Ναι, θα ήταν τεράστιο όφελος για την Ελλάδα σε οικονομικό και κυρίως γεωπολιτικό επίπεδο. Τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και άκρο των ευρωπαϊκών συνόρων. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει προς όλες τις κατευθύνσεις.
— Ναι ή όχι σε μία ευρωπαϊκή αστυνομία;
Ήδη υπάρχει συνεργασία των εθνικών αστυνομιών. Η συνεργασία που πατάσσει κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί, ιδίως σε διαδικτυακό επίπεδο και βέβαια στην τρομοκρατία.
— Τι σημαίνει για εσάς «ασφάλεια» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ελευθερία για όλους, προστασία των δικαιωμάτων για κάθε πολίτη. Η ασφάλεια μπορεί να ξεκινά από τη γειτονιά και τη μικροεγκληματικότητα και να φτάνει στην αντιμετώπιση εθνικών κινδύνων.
— Τι πιστεύετε για τα αποσχιστικά ή αυτονομιστικά κινήματα εντός κάποιων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ενωμένη, κάθε είδους αυτονομιστικό κίνημα υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας.
— Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εθνικισμού και φασισμού;
Οι συνέπειες είναι ολέθριες για όσους βρεθούν στο πέρασμά τους. Και αυτό καλύπτει τις όποιες διαφορές ιδεολογιών που καταπατούν τις έννοιες της δημοκρατίας και οδηγούν στον ολοκληρωτισμό.
— Πιστεύετε στην ανεξαρτησία των χωρών-μελών;
Πρέπει να πετύχουμε την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση χωρίς να απεμπολήσουμε τις βασικές αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας. Όχι στα άκρα, ναι στη μέση λύση, που θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών και της Ευρώπης.
— Μπορεί να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ισραήλ;
Υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη κάθε χώρας. Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης είναι συγκεκριμένα και δεν γίνονται εκπτώσεις σε αυτά, ούτε είναι διαπραγματεύσιμα.
— Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η Βρετανία βιώνει τις συνέπειες του λαϊκισμού. Θα ήταν καλό τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τη Βρετανία να μη γίνει το Brexit γιατί οι ζημιές θα είναι κοινές.
— Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ τού Brexit πριν τρία χρόνια;
Το βιώσαμε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 με το δημοψήφισμα. Οι Βρετανοί πίστεψαν ότι θα εξοικονομήσουν έως 350 εκατομμύρια στερλίνες την εβδομάδα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν αποχωρήσουν από την ΕΕ και τώρα διαπραγματεύονται τον λογαριασμό που θα πληρώσουν. Εμείς πληρώσαμε το δημοψήφισμα με μια ζημιά 100 δισ., οι Βρετανοί θα έχουν το δικό τους κόστος.
— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο;
Πιο δύσκολα, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τον δρόμο της και χωρίς τους Βρετανούς.
— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα;
Όχι, ξεκάθαρα.
— Μπορεί να σταθεί η κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις παλιές και τις αναδυόμενες οικονομίες;
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός λειτουργεί πλέον με άλλους όρους. Βλέπουμε δυνάμεις όπως η Ινδία και βέβαια η Κίνα να καλπάζουν, και αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τη δική της θέση αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, πρέπει να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της οικονομίας και να ξεφύγουμε από τον κρατισμό.
— Τι ενώνει και τι χωρίζει τους λαούς και τα έθνη της Ευρώπης;
Η ουσία βρίσκεται σε αυτά που μας ενώνουν, που πρέπει να εντοπίσουμε και να ενισχύσουμε.
— Πιστεύετε στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης;
Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση αποτελεί φυσική εξέλιξη στην οποία οφείλουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι Ισπανοί λένε: «Χωρίς άγχος, αλλά αδιάκοπα». Για μένα, η Αθήνα είναι το σπίτι μου, η Ελλάδα η Πατρίδα μου και η Ευρώπη το μέλλον μου.
— Θα αποτελέσουν πρόκριμα οι ευρωεκλογές για τις Εθνικές Εκλογές;
Οι πολίτες θα στείλουν εκκωφαντικό μήνυμα στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθούν και θα πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε άμεση προκήρυξη εκλογών. Ο ίδιος άλλωστε έθεσε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του στις Ευρωεκλογές. Από τη στιγμή που θα χάσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να προσφύγει σε εκλογές.
— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εάν εκλεγείτε;
Εφόσον εκλεγώ, θα αγωνιστώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τρία βασικά ζητήματα: Πρώτον, να επιστρέψουν οι παραγωγικοί Έλληνες που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό πίσω στη χώρα μας. Να δημιουργηθούν ευκαιρίες, ποιοτικές δουλειές και να υπάρξει αξιοκρατία ώστε οι Έλληνες που έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες για να βρουν την τύχη τους να γυρίσουν με τις καλύτερες συνθήκες. Δεύτερον, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Εδώ και δεκαέξι χρόνια αγωνίζομαι προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν κυβερνήσεις και φορείς για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ήδη ο αγροτικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Ξηρασίες, πλημμύρες, πρωτοφανείς χαλαζοπτώσεις, είναι φαινόμενα που δεν είναι «τυχαία» αλλά αποτελέσματα της κακής διαχείρισης του κλίματος από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πρέπει να προστατέψουμε τις καλλιέργειες, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς πριν φτάσουμε στην πλήρη ερημοποίηση εκτάσεων! Τρίτον, να ενισχύσουμε το πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε πολυεθνικούς κολοσσούς να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου.