Αναμφίβολα η πανδημία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις επιχειρηματιών και τουριστών. Πρακτικές που μας οδήγησαν στην ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού και στην αύξηση των εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή, κρίνεται επιβεβλημένο να τεθούν σε άλλη βάση.
Τα νέα μοντέλα ανάπτυξης θέλουν τον τουρίστα μέλος της κοινότητος την οποία επισκέπτεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα νέα αυτά δεδομένα, που αργά ή γρήγορα θα μας χτυπούσαν την πόρτα, είναι ήδη εδώ βεβιασμένα λόγω της πανδημίας. Ως άνθρωποι, αμιγώς εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, οφείλουμε να αφουγκραστούμε τα κελεύσματα των καιρών και να ενεργήσουμε τα δέοντα.
Η κλιματική αλλαγή, επίσης, συμβάλει στην αλλαγή των δεδομένων μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία των φυσικών πόρων, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η φέρουσα ικανότητα, η ενσυναίσθηση πρέπει πλέον να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος και να προσδιορίσουν την προσέγγιση μας, στο μέλλον, αναφορικά με την την τουριστική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο ιδανικός τουριστικός προορισμός. Ανθρωποκεντρικός και ανθεκτικός διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα για να καταστεί παράδειγμα βιωσιμότητος. Σε αυτό συμβάλλει η ανθρωπογεωγραφία μας, η νησιωτικότητα μας, οι παραδοσιακές καλλιέργειες και το κυριότερο, οι ίδιοι άνθρωποι της που διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις και τα ιδιαίτερα στοιχεία του κάθε τόπου.
Παρ’ όλα αυτά για να υιοθετήσουμε το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να βασιστούμε σε διαφορετικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος, την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και φυσικά την συνοχή των ενεργειών προς την κατεύθυνση της πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών.
Είναι κοινή παραδοχή ότι ο τουρισμός δεν ευδοκιμεί όταν υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να βρεθούμε αλληλέγγυοι, ενωμένοι και να δουλέψουμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Ο Ανδρέας Φιορεντίνος είναι τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, ξενοδόχος-επιχειρηματίας, μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.