Του Τάσου Ευαγγελίου
Τα σενάρια των εκλογών μπαίνουν ξανά στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου δεδομένου ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ αποκαθηλώνουν το αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια και ελάφρυνσης του χρέους, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει στηρίξει την προσπάθειά του για παραμονή όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία.
Την ίδια στιγμή τα εσωτερικά αδιέξοδα στην οικονομία και αυτά που αφορούν στα εθνικά θέματα, σε συνδυασμό με τον απρόβλεπτο παράγοντα που φέρει το όνομα Πάνος Καμμένος καθιστούν αδύνατο τον όποιο προγραμματισμό της Κυβέρνησης, δημιουργώντας, ταυτοχρόνως, ένα κλίμα ανασφάλειας και αναστάτωσης που πλήττει άμεσα αγορά, επενδύσεις και ανάπτυξη.
Το μήνυμα της Πέμπτης, όπως αυτό παρεδόθη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη από τη σύσκεψη στο EWG αλλά και το ηχηρό μήνυμα του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε διά του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου, δείχνουν πως οι ημέρες χαλάρωσης έχουν περάσει.
Η Γερμανία διαθέτει πλέον κυβέρνηση και μάλιστα κυβέρνηση με υπουργό Οικονομικών που δεν δείχνει να διατηρεί θέσεις που απέχουν πολύ από αυτές του προκατόχου του και νυν προέδρου της Γερμανικής Βουλής (και άρα με ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα) Βόλφανγκ Σόιμπλε. Θέσεις που ως γνωστόν γίνονται σεβαστές από την πλειοψηφία των υπολοίπων ομολόγων του.
Στο πλαίσιο αυτό τα μηνύματα περί αυστηρής εποπτείας για την μετά το ημερολογιακό τέλος του μνημονίου σε συνδυασμό με τις αναφορές του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για συζήτηση επί του θέματος του Ελληνικού χρέους μετά τον Αύγουστο, ταρακούνησαν το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στην περίπτωση που δεν κατορθώσει να πείσει πως έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και αναγκαστεί, λόγω και των πιέσεων από το ΔΝΤ, αφενός να λάβει από τις αρχές του 2019 μέτρα που έχει ψηφίσει για το 2020 αφετέρου να ψηφίσει νέα μέτρα που θα ζητηθούν από τους δανειστές, όχι απλά θα καταποντιστεί αν καθυστερήσει τις εκλογές μέχρι το επόμενο έτος αλλά δύσκολα θα κατορθώσει να αποτελέσει βασικό παίκτη της επόμενης ημέρας.
Επίσης, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να βασιστεί στον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, που ναι μεν δηλώνει ότι θα μείνουν μαζί μέχρι τέλος, επί της ουσίας όμως δεν διευκρινίζει πότε θα είναι αυτό. Και όχι μόνο. Μπορεί ο ίδιος να επιλέξει το πότε και αυτό δημιουργεί εκνευρισμό στον Αλέξη Τσίπρα καθιστώντας προβληματικό τον όποιο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε κατ επανάληψη έχουν επισημάνει πως παραμένουν από ανάγκη σε αυτή τη συνεργασία. Οι δε αντίθετες φωνές εντείνουν διαρκώς, ειδικά μετά τη θέση που έλαβε για το Σκοπιανό αλλά και τις τοποθετήσεις του στα Ελληνοτουρικά, τις πιέσεις για τήρηση... αποστάσεων. Αυτό ο Πάνος Καμμένος το γνωρίζει και παίρνει τα μέτρα του για την επόμενη ημέρα ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει θέσει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα.
Από την άλλη ο Τσίπρας δεν επιθυμεί να συρθεί σε εκλογές εξ αιτίας του Πάνου Καμμένου και να διατηρήσει το δικαίωμα επιλογής της ημερομηνίας που όμως πλέον δείχνει να πλησιάζει όλο και περισσότερο στο τρέχον έτος. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούν όσοι ενδεχομένως δουν μια απόσταση από τον κυβερνητικό εταίρο ακόμη και στην περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στο Σκοπιανό δεν είναι το μόνο πρόβλημά του ο Καμμένος αλλά οι πλειοψηφία των πολιτών που εμφανίζονται να αντιδρούν εντόνως στο ενδεχόμενο μεγάλου συμβιβασμού. Όπως δεν είναι και σε ότι αφορά την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Άλλωστε όπως σημειώνουν γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα σχέδιο, δρα σπασμωδικά ή φοβικά με αποτέλεσμα να στέλνονται λανθασμένα μηνύματα στην άλλη πλευρά.
Πέραν των παραπάνω τα σενάρια περί επιτάχυνσης των διαδικασιών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντείνει η κατάσταση στην οικονομία. Το θέμα που ανέκυψε με τον ΕΦΚΑ δύναται να τινάξει στον αέρα σχεδιασμούς και προϋπολογισμό, αφού οι απώλειες θα είναι τεράστιες με απτά αρνητικά αποτέλεσμα στις συντάξεις.
στην πραγματική οικονομία τα πράγματα είναι πιο απλά. Απλά δεν υπάρχει. Επιλέγεται από όσους έχουν τη δυνατότητα η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα έσοδα βαίνουν μειούμενα.
Και όταν η καθημερινότητα η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση οι επιπτώσεις στην... τσέπη είναι ορατές. Και δεν ξεχνιούνται πολύ δε περισσότερο αν τεθεί θέμα νέων μέτρων λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των δανειστών στην Κυβέρνηση.
«οι εκλογές εξαρτώνται καταρχάς από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους» δήλωσε χθες από τα Τρίκαλα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «Εάν, όπως φαίνεται, η παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα είναι γεγονός, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν έναν χρόνο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα φύγει σίγουρα τρέχοντας από την εξουσία, για να μην αντιμετωπίσει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει».
Και στο πλαίσιο αυτό κατέληξε λέγοντας ότι «οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή» άποψη με την οποία συμφωνούν πλέον όλο και περισσότεροι επιβεβαιώνοντας και την αστάθεια του πολιτικού περιβάλλοντος με ότι αυτό συνεπάγεται.