Έχουν περάσει από αυτή την χώρα ευρωπαϊκά πακέτα και πακέτα. Και έπεσαν όλα μαζί μέσα στην μεγάλη μαύρη τρύπα που είχε πέσει νωρίτερα και το πακέτο Μάρσαλ. Γι αυτό και η καχυποψία τόσων ανθρώπων για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο – μαμούθ. Η αναγνώστριά μας Ε.Ι. Μας γράφει σήμερα γιατί έφυγε τρέχοντας στο εξωτερικό. Επειδή τρόμαξε από τα πιράνχας που συνάντησε στα προηγούμενα «πακέτα στήριξης».
Σας μεταφέρουμε την επιστολή της Ε.Ι όπως μας την έστειλε. Λέξη – λέξη. Και νομίζω ότι πρώτοι απ' όλους πρέπει να την διαβάσουν στο Μαξίμου. Τώρα που σχεδιάζουν πως ακριβώς θα κινηθούν για να αξιοποιήσουν τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια...
«Πολύ καλά κάνει ο πρωθυπουργός και καλεί Πισσαρίδη και λοιπούς. Ακόμα καλύτερα θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης αν φροντίσει να εφαρμόσουν οι υπουργοί του και όσα θα τους υποδείξουν οι εν λόγω οικονομολόγοι. Γιατί τα χρήματα είναι πολλά και εκτός από τους καρχαρίες υπάρχουν και τα πιράνχας. Μικροσκοπικά μεν (τα πιράνχας) αλλά αφήνουν μόνο τα κόκαλα.
Είχα το θλιβερή ευκαιρία να ζήσω από κοντά την μυωπική , αφελή και στρεβλή αντίληψη των συμπατριωτών μας για τα κοινοτικά χρήματα όταν ήμουν απολογήτρια προτάσεων /προγραμμάτων προς χρηματοδότηση από προγράμματα pilot projects , Μ.Ο.Π , Interreg , B' Delors . Τόσο οι τοπικοί παραγοντίσκοι όσο και οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για ικανοποίηση της εκλογικής τους πελατείας, χωρίς να τους ενδιαφέρει η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής τους. Αποτέλεσμα ήταν να μην γίνεται η δουλειά για την οποία δόθηκαν οι κοινοτικές ενισχύσεις.. Να μην έχουμε, για παράδειγμα, στα νησιά σύγχρονα λιμάνια και μαρίνες που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τουρίστες μεγάλου εισοδήματος (high end market) και παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν γι αυτό τον σκοπό μεγάλα κονδύλια.
Θα σας δώσω ένα κραυγαλέο παράδειγμα: Η μαρίνα Ζακύνθου ξεκίνησε να χρηματοδοτείται από κονδύλια των Μ.Ο.Π και δεν ολοκληρώθηκε γιατί «φαγώθηκαν» τα χρήματα. Ξαναχρηματοδοτείται από τα αδιάθετα κονδύλια του Α πακέτου Ντελόρ και πάλι δεν ολοκληρώνεται! Ξαναχρηματοδοτείται από το β' πακέτο Ντελόρ αλλά η Ζάκυνθος και πάλι δεν έχει μαρίνα ! Είναι αλήθεια ότι αυτό το κατασκεύασμα που τελικά έχουμε και έπειτα από τόσα έξοδα και τόσο κόπο δεν λέγεται μαρίνα ...
Στο Αργοστόλι η ίδια ιστορία .Στον Τσούτσουρα ( Κρήτη) και στο Πυθαγόρειο (Σάμος) τα έργα χρειάστηκε να πληρωθούν από 2 κοινοτικά προγράμματα, γιατί τους προβλήτες τους πήρε ...ο καιρός. Καλά διαβάζετε, αυτή ακριβώς ήταν η δικαιολογία των μηχανικών .Κατόπιν αυτών τα παράτησα όλα και έφυγα για το εξωτερικό, καθώς δεν μπορούσα να ανεχθώ και άθελά μου να συμμετέχω σ αυτή την αρρωστημένη κατάσταση, η οποία, επιπλέον, δεν προβλημάτιζε κανέναν. Δεν θέλετε να ξέρετε την αντίδραση των πολιτικών σε σχετικές εμπιστευτικές ενημερώσεις που είχα κάνει.
Ειλικρινά εύχομαι από καρδιάς αυτή την φορά να έχουν αλλάξει πολλά. Πρέπει να έχουν αλλάξει, γιατί με την κρίση του 2009-2019 θα πρέπει να συνειδητοποίησαν όλοι το έγκλημα που είχαν κάνει τόσα χρόνια με τα κοινοτικά κονδύλια. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ήταν απολύτως ενήμερη της κατασπατάλησης και της διαφθοράς που υπήρχε εδώ και ίσως γι αυτό ήταν και ιδιαίτερα σκληροί και απαξιωτικοί μαζί μας στα χρόνια της κρίσης».
Υπεύθυνος για την φιλοξενία:
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]