Ο Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου, στα χρόνια που διοικεί τον Δήμο του διαμόρφωσε μια αυτοδιοικητική νοοτροπία σύγχρονης διακυβέρνησης. Το πρώτο του μέλημα ήταν ο εξορθολογισμός των οικονομικών αφού σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ανέλαβε, υπήρχε ένα χρέος 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το οικονομικό αποτέλεσε μια από τις προτεραιότητες του με παράλληλες ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών ζωής στον Άλιμο.
Επιλύθηκαν θέματα καθαριότητας, διαχείρισης απορριμμάτων και δημιουργήθηκαν πολιτισμικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Δημοτική πινακοθήκη, ανοικτό πανεπιστήμιο, χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας. Ο Άλιμος είναι ένας εκ των τριών δήμων που εμπλέκεται στην μεγάλη επένδυση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. “Στόχος μας είναι να πετύχουμε ισόρροπη ανάπτυξη και αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή μας.” δηλώνει ο κ. Κονδύλης.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως οι βανδαλισμοί στη πόλη του, στο νέο σύστημα της απλής αναλογικής, στην αναπτυξιακη δυνατότητα της τοπικής αγοράς και σε άλλα.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Είναι δυνατή η εφαρμογή του μέτρου είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους; Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και το ανάλογο στελεχιακό δυναμικό για να το υποστηρίξει;
Σε πάρα πολλές προηγμένες χώρες λειτουργεί η «φορολογική αποκέντρωση». Οι Δήμοι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά φορολογούν τα ακίνητα που υπάρχουν μέσα στα διοικητικά τους όρια. Έτσι εξασφαλίζεται η αυτοτέλεια των Δήμων και η οικονομική τους ανεξαρτησία, η ανταποδοτικότητα της φορολογίας, αλλά κι ο έλεγχος από τις τοπικές κοινωνίες για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα των πολιτών.
Φυσικά, προκειμένου για την υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν ορισμένα ζητήματα, όπως π.χ. ο εξορθολογισμός του άδικου ΕΝΦΙΑ ή η πρόνοια για μικρούς Δήμους.
Τέλος, ακριβώς επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να συστήσει κάθε Δήμος μία δική του «Δ.Ο.Υ.», το πλέον ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν ο ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που θα ορίζονται πλέον από τον κάθε Δήμο) και εν συνεχεία να αποδίδεται απευθείας στους Δήμους. Αυτή είναι περίπου και η πρόταση που σήμερα συζητείται στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό να γίνει.
- Μεγάλο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2019. Είστε ικανοποιημένος με όσα προβλέπει;
Όχι, αντιθέτως είμαι αρκετά ανήσυχος, όπως νομίζω και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων.
Όλες οι γνωστές παθογένειες συνεχίζονται: τραγική μείωση των χρημάτων για τους Δήμους (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ), νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων κ.λπ. Το χειρότερο, προβλέπονται περαιτέρω οικονομικά μέτρα εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σημείο που τα έσοδά μας συμπιέζονται πέραν της ασφυξίας.
- Για πολλούς το σύστημα της απλής αναλογικής θα οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Πρόκειται για ένα σύστημα που, ενώ δείχνει πιο δίκαιο και πιο προοδευτικό, στην πράξη μπορεί ν' αποδειχθεί καταστροφικό για τους πολίτες των δήμων.
Όλοι συμφωνούμε ότι οι πόλεις χρειάζονται αλλαγές προς το καλύτερο. Πώς θα είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και τις βελτιώσεις που έχει οραματιστεί και εξαγγείλει, αν δεν διαθέτει τη σταθερότητα που εγγυάται η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο; Πώς είναι δυνατόν ένας δήμαρχος μειοψηφίας να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χωρίς τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου;
Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων. Καιροσκόποι με πολιτική κακοήθεια θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνει το νέο σύστημα, θα εκλεγούν με ένα πολύ μικρό ποσοστό από τον πρώτο γύρο και στη συνέχεια θα εκβιάζουν τον εκλεγμένο με πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο δήμαρχο, – γιατί ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις δημάρχων που βγαίνουν από τον πρώτο γύρο –, για να «συναινέσουν» στις προτάσεις του. Φυσικά δεν θα είναι συναίνεση, θα είναι ένα συνεχές «παζάρι» που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακινησία, την αδράνεια, την ακυβερνησία και το βάλτωμα του κάθε δήμου.
- Είναι δυνατή η θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων; Πολλοί δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι έχουν «δεμένα τα χέρια τους» και λίγα μπορούνε να πράξουν σε σχέση με τις ανάγκες.
Σήμερα υπάρχουν 11 διαφορετικοί έλεγχοι στη λειτουργία των Δήμων (Ελεγκτικό Συνέδριο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.λπ.). Σκεφθείτε την πολυπλοκότητα και τις καθυστερήσεις που αυτό δημιουργεί.
Επιπλέον, σχεδόν για κάθε τι που θέλει ένας Δήμος να κάνει, απαιτείται η αντίστοιχη έγκριση από το Κράτος.
Όλα αυτά, μαζί με τις γνωστές παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου (πολυνομία, γραφειοκρατία, καθυστερήσεις των Υπηρεσιών κ.λπ.) δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που «φρενάρει» κάθε δημιουργική προσπάθεια, που επιβραδύνει και δυσκολεύει την παραγωγή δημοτικού έργου.
Σαφώς και μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά. Δηλαδή, οι Δήμοι να γίνουν λειτουργικά και οικονομικά ανεξάρτητοι, με λιγότερους και πιο ουσιαστικούς ελέγχους και με πιο γρήγορες και αποτελεσματικές διοικητικές διαδικασίες.
Σε όλα αυτά περιμέναμε κάποιες λύσεις από τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», αλλά τελικά αυτό που κατά βάσιν άλλαξε ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ήταν το εκλογικό σύστημα. Όλα τα άλλα, εξακολουθούν να περιμένουν τη λύση τους.
- Οι δήμαρχοι φωνάζουν για την δαιδαλώδη γραφειοκρατία που πρέπει να ολοκληρώσουν προκειμένου να κάνουν ένα απλό έργο. Υπάρχει μέθοδος δοκιμασμένη που θα μπορούσε αυτό να το αλλάξει;
Βεβαίως. Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα, από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών ως την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και από τη σύντμηση των προθεσμιών μέχρι την κωδικοποίηση-επικαιροποίηση της Νομοθεσίας.
Για να μην σας κουράζω, έχουμε καταθέσει ως Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις. Τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαρκώς προτείνουν, και μάλιστα μεθοδικά και υπεύθυνα. Αν υιοθετήσουν τις προτάσεις μας οι αντίστοιχοι Υπουργοί, μόνο κέρδος θα προκύψει για τον τόπο μας.
- Ξεχωρίστε μας τους τομείς στους οποίους είχατε καίρια παρέμβαση στην έως σήμερα θητεία σας ως δήμαρχος της πόλης.
Θα έλεγα στην Καθαριότητα, στον Πολιτισμό, στα Οικονομικά και στην Εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πριν αναλάβουμε, ο Άλιμος είχε τρομερό πρόβλημα με την καθαριότητα, ήταν μια πόλη πολύ παραμελημένη. Σήμερα τολμώ να πω ότι είναι πεντακάθαρος, με φροντισμένο περιβάλλον και πολλές καινοτομίες στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επίσης στον τομέα του Πολιτισμού έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια: δημιουργήσαμε έναν πανέμορφο θερινό κινηματογράφο δίπλα στη θάλασσα, το «Cine Άλιμος», δίνουμε ποιότητα στην καθημερινότητα των πολιτών μας με προγράμματα όπως το «Η ζωή είναι ωραία», ξεκινήσαμε τη λειτουργία Ανοιχτού Πανεπιστημίου και διαδικτυακού ραδιοφώνου με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών κ.ά.
- Σε ποια κατάσταση είναι τα οικονομικά του δήμου Αλίμου;
Σήμερα πλέον, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με το 2014, όταν αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή. Ξεκινήσαμε με ένα χρέος περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και το έχουμε μειώσει κάτω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Παραλάβαμε ως Δημοτική Αρχή ένα ταμειακό απόθεμα των 3,5 εκατομμυρίων και σήμερα το έχουμε αυξήσει 5,5 εκατομμύρια. Και όλα αυτά, την ώρα που παράγεται αξιοπρόσεκτο δημοτικό έργο.
Τα οικονομικά του Δήμου μας είναι ένα από τα 'μεγάλα έργα' μας. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό, παρόλο που δεν πρόκειται για ένα 'έργο' άμεσα ορατό καθημερινά στους πολίτες.
- Τι συμβαίνει με τα φαινόμενα βανδαλισμού στο δήμο σας; Έχετε δημοτική αστυνομία και γενικότερα έχετε λάβει τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης έστω και με ιδιωτικές εταιρίες;
Είναι πολλοί οι βανδαλισμοί, συχνοί και έντονοι, όπως εξάλλου σε όλες τις πόλεις. Είναι κρίμα να επισκευάζουμε και να αποκαθιστούμε διαρκώς ζημιές, να ξαναπληρώνουμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα και γενικά να μην υπάρχει σεβασμός στον δημόσιο χώρο.
Η Δημοτική Αστυνομία που διαθέτει ο Δήμος μας είναι περιορισμένη, μόλις 4 υπάλληλοι, αλλά και 40 να ήταν, πάλι θα ήταν φύσει αδύνατον να αστυνομεύεται κάθε πάρκο, κάθε σχολείο, κάθε παιδική χαρά, κάθε πλατεία, 24 ώρες το 24ωρο.
Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεται ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη, π.χ. προκειμένου ο πολίτης να μην σπάει και καταστρέφει τις δημόσιες εγκαταστάσεις, να μην λερώνει με το σκυλάκι του το δημόσιο χώρο χωρίς να καθαρίζει, να μην παρκάρει πάνω σε ράμπες ΑμεΑ και να μην πετάει σκουπίδια μέσα στον δρόμο.
Μιλάμε για βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, για στοιχειώδη πράγματα. Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξει ο τόπος μας προς το καλύτερο, ο κάθε πολίτης, ο κάθε ένας από εμάς, χρειάζεται ο ίδιος να αλλάξει προς το καλύτερο.
- Η "συλλογή" σας από πίνακες ζωγραφικής έχει δημιουργήσει "θόρυβο" στην κοινωνία του Αλίμου. Αντιλαμβάνομαι ότι οι τέχνες και ο πολιτισμός διαπαιδαγωγούν. Τι αλήθεια σκοπεύετε να κάνατε αυτούς τους πίνακες και με ποιο τρόπο μπορεί να αποτελέσει επένδυση για τον δήμο;
Για την ακρίβεια «θόρυβο» δημιουργεί μία μερίδα της αντιπολίτευσης, που παρουσιάζει τον Πολιτισμό και την Τέχνη ως μια περιττή πολυτέλεια. Οι πολίτες, αντίθετα, έχουν δεχτεί πολύ θετικά τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Η καλύτερη επένδυση για το αύριο της πόλης είναι η παιδεία και η καλλιέργεια των νέων της. Γι' αυτό κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι πολυτέλεια η Τέχνη. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα και θέλουμε αυτό το δικαίωμα να το απολαμβάνουν και οι μη προνομιούχοι. Αλλιώς, για ποια πρόοδο μιλάμε;
Η συλλογή των έργων τέχνης που έχει αποκτήσει ο Δήμος Αλίμου, αποτελεί τη «μαγιά» της Δημοτικής μας Πινακοθήκης. Μια Πινακοθήκη που θα την επισκέπτονται τα σχολεία αλλά και Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ενισχύοντας την τουριστική και οικονομική κίνηση της πόλης.
Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει 6 εικαστικές εκθέσεις με πρωτόγνωρη επιτυχία, λειτουργώντας, μάλιστα, μέσα στους χώρους τους και διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά, έχουμε τοποθετήσει γλυπτά σε 4 σημεία της πόλης μας και έπεται συνέχεια.
- Ο Δήμος σας έχει «μερίδιο» στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Πως θα αξιοποιήσετε αυτό το έργο;
Πράγματι, ο Άλιμος είναι ένας από τους 3 Δήμους, μέσα στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται ο «Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού-Αγ.Κοσμά», όπως πλέον ονομάζεται ο χώρος.
Όλα τα ζητήματα σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, εμείς έχουμε ήδη εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων και το προωθούμε. Στόχος μας είναι να πετύχουμε ισόρροπη ανάπτυξη και αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ανάμεσα στα άλλα, η ανάπλαση της περιοχής αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία χρήσεων και δομών που έχει ανάγκη ο Άλιμος, αλλά και που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην επένδυση, π.χ. Πολιτιστικό Κέντρο, Κέντρο Μελετών Θουκυδίδη και Βιβλιοθήκη, Κλειστό Γυμναστήριο, Καταφύγιο αδέσποτων ζώων, Αρχαιολογικό Μουσείο κ.ά. Εξυπακούεται ότι ο Δήμος μας προτίθεται να αναλάβει τη δαπάνη της ανέγερσης, διαμόρφωσης και λειτουργίας των χώρων αυτών.
Επίσης, ο Άλιμος μπορεί να αποτελέσει «στάση μίας μέρας» για τους τουρίστες, συνδυάζοντας το Μητροπολιτικό Πάρκο με τα υπόλοιπα στοιχεία που διαθέτει ως πόλη: πολλές αρχαιότητες, τη μεγαλύτερη Μαρίνα της Ελλάδας, μεγάλο παραλιακό μέτωπο με χρήσεις αναψυχής κ.ο.κ.
- Διαχείριση απορριμάτων και επένδυση Ελληνικού. Χιλιάδες άνθρωποι όταν ολοκληρωθεί με το καλό το έργο θα δημιουργήσουν αυξημένες απαιτήσεις στις υπηρεσίες των εμπλεκομένων με την επένδυση δήμων. Ποια είναι κατά την άποψη σας η ενδεδειγμένη λύση;
Ήδη ο σχεδιασμός των επενδυτών προβλέπει τη δημιουργία μίας μονάδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα παράγονται στην περιοχή της επένδυσης. Αυτό είναι σημαντικό, δεν καλύπτει όμως όλες τις ανάγκες.
Στο πλαίσιο της νέας, οικολογικής, σύγχρονης και οικονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων, απαιτείται να διατεθεί χώρος στους 3 όμορους Δήμους, ώστε εντός του Πάρκου να δημιουργηθεί μία διαδημοτική μονάδα για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό είναι κάτι που εδώ και δεκαετίες, τεκμηριωμένα, ζητάνε οι 3 όμοροι Δήμοι και που το προβλέπει ο Ν. 4062/2012 περί της αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου.
- Είστε νέος ηλικιακά δήμαρχος και λογικά εκφράζετε και την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ποιες δράσεις κάνατε για τόνωση της οικονομικής ζωής του τόπου σας και της απασχόλησης των νέων;
Πρώτα απ' όλα, προσπαθούμε να 'κρατάμε' τους Αλιμιώτες στην πόλη μας, αλλά να προσελκύουμε και επισκέπτες, κάνοντας πολλές και ελκυστικές διοργανώσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους: τα Χριστούγεννα διοργανώνουμε την «Παραμυθούπολη» που κρατάει 20 μέρες, άλλες τόσες κρατάει το «Καρναβάλιμος» τις Απόκριες, το καλοκαίρι έχουμε 3 μήνες θερινού κινηματογράφου με πλούσιο πρόγραμμα, διοργανώνουμε εικαστικές εκθέσεις κ.λπ.
Όλα αυτά προκαλούν κίνηση στην τοπική αγορά.
Σοβαρή τόνωση της τοπικής αγοράς θα προκαλέσει και η μεγάλη επένδυση-ανάπλαση στη Μαρίνα Αλίμου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2019, έπειτα από διαδικασίες 3 ετών. Αυτή η εξέλιξη ίσως να μην υπήρχε, αν η Δημοτική μας Αρχή δεν είχε έρθει σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, για να επιλύσει μία σειρά από σοβαρά ζητήματα και να 'ανοίξει' ο δρόμος για την επένδυση.
Μεγάλα χρηματικά ποσά μπορούν να αντλήσουν οι τοπικές επιχειρήσεις και μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ύψους 35.000.000 €, που πετύχαμε να μελετήσουμε και να εγκρίνουμε από κοινού οι 3 Δήμοι (Άλιμος, Παλ. Φάληρο, Καλλιθέα), δημιουργώντας τον Σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αττικής.
Επιπλέον, ως Δημοτική Αρχή κάναμε μία σοβαρή προσπάθεια να μετατρέψουμε έναν εμπορικό δρόμο του Αλίμου σε 'open mall', δηλαδή σε ένα μεγάλο ανοιχτό εμπορικό κέντρο, αξιοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς οι επιχειρηματίες δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρωτοβουλία μας αυτή και δεν υπήρξε συνέχεια. Είναι σημαντικό οι τοπικές επιχειρήσεις έγκαιρα να αντιληφθούν τις νέες συνθήκες και τις εξελίξεις και να προσαρμοστούν, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να τους το επιβάλλει ο Δήμος ή ο οποιοσδήποτε τρίτος.
- Καινοτομήσατε σίγουρα κατά την διάρκεια των εορτών ευχόμενος στους καταστηματάρχες της περιοχής σας χρόνια πολλά με συνοδεία ορχήστρας. Κάλαντα από τον δήμαρχο δεν είναι και συνηθισμένο φαινόμενο.
Και κάλαντα, κι ευχές, και με τραγούδια και με χαμόγελα, και με πολύ θετική ενέργεια, για να «ζωηρέψουμε» την τοπική Αγορά. Πράγματι δημιουργήθηκε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, παρά το κρύο της ημέρας, και το χάρηκαν και οι καταστηματάρχες και ο κόσμος που είχε βγει για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια του!
- Το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αποκεντρωμένο και υπερκομματικό;
Αναμφίβολα. Είναι πλέον ελάχιστοι οι πολίτες που περιμένουν υπόδειξη από κάποιο κόμμα για το ποιον δήμαρχο θα ψηφίσουν. Και όσο περνάει ο καιρός, λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο.
- Θα εκλεγείτε και πάλι δήμαρχος; Ποια είναι η πρόβλεψη σας;
Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Κι η υποστήριξη των δημοτών μας ενισχύει αυτή την πίστη και την αισιοδοξία. Γι' αυτό και τους ευχαριστώ…