Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενημερώνεται αναλυτικά για τις ελληνικές θέσεις ως στενός εταίρος και χώρα φιλική προς την Ελλάδα, στέλνει, μέσω της συνέντευξής του στο Liberal.gr, ο Ισραηλινός πρέσβης Γιόσι Αμράνι, λίγες ώρες μετά τη σαφή δήλωση υποστήριξης και αλληλεγγύης της κυβέρνησης του Ισραήλ προς τη χώρα μας.
Ο κ. Αμράνι χαρακτηρίζει ως «πολύ σημαντική» την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ όπου ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό της χώρας και τον Ισραηλινό ομόλογό του και εκφράζει την ελπίδα πως οποιαδήποτε διαμάχη στην περιοχή θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα δίνει παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην εμβάθυνση συνεργασίας των δύο χωρών, την οποία χαρακτηρίζει ως στρατηγικού χαρακτήρα στον στρατιωτικό - αμυντικό τομέα και στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι «η εθνική ασφάλεια αποτελεί την καλύτερη αποτροπή» και ότι το Ισραήλ διαθέτει τη σχετική εμπειρία.
Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα
- Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, τι θα πρέπει να αναμένουμε ως προς την εξέλιξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων τόσο στο επίπεδο της οικονομικής όσο και της γεωστρατηγικής συνεργασίας;
Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στο Ισραήλ είναι πολύ σημαντική. Αποτελεί μια ακόμη ένδειξη για την στενή σχέση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Δένδιας ζήτησε να μας επισκεφθεί για να μας ενημερώσει αναφορικά με την ελληνική άποψη σε ότι αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μια γειτονική και φιλική προς την Ελλάδα χώρα, και ως εταίρο σε πολλά επίπεδα. Υποδεχθήκαμε στην Ιερουσαλήμ τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και είχε μακρές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει την ελληνική άποψη. Εκδώσαμε μια πολύ καθαρή δήλωση υποστήριξης και αλληλεγγύης της ελληνικής πολιτικής στα θέματα της ναυσιπλοΐας και ασφαλώς ως φίλη και γειτονική χώρα παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και ευελπιστούμε πως οποιαδήποτε διαμάχη θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
- Οι δύο χώρες μπορούν να βρεθούν σύντομα σε θέση να συνομιλούν για στρατηγική αμυντική συνεργασία και, αν ναι, σε ποιο επίπεδο;
Υπάρχει μια εν εξελίξει συζήτηση όσον αφορά στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Υπάρχει βεβαίως και η στρατιωτική πλευρά σε αυτή τη συνεργασία, όπως υπάρχει και η οπτική της εξωτερικής πολιτικής για την εθνική ασφάλεια. Αυτό άλλωστε είναι και το σκέλος της ατζέντας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Γκάμπι Ασκενάζι. Υπάρχει επίσης διαρκής ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα δύο υπουργεία Άμυνας. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κ. Παναγιωτόπουλος είναι σε στενή επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενώ και τα στρατιωτικά επιτελεία των δύο χωρών ανταλλάσσουν απόψεις και έχουμε ένα ετήσιο προγραμματισμό συναντήσεων, με πολλά θέματα στην ατζέντα. Πολλά εξαρτώνται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και από τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, όμως σίγουρα υπάρχει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη συνεργασία σε στρατηγικό επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια και ελπίζω ότι η τελευταία χρονιά θα μας φέρει πολύ πιο κοντά σε όλα αυτά τα θέματα.
- Μετά τη σαφέστατη δήλωση υποστήριξης και αλληλεγγύης της κυβέρνησης του Ισραήλ προς την Ελλάδα, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ ως συμμαχία;
Όπως είπα και στην πρώτη συνέντευξη που έδωσα ως Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα (σ.σ. Καθημερινή), η ισραηλινή εμπειρία στα θέματα αυτοάμυνας είναι πολύ σαφής. Εκτός από αυτό, έχουμε συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως τον στρατιωτικό και τον στρατηγικό. Η οικονομική συνεργασία αποτελεί επίσης πλευρά της εθνικής ισχύος. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που είχαν τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ, η συνεργασία που έχουμε, το έργο του East Med και άλλα έργα υποδομής και άλλες μορφές συνεργασίας βοηθούν στην οικοδόμηση ενός πλαισίου εθνικής ασφάλειας. Η εθνική ασφάλεια αποτελεί την καλύτερη αποτροπή, αυτή είναι η ισραηλινή εμπειρία.