Οι γυναίκες αποτελούν το 50.8% του πληθυσμού της χώρας μας και το ποσοστό αυτό δεν είναι απλά ένας ακόμη αριθμός. Είναι πλέον ξεκάθαρο, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο πως η αγορά εργασίας εξελίσσεται σε επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων, δεν αγνοεί τις γυναίκες αλλά αντίθετα τις επιμορφώνει και προσαρμόζει τις συνθήκες εργασίας.
Η έννοια της ευέλικτης εργασίας δεν σημαίνει πλέον μειωμένα ωράρια ή ήμι-απασχόληση αλλά προσαρμοσμένους τρόπους οκτάωρης εργασίας, με εργασία από το σπίτι ή απομακρυσμένη εργασία. Η ευελιξία δεν αναιρεί τα δικαιώματα της εργαζόμενης και της δίνει την ευκαιρία να επιτύχει την ισορροπία ανάμεσα στην οικογενειακή/κοινωνική και στην επαγγελματική του ζωή.
Παράλληλα, έχουμε κατανοήσει την ανάγκη εξειδικευμένης επιμόρφωσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων. Η σύγχρονη αγορά εργασίας επιτάσσει ψηφιακές δεξιότητες με γνώμονα το είδος της εργασίας, στοχεύει στην ανάπτυξη προσόντων που θα κάνουν την γυναίκα εργαζόμενη πιο ανταγωνιστική και ευέλικτη στην εύρεση της καταλληλότερης θέσης εργασίας. Ωστόσο, την τελευταία τετραετία χάσαμε το ‘’τρένο’’ των γενικών ψηφιακών δεξιοτήτων.
Το 2014 ξεκίνησε η πολιτική πρωτοβουλία από την τότε Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, «Women and girls go digital in Greece», (Ψηφιακή Συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση) με την κινητοποίηση και την συνεργασία 21 Ευρωπαίων και Ελλήνων εταίρων με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών και την ενίσχυση του ρόλου τους στον τομέα της τεχνολογίας, και ενώ βραβεύτηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτέλεσε καλή πρακτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ,η Ελλάδα δεν κατάφερε με την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την μετέπειτα εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο.
Έχοντας πλέον αντιληφθεί την αξία της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, τα προγράμματα ενίσχυσης και χρηματοδότησης έχουν μια ολιστική προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει συμβουλευτική και coaching, σύνταξη Business plan καθώς και επιλογή βιώσιμων επιχειρηματικών ιδεών.
Η ένταξη της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σηματοδοτεί την στροφή στην ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από την εργασία τους. Άλλωστε η ενδυνάμωση συνεπάγεται διεκδίκηση θέσεων ισχύος, ορθότερη αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.
*Η κ. Μαρία Συρεγγέλα είναι Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και Αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen).