Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Μετά τη σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής της Facebook μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές του λεγόμενου FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google), κατά την διάρκεια του τελευταίου τετράμηνου του 2018, η μετοχή αντέδρασε και ακολούθησε μια ανοδική πορεία της τάξης του 21%.
Οι απαντήσεις στα θέματα της ασφάλειας και της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων, από την πλευρά του Zuckerberg, φαίνεται πως προς το παρόν εφησυχάζουν τους επενδυτές. Περισσότεροι από 30.000 υπάλληλοι της FB, δραστηριοποιούνται πλέον στο χώρο της ασφάλειας των δεδομένων, αυξάνοντας το κόστος και μειώνοντας τα κέρδη, όμως με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία αντιδρά στην σειρά των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν για την εταιρία μέσα στο 2018. Το γεγονός αυτό, θα οδηγήσει σε στασιμότητα τα κέρδη της οικονομικής χρήσης του 2019, αλλά θα αυξήσει την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη της κοινότητας της FB, με αποτέλεσμα την επάνοδο σε σημαντικούς ρυθμούς κερδοφορίας της τάξης του 17% σε ετήσια βάση από το 2020 και μετά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων.
Και ενώ οι guru των αμερικανικών αγορών και τα μοντέλα τους δίνουν από μέτριες ως θετικές εκτιμήσεις για την αποτίμηση του FB, νέα ερωτηματικά εγείρονται. Η FB αξιολογείται με 56% βάσει της μεθοδολογίας του Peter Lynch, με 43% βάσει της μεθοδολογίας του Βenjamin Graham, με 14% με βάση το Validea Momentum, με 80% βάσει της μεθοδολογίας του James O''Shaughnessy, με 57% από την contrarian (αντιθετική) μεθοδολογία του David Dreman, με 69% βάσει της “growth/value” μεθοδολογία του Martin Zweig και με 40% βάσει της price/sales ανάλυσης του Kenneth Fisher. Όμως την ουδέτερη έως θετική εικόνα που έχουν οι guru για την μετοχή της FB, έρχεται ένα ερώτημα να την διαταράξει.
Ποιο είναι το σύνολο των ψεύτικων λογαριασμών του Facebook; Έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις πως ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερβαίνει το 50% των συνολικών ενεργών λογαριασμών. Στους ψεύτικους λογαριασμούς εντάσσονται τόσο οι λογαριασμοί κλώνοι (clone accounts) όσο και οι λογαριασμοί ανύπαρκτων προσώπων (fake account). Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως θα ήταν εξαιρετικά εύκολο για την FB να ανιχνεύσει και να κλείσει αυτούς τους λογαριασμούς, με τη χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης που θα αναζητούσε λογαριασμούς χωρίς φωτογραφίες και περιεχόμενο τους οποίους θα μπορούσε να απενεργοποιήσει, να διαγράψει ή να μπλοκάρει τα ΙΡ τους.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα ήταν η αποτίμηση της Facebook, αν πιστοποιηθεί πως περισσότεροι από το 50% των λογαριασμών είναι ψεύτικοι. Πως θα αποτιμηθεί η ενδεχόμενη απενεργοποίηση των πάνω από 1 δισ. fake accounts; Πως θα αποτιμηθεί επίσης η μέχρι στιγμής αδυναμία του χειρισμού της εκκαθάρισης των λογαριασμών της FB; Και πώς θα αποτιμηθεί η ενδεχόμενη άρνηση της FB να διαγράψει τους μισούς λογαριασμούς; Η δύναμη των κοινωνικών δικτύων (social media) είναι ο αριθμός των μελών τους και ο αριθμός των ενεργών λογαριασμών. Πολλοί επενδυτικοί οίκοι στις αναλύσεις τους, αποτιμούν τις εταιρίες αυτές με βάση των αριθμό των χρηστών τους. Διότι το μέγεθος της διαφημιστικής δαπάνης προς τα κοινωνικά δίκτυα εξαρτάται καθαρά από το μέγεθος των αποδεκτών των διαφημίσεων.
Όσο δεν δίνονται απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και δεν λαμβάνονται μέτρα, οι διαφημιστές, οι υπόλοιπες ομάδες του οικοσυστήματος των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και οι επενδυτές, θα έχουν συνδεδεμένα τα επιχειρηματικά τους σχέδια και την επενδυτική στρατηγική τους, σε δεδομένα που δεν είναι αξιόπιστα. Η έλλειψη αξιοπιστίας και η απουσία καθαρής εικόνας, αυξάνει το ρίσκο και λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέγγιση επενδυτών, με αβέβαια αποτελέσματα.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.