Της Οντίν Λιναρδάτου
Η Φατίχ είναι μία από τις πιο συντηρητικές γειτονιές στην Κωνσταντινούπολη γράφει η τουρκάλα συγγραφέας Ελί Σαφάκ στην εφημερίδα Guardian. Την περασμένη εβδομάδα κάποιοι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή είδαν έξω από την πόρτα ενός διαμερίσματος ένα σημείωμα που έγραφε «Προσοχή. Υπάρχει υδροκυάνιο μέσα. Καλέστε την αστυνομία. Μην μπείτε μέσα». Όποιος έγραψε το σημείωμα, επισημαίνει η Ελί Σαφάκ ήθελε να προστατεύσει τους γείτονες από κάποια τοξική ουσία.
Όταν έφτασε η αστυνομία βρήκε τέσσερις σορούς, δύο αντρών και δύο γυναικών από 48 μέχρι 60 ετών. Ήταν αδέλφια και το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν οδηγηθεί στην απόγνωση και την κατάθλιψη γιατί δεν μπορούσαν πια να αντεπεξέλθουν ούτε στα καθημερινά έξοδα. Εργαζόταν μόνο η μία αδελφή ως δασκάλα μουσικής και με το μισθό της ίσα ίσα που κρατούσαν μακριά τους τους πιστωτές.
«Ήταν θαυμάσιοι άνθρωποι. Η φτώχεια είναι η αιτία που αυτοκτόνησαν», λέει ένας ντόπιος μαγαζάτορας. Λίγες ώρες μετά τη μεταφορά των σορών τους στο νεκροτομείο τους έκοψαν το ρεύμα στο διαμέρισμα τους. Η προφανής αυτοκτονία της οικογένειας έχει προκαλέσει μία έντονη συζήτηση στην Τουρκία και όπως άλλωστε όλα πια στη γειτονική μας χώρα έχει πάρει έντονη πολιτική χροιά.
Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία έχει αυξηθεί 10 φορές μέσα σε αυτή τη χρονιά. Η συνολική αύξηση αγγίζει το 57%. Η νεανική ανεργία βρίσκεται στο 27%. Παρόλα αυτά γράφει η τουρκάλα συγγραφέας και πολιτική επιστήμων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν συνδέουν τις αυτοκτονίες με τη φτώχεια και την ανεργία.
Αντίθετα κατηγορούν τους Φιλελεύθερους και τους δημοκράτες πως χρησιμοποιούν τα θλιβερά αυτά γεγονότα για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να αμαυρώσουν την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό. Αρθρογράφος της εφημερίδας Sabah έγραψε πως μία σκοτεινή καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το τουρκικό BBC για να συνδεθούν οι αυτοκτονίες με την κατάσταση της οικονομίας. Και η φιλοκυβερνητική ισλαμική εφημερίδα Yeni Akit υιοθέτησε την άποψη πως ο Ρίτσαρντ Ντώκινς ευθύνεται για τις αυτοκτονίες επειδή στο σπίτι των άτυχων αδελφών βρέθηκε ένα αντίγραφο του βιβλίου του Η περί Θεού αυταπάτη (εκδόσεις Κάτοπτρο).
Την επόμενη μέρα μία οικογένεια βρέθηκε νεκρή στην Αττάλεια , όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία. Τα δύο παιδιά εννέα και πέντε ετών ήταν στο σαλόνι το ένα κρατούσε το χέρι του άλλου. Ο πατέρας ήταν άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα και άφησε ένα σημείωμα που εξηγούσε πόσο δύσκολη είχε γίνει η ζωή τους.
Από το 2012 έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στην Τουρκία. Σε μία χώρα που η αυτοκτονία θεωρείται «αμαρτία». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2018 αυτοκτόνησαν 3.161 άνθρωποι. Οκτώ άνθρωποι την ημέρα αυτοκτονούν στην Τουρκία και δεκάδες άλλοι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτείνουν στην τουρκική κυβέρνηση να τιμωρεί από εδώ και στο εξής τους ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους που κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την τουρκική οικονομία. Όπως γράφει η Ελί Σαφάκ όταν η οικονομία μίας χώρας βυθίζεται στην ύφεση και η δημοκρατία καταρρέει τότε οι άνθρωποι χάνουν και την αξιοπρέπεια τους.