Στο 34,5% βρίσκεται η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού στο 28,9%, ενώ η φετινή σεζόν χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Την ίδια στιγμή τα νέα περιοριστικά μέτρα από τη Γερμανία, ισοσκελίζουν τα θετικά νέα από τη Βρετανία, ενώ και φέτος κυριαρχούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Όπως δηλώνει η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χριστίνα Τετράδη το σενάριο για τον τουρισμό γράφεται καθημερινά με τις ισορροπίες να αλλάζουν συνέχεια με χώρες να θέτουν νέους περιορισμούς και άλλες να τους άρουν.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
- Κυρία Τετράδη, ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής σεζόν;
Είναι μια σεζόν που είναι αβέβαιη και ρευστή. Από τη μία έχουμε τη βρετανική αγορά που άνοιξε στις 19 Ιουλίου να αποτελεί κάτι θετικό, ιδιαίτερα για νησιά όπως τα Ιόνια που εξαρτώνται από το βρετανικό τουρισμό και από την άλλη βλέπουμε χώρες όπως η Γερμανία να βάζουν περισσότερους περιορισμούς. Την ίδια στιγμή παρατηρούμε έναν εμβληματικό προορισμό, όπως της Μυκόνου, να τίθεται σε περιοριστικά μέτρα και με άλλες περιοχές να είναι υποψήφιες. Πρόκειται για μία απολύτως αβέβαιη κατάσταση για τον ίδιο τον ταξιδιώτη και ο επιχειρηματίας είναι δύσκολο να λειτουργήσει.
-Οι κρατήσεις μέχρι σήμερα πως κυμαίνονται; Υπάρχει κινητικότητα;
Οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, γιατί αποτυπώνουν την αβεβαιότητα των ταξιδιωτών. Η δε αυξημένη κινητικότητα στις κρατήσεις που αποτυπώθηκε μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος για τη Βρετανική αγορά τις τελευταίες 2 εβδομάδες, δεν συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς πλέον. Και άλλες χώρες όμως κινούνται στο ίδιο πλαίσιο. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν έχουν ανοίξει. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε το ότι πετύχαμε να δημιουργήσουμε μια πάρα πολύ σημαντική παρακαταθήκη με την περσινή μας λειτουργία, αυτή του ασφαλούς προορισμού Ελλάδα και αυτό είναι κάτι το οποίο βλέπουμε ότι το εισπράττουμε φέτος στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.
- Επομένως ο στόχος για εισπράξεις 40-50% του 2019 είναι μη υλοποιήσιμος;
Δεν μπορούμε να μιλάμε για νούμερα. Κινούμαστε μέρα με τη μέρα, κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη. Όπως βλέπετε όμως, όλα είναι αβέβαια και ρευστά και η πανδημία είναι αυτή που θα καθορίσει τα νούμερα.
- Σχετικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου που έχει λάβει η κυβέρνηση ποια είναι η εικόνα που έχει η αγορά; Επαρκούν; Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται;
Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει τον τουρισμό. Στα μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι ρυθμίσεις στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία, η αναστολή των επιταγών, το κεφάλαιο κίνησης 5%, η επιδότηση παγίων, στηρίχθηκε ο κλάδος προκειμένου να επιβιώσει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα. Το ΞΕΕ, μέσω του ΙΤΕΠ, θα συνεχίσει την καταγραφή των δεδομένων της σεζόν και στο τέλος της, θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, για να απαντηθούν οι ανάγκες στήριξης των ξενοδοχείων, που θα αποτυπωθούν αξιόπιστα.