Η άρση των capital controls θα προκαλέσει εισροή κεφαλαίων δηλώνει στο liberal.gr o καθηγητής Οικονομικών Παναγιώτης Πετράκης, σημειώνοντας πως όσο ίσχυαν οι περιορισμοί αυτό ήταν σχεδόν αδύνατον να γίνει. Χαρακτηρίζει την απόφαση ιδιαιτέρως θετική καθώς το κλίμα είναι ευνοϊκό για τη χώρα σήμερα, ενώ ταυτόχρονα τονίζει πως ήταν θέμα χρόνου μετά τη θεαματική αύξηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ αναφέρει είναι ένα καλοδεχούμενο θετικό βήμα που δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα ούτε και στην περίπτωση μιας διεθνούς ύφεσης διότι στην περίπτωση αυτή «θα δούμε επιβράδυνση των εισροών και αύξηση του κόστους δανεισμού. Δεν θα υπάρξει εκροή καταθέσεων και κεφαλαίων από την ελληνική οικονομία…»
Προσθέτει όμως πως πρόκειται για ένα βήμα το οποίο «πρέπει να συμπληρωθεί με θετικές πρωτοβουλίες στην πραγματική οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις για να αποδώσει τα μέγιστα…»
Συνέντευξη στον Χρήστο Ν. Κώνστα:
- Θεωρείτε ότι αυτή η ξαφνική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι ένα «δώρο» του Γιάννη Στουρνάρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Θα ήταν πολύ επικίνδυνο και εξαιρετικά απρόσεκτο «δώρο» αν ήταν έτσι. Κάθε άλλο. Νομίζω ότι οι συνθήκες απλώς ωρίμασαν πολύ νωρίτερα του αναμενομένου. Όλοι περιμέναμε την ολοκληρωτική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων προς το τέλος του χρόνου. Η θεαματική αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την νέα κυβέρνηση, η εξίσου εντυπωσιακή αύξηση των καταθέσεων προς το τραπεζικό σύστημα και η επιμονή των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης της πιστοληπτικής αξιοπιστίας, νομίζω ότι συνετέλεσαν στην απόφαση για πλήρη και οριστική άρση των Capital Control.
- Υπάρχει νομίζετε τόσο σημαντική αύξηση στις τραπεζικές καταθέσεις;
Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι σήμερα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 17 δισ. ευρώ. Προσθέστε όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τις -εκτός τραπεζικού συστήματος- αποταμιεύσεις τους για να πληρώνουν τους λογαριασμούς της καθημερινότητας και την πολύ αυξημένη φορολογία. Επομένως η πραγματική επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι ουσιαστικά πολύ μεγαλύτερη…
- Φοβάστε μήπως κάποια εκροή κεφαλαίων τώρα που απελευθερώνεται το σύστημα;
Αντιθέτως, δεν θα μπορούσα να προσδοκώ αύξηση εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα όσο ίσχυαν οι περιορισμοί. Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την άρση των capital controls. Αν καθυστερούσαμε περαιτέρω θα έπρεπε να ανησυχούμε…
- Δεν φοβάστε ωστόσο την διεθνή οικονομική κρίση που δείχνει ότι ξεκινά;
Σήμερα υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα ύφεσης. Αν εξελιχθεί μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση κυκλικού χαρακτήρα η οποία αν συνδυαστεί με ορισμένες απροσδιόριστες συγκυρίες και προσωπικές συμπεριφορές ηγετών (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα tweets του Αμερικανού Προέδρου ή το Brexit) μπορεί να καταλήξει σε ύφεση που επαναλαμβάνω θα έχει κυκλικά και όχι δομικά χαρακτηριστικά.
- Αν όμως υπάρξει διεθνής κρίση….
Αν εκδηλωθεί η ύφεση θα δούμε επιβράδυνση των εισροών και αύξηση του κόστους δανεισμού. Δεν θα υπάρξει εκροή καταθέσεων και κεφαλαίων από την ελληνική οικονομία… Μην ξεχνάτε: Η μεγάλη εκροή καταθέσεων από την ελληνική οικονομία εκδηλώθηκε σε 2 περιόδους: Το 2011 όταν έγινε σαφές από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα υπάρχει «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» στην επίλυση της ελληνικής κρίσης (ουσιαστικά προανήγγειλαν το PSI) και το 2015 όταν όλοι φοβήθηκαν την απόλυτη καταστροφή, το Grexit. Σήμερα δεν υπάρχουν ενδογενείς αιτίες για μια νέα εκροή κεφαλαίων από το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα….
- Συμπερασματικά…
Είναι ένα καλοδεχούμενο θετικό βήμα που πρέπει να συμπληρωθεί με θετικές πρωτοβουλίες στην πραγματική οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις για να αποδώσει τα μέγιστα…