Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό που λέει ότι «ένα γραμμάριο... πρόληψη αξίζει όσο ένα κιλό θεραπεία». Το ζήσαμε έντονα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η πανδημία χτύπησε την πόρτα μας και μας έπιασε στον ύπνο! (Πρόληψη ή θεραπεία;)
Σύμφωνα με μια παλαιότερη αλλά πάντα επίκαιρη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του UNFPA, Thoraya Ahmed Obaid, Demographics and Socio-Economic Development, 2006, αναφέρεται, «δεν θα επιτύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας να εξαλείψουμε τις ακραίες περιπτώσεις φτώχειας και πείνας, να προάγουμε την ισότητα των φύλων, να διασφαλίσουμε την ενιαία μόρφωση, να προστατέψουμε το περιβάλλον, αν δεν αφιερώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερους πόρους στον πληθυσμό και την αναπαραγωγική υγεία.
Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές στις φτωχότερες χώρες, όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά γονιμότητας και θνησιμότητας, γρήγορη πληθυσμιακή αύξηση και υψηλή ανεκπλήρωτη ανάγκη για οικογενειακό προγραμματισμό».
Η πανδημία ήρθε για να ανατρέψει πολλά και να δημιουργήσει νέους κανόνες. Μέσα από τα τεράστια προβλήματα που αφήνει στα συστήματα υγείας των χωρών του πλανήτη, στην εκτίναξη του παγκοσμίου χρέους και τους θανάτους που ξεπέρασαν τα 3.000.000, μέχρι σήμερα, αφήνει και μία χαραμάδα αισιοδοξίας που αφορά στην αντιμετώπιση παρομοίων περιστατικών που πιθανότατα θα εμφανιστούν στο μέλλον.
Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία και οι επιστήμονες ανά τον πλανήτη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το 2005 ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 6,45 δισ. άτομα και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προ πανδημίας, μέχρι το 2030 θα έφθανε τα 8,13 δισ.!
Σύμφωνα με τη θεωρία του άγγλου επιστήμονα Jamew Lovelock, Gaia hypothesis, «η Γη μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος διαθέτει ένα περίπλοκο σύστημα ανατροφοδότησης που αναζητεί ένα άριστο φυσικό και χημικό περιβάλλον. Οι αποκλίσεις από αυτό το άριστο περιβάλλον ενεργοποιούν μηχανισμούς φυσικής μη ανθρώπινης αντίδρασης που αποκαθιστούν την ισορροπία».
Μια ισορροπία που για τη Γη μας θα πρέπει να είναι ένας παγκόσμιος πληθυσμός κοντά στα 5 τρισ.! Και τα υπόλοιπα 3 τρισ. της πρόβλεψης; Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 τα δύο τρίτα του παγκοσμίου πληθυσμού, περίπου 5,5 δισ., θα ζουν σε περιοχές που θα αντιμετωπίζουν σοβαρή έως μέτρια στενότητα νερού.
Όσοι παρακολούθησαν την ταινία «The Big Short» ας ρίξουν μια ματιά στους υπότιτλους της και το κρυμμένο της μήνυμα! (Τυχαίο! Δε νομίζω!)
Ενόψει της επικείμενης έλλειψης του νερού αλλά και των υπολοίπων φυσικών πόρων του πλανήτη που λόγω του υπερπληθυσμού εξαντλούνται, οι κοινωνίες θα αντιδράσουν αλλάζοντας συμπεριφορά, ώστε να προσαρμοστούν στις φθίνουσες ποσότητες πόρων και αυτή η αντίδραση θα έρθει μόλις συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα.
Ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα με την άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι αναλυτές εστιάζουν αποκλειστικά στην επίδραση στα επιτόκια της FED και στην πιθανή πτώση των αγορών. Μακάρι το πρόβλημα να ήταν εκεί! Το μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η άνοδος των βασικών αγαθών απαραίτητων για τη διαβίωση του παγκοσμίου πληθυσμού.
Πολλοί θα θυμάστε τι αναφέραμε στο άρθρο μας την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, με τίτλο «H αβεβαιότητα, οι αγορές γης από τον Bill Gates και ο χρυσός που δεν... πίνεται». Χώρες που μαστίζονται από την πανδημία, όπως τελευταία η Ινδία και άλλες φτωχότερες, οι οποίες αποτελούν και τους μεγαλύτερους προμηθευτές πρώτων υλών και αγαθών στις ανεπτυγμένες χώρες, θα δουν τους πληθυσμούς τους να υποσιτίζονται, καθώς οι τιμές των βασικών αγαθών θα εκτοξευτούν!
Οι ελλείψεις νερού και τροφίμων τη δεδομένη στιγμή θα δώσουν τη χαριστική βολή και θα αποτελειώσουν τις εν λόγω αναπτυσσόμενες οικονομίες με αποτέλεσμα τη ραγδαία άνοδο των πρώτων υλών παγκοσμίως και φυσικά του πληθωρισμού.
Στο παιχνίδι θα μπουν φυσικά και οι παίκτες των παραγώγων (έχουν τώρα και το νερό μαζί τους), που ως αντισταθμιστές θα ωθήσουν ακόμα πιο υψηλά τις τιμές (λόγω της επικείμενης έλλειψης των φυσικών πόρων και αγαθών) με αποτέλεσμα οι Γερμανοί και όχι μόνο, να θυμηθούν ξανά την εποχή που αγόραζαν με 1.000.000 μάρκα ένα ψωμί! Φυσικά, αυτοί που θα χάσουν τον ύπνο τους θα είναι και οι κρατούντες το χρέος αυτών των χωρών και όχι μόνο. Η τέλεια καταιγίδα ή αλλιώς το τέλειο χάος που αν δεν κινηθούμε άμεσα αυτή τη φορά δε θα το γλυτώσουμε.
Βέβαια, υπάρχουν και οι διορατικοί οι οποίοι επενδύουν στα κρυπτονομίσματα, όπως ο κύριος Tesla, που αφού ανακοίνωσε σχέδια για αποδοχή πληρωμών για τα αυτοκίνητα της Tesla σε Bitcoin τον Φεβρουάριο, χθες μέσω tweet ανακοίνωνε ότι η εταιρεία θα αναστείλει τις πληρωμές Bitcoin λόγω ανησυχιών για το περιβάλλον.
Να τονίσουμε ότι η Tesla ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση των κερδών της ότι κέρδισε 272 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση Bitcoin που είχε αγοράσει στον ισολογισμό της εταιρείας. Ο Musk έγραψε ότι, ενώ εξακολουθεί να είναι πιστός στο κρυπτονόμισμα ανησυχεί για τον ρόλο των ορυκτών καυσίμων για την δημιουργία των Bitcoin, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των περιβαλλοντολόγων κατά του Βitcoin.
«Τα κρυπτονομίσματα είναι μια υπέροχη ιδέα και είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον, αλλά αυτό δεν πρέπει να επιφέρει μεγάλο κόστος στο περιβάλλον», έγραψε ο Musk. Πρόσθεσε ότι η Tesla δεν θα πουλήσει κανένα bitcoin και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσουμε για συναλλαγές, εφόσον η εξόρυξη στηρίζεται σε πιο βιώσιμη ενέργεια»
Η στήλη μας επεσήμανε το πρόβλημα την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, με τίτλο «H επόμενη μεγάλη πρόκληση του αιώνα μας», το πρόβλημα που έθιξε ο Μπιλ Γκέιτς, αναφέρουμε: …ενώ ο αγαπητός λάτρης των συνωμοσιολόγων, Μπιλ Γκέιτς, χτυπάει για άλλη μια φορά με ένα άρθρο του σχετικά με την ενεργειακή αποτύπωση του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων, και δείχνει πόσο μακρύς θα είναι ο δρόμος για να κατορθώσει η ανθρωπότητα να κινείται μόνο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία χωρίς να γκρεμιστεί το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας του πλανήτη και οι επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον (εάν χρησιμοποιηθεί η εν λόγω τεχνολογία σε ένα ψηφιακό ευρώ, δολάριο και στα υπόλοιπα νομίσματα του πλανήτη)! Σκεφθείτε τι μπορεί να συμβεί στα κρυπτονομίσματα εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί με τα σημερινά δεδομένα η συγκεκριμένη μέθοδος πληρωμών και αποθήκευσης κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες!
Κάτι που φάνηκε με ένα απλό tweet του διορατικού κερδοσκόπου και οδήγησε τη μεγαλύτερη «πυραμίδα» που ζει η ανθρωπότητα σε κατάρρευση, την Πέμπτη 13 Μαίου.
Βέβαια, με ένα ακόμη tweet υπέρ των κρυπτονομισμάτων αυτή τη φορά, μπορεί η εικόνα να αναστραφεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα tweet του προέδρου Τραμπ που ανεβοκατέβαζαν τους δείκτες πριν 2 χρόνια και ασχοληθήκαμε εκτενέστερα στην αρθρογραφία μας.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι για τη διαφορά των «πυραμίδων» που ζήσαμε το 1997-98 και ψάχναμε να βρούμε τους τρεις «χρήσιμους ηλίθιους» για να ξεφορτώσουμε και να κερδίσουμε αναζητώντας συνεχώς αυτά τα «χρήσιμα όντα» του πλανήτη μας!
Δεν υπάρχει, είναι οι ίδιοι χρήσιμοι που υπήρχαν πάντοτε από τις «τουλίπες της Ολλανδίας» έως σήμερα. Όσο υπάρχει η δίψα για εύκολο κέρδος θα ζουν ανάμεσά μας και θα συνεισφέρουν στην ανθρωπότητα με το έργο τους, δίνοντας παραδείγματα προς αποφυγή και κάνοντας μας σοφότερους.
Η σοφία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τον ζωντανό οργανισμό Γαία, και να αποκαταστήσει την ισορροπία του. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τους αλγόριθμους που μας κατακλύζουν στην τελική και ύστατη πλέον μάχη για την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους!
Η πανδημία ίσως ήταν η τελευταία και πιο σημαντική απάντηση από τον πλανήτη μας για να επανέλθει η ισορροπία που καταστρέψαμε με τις συμπεριφορές μας ως καταναλωτικά και άπληστα όντα και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Οι αποκλίσεις από αυτό το άριστο περιβάλλον ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς της φυσικής μη ανθρώπινης αντίδρασης, για να επαναφέρουν τη χαμένη ισορροπία!