«Όλα τα σφυριά χτυπάνε για την πρώτη μεγάλη μάχη, την απεργία της Πέμπτης 6 Μαΐου», έγραφε η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας στην Κουμουνδούρου το σύνθημα για τον σημερινό… ξεσηκωμό ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι κολόνες στους δρόμους γέμισαν με αφίσες σύγχρονης αισθητικής και σλόγκαν από το '68: ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια.
Ρολόγια και σφυριά επιστρατεύονται απέναντι στην ψηφιακή κάρτα, το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αποσύνδεση και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Ο σουρεαλισμός κρύβει και την πραγματική πολιτική «μάχη των μαχών». Μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για τις ψυχές και τις ψήφους των αριστερών. Όσο καιρό ο Κ. Μητσοτάκης κρατάει μπλοκαρισμένες τις διόδους προς την Κεντροαριστερά και το Κέντρο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζωτικό χώρο μόνο εκεί που βρίσκεται το ΚΚΕ θα βλέπουμε τη μάχη για το αριστερό πεζοδρόμιο. Εκεί που ο Περισσός με εμπροσθοφυλακή το ΠΑΜΕ κάνει πάντως άνετα επίδειξη ισχύος.
Με όρους κοινωνίας, τα ρολόγια και τα σφυροδρέπανα δεν μπορούν να προστατέψουν τους σύγχρονους εργαζόμενους ούτε όμως και οι νόμοι της κυβέρνησης θα φτιάξουν θέσεις εργασίας και θα αποτρέψουν την εργοδοτική ασυδοσία.
Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία έρευνας του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο LSE, για την απόδοση των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο των Μνημονίων (2010 έως 2018).
Η ευελιξία που κατακτήθηκε με τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, στον κατώτατο μισθό, στο μη μισθολογικό κόστος συγκράτησε την ανεργία και την ύφεση.
Ωστόσο, το ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησε ταυτόχρονα και σε μείωση μισθών και σε αύξηση της φορολογίας, κατέστησε τη μεταρρύθμιση ατελή. Οι περισσότεροι διάλεγαν τις πενιχρές αμοιβές να τις λαμβάνουν μαύρα έξω από κάθε πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί.
Σήμερα η παρέμβαση στα εργασιακά που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξελίσσεται μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της πανδημίας, αλλά μπροστά υπάρχει ανοιχτός διάδρομος. Οι καλές προοπτικές της χώρας και τα πολλαπλά οικονομικά εργαλεία ανάπτυξης δημιουργούν δυναμική. Η αύξηση της παραγωγής, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός είναι αυτά που θα φέρουν τις νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Στη μεταποίηση, στην υψηλή τεχνολογία, στη βιοτεχνολογία, στο ψηφιακό μάρκετινγκ.
Αυτές οι θέσεις εργασίας είναι κατ' εξοχήν σε κλάδους που ούτε κοπανάνε τα σφυριά ολημερίς ούτε κοιτάνε τα ρολόγια για να χτυπήσουν κάρτα στο οκτάωρο.