Επικεφαλής στην ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δείχνει να προηγείται στις έρευνες για το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι μια γυναίκα, η 58χρονη καθηγήτρια Εμβολιολογίας Sarah Gilbert.
Όπως είναι φυσικό οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ που την αφορούν έχουν γεμίσει τον διεθνή Τύπο. Κάπου, μάλιστα, διαβάσαμε ότι ανάμεσα στους εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί με τις πειραματικές φόρμουλες είναι τα τρίδυμα παιδιά της, φοιτητές βιοχημείας και τα τρία.
Σταθήκαμε σε αυτή την είδηση. Τρία παιδιά και μάλιστα τρίδυμα; Πώς τα πρόφτασε; Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για εκείνη βρήκαμε ένα προφίλ της στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής της Οξφόρδης, όπου μιλάει η ίδια για τις προκλήσεις της εργαζόμενης μητέρας.
Εκεί λοιπόν, διαβάσαμε, με τα δικά της λόγια, ότι ο λόγος που τα έβγαλε πέρα με τρίδυμα που μάλιστα είχαν γεννηθεί πρόωρα είναι γιατί ο σύντροφός της άφησε τη δική του καριέρα και αφοσιώθηκε εκείνος στη φροντίδα των παιδιών τους.
Μάλιστα η Gilbert είναι ψυχρά ειλικρινής: «Όταν γεννήθηκαν τα τρίδυμα, οι 18 μήνες άδειας μετ’αποδοχών μου είχαν φανεί λίγοι. Τώρα που είμαι από την άλλη πλευρά, ως διευθύντρια εργαστηρίου, βλέπω ότι εάν ένα εργαστήριο έχει εξασφαλίσει μια τριετή χρηματοδότηση για κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα και κάποιος συνεργάτης του λείψει για 18 μήνες, θα κρατήσει ολοκληρη την ομάδα πίσω». Έτσι είναι τα πράγματα.
Το θέμα της παρούσας συζήτησης δεν είναι πως οι γυναίκες θα διευκολυνθούν στο να έχουν καριέρες. Το πρόβλημα που έχουμε να επιλύσουμε ως δυτικές κοινωνίες είναι πως θα γεννιούνται παιδιά και με τους δύο γονείς εργαζόμενους, χωρίς να πρέπει κάποιος από τους δύο να θυσιάσει τη δουλειά του και τα όνειρά του.
Το θέμα της υπογεννητικότητας εμείς εδώ το συζητάμε παραδοσιακά. Δηλαδή, με τον τρόπο που συζητούνται τα σοβαρά ζητήματα «στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα». Θυμίζουμε όσα ειπώθηκαν, όταν η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το επίδομα των 2.000 Ε για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Η δεξιά είχε άγχος μην και το επίδομα το πάρουν οι μετανάστες και οι Ρομά ενώ η αριστερά και οι σοσιαλδημοκράτες ήταν πανευτυχείς με το επίδομα αυτό και ζητούσαν τη διευρυνση του.
Οι φιλελεύθεροι προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι με επιδόματα δεν επιλύεται το πρόβλημα της υπογεννητικότητας γιατί οι σύγχρονες γυναίκες απλώς είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να κάνουν παιδιά χωρίς να θυσιάσουν τη δουλειά τους και ότι η κρατική παρέμβαση πρέπει να γίνει στην εργασία.
Με αφορμή την κυρία Gilbert λοιπόν κάναμε ένα μικρό ρεπορτάζ. Πληροφορηθήκαμε από τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Δύο Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα ότι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα ρυθμίζονται θέματα τόσο της τηλεργασίας (εξαιρετικά σημαντικό για τις εργαζόμενες μητέρες) όσο και της γονικής άδειας και για τους δύο γονείς. Δεν θα πούμε σε λεπτομέρειες, θα δούμε τι θα ανακοινωθεί τελικώς αλλά η κεντρική ιδέα είναι να ενταχθεί στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή που θέλει οι πατεράδες να παίρνουν υποχρεωτικά δύο μήνες γονικής άδειας, ενώ θα γίνουν 10 οι ημέρες της άδειας, από 2 που είναι σήμερα, μετά τον τοκετό της συζύγου.
Περιμένουμε βέβαια πρώτα να δούμε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για να εκφράσουμε ευαρέσκεια αλλά όσα πληροφορηθήκαμε από τη Γενική Γραμματέα ως προθέσεις είναι πολύ σημαντικά και παρεμβάσεις προς τη σωστή, φιλελεύθερη κατεύθυνση. Χαιρετίζουμε και θα επανέλθουμε.