Ο Αντώνης Σαμαράς υπέστη σφοδρή κριτική τόσο από «άσπονδους» εσωκομματικούς φίλους όσο και από φίλους του Γιώργου Παπανδρέου για το γεγονός πως δεν ψήφισε επί της αρχής η Νέα Δημοκρατία το πρώτο μνημόνιο. Ισχυρίζονταν και εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως αν το υπερψήφιζε η Ελλάδα θα έβγαινε από την κρίση μέσα σε δύο χρόνια.
Με πολλά άρθρα μου υποστήριξα ότι αν συνέβαινε αυτό τότε η Νέα Δημοκρατία θα είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κυβέρνηση από το 2012. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν είχε κατανοήσει τι ακριβώς συνέβαινε και αγανακτούσε. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που η σχέση πολιτικής αντιπροσώπευσης διαταράχθηκε έντονα. Οι πολίτες αυτονομήθηκαν από το κόμματα που παραδοσιακά υποστήριζαν.
Επιπροσθέτως δε, ούτε η Ελλάδα θα έβγαινε από το μνημόνιο γιατί αυτό είχε σχεδιασθεί με λανθασμένο τρόπο εξαρχής, όπως το είχε επισημάνει τότε, σε πρώτο χρόνο και όχι εκ των υστέρων, ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτό το γεγονός το παραδέχτηκαν μετά από οκτώ χρόνια οι αρχιτέκτονες του πρώτου μνημονίου. Δηλαδή τι είπαν; Πως είχαν υπολογίσει με λάθος συντελεστές το μέγεθος της ύφεσης και γι' αυτό τελικά η χώρα ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ από το πρώτο μνημόνιο. Χρειάστηκε να συνταχθεί το δεύτερο μνημόνιο, με εντελώς άλλο χαρμάνι μέτρων, για βγει η Ελλάδα από την ύφεση, στο τρίτο τρίμηνο του 2014, στην οποία είχε βυθιστεί από το 2008. Και θα βρισκόμασταν με δείκτες ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2015 και με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αν δεν μεσολαβούσε η λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αυτά λίγο-πολύ είναι γνωστά.
Προχθές η δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά ήρθε και από το στόμα της Α. Μέρκελ η οποία δήλωσε πως «η πιο δύσκολη στιγμή στην θητεία μου ήταν όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους Έλληνες». Αυτό το «τόσα πολλά» είχε επισημάνει τότε το 2010 ο Αντώνης Σαμαράς και σήμερα γνωρίζει την δεύτερη δικαίωση του.
Έτσι, δεν βρίσκεται στη θέση του απολογούμενου απέναντι στην Ιστορία, όπως θα ήθελαν οι ποικιλώνυμοι πολιτικοί αντίπαλοι του, αλλά στη θέση του κατηγόρου. Από αυτήν ακριβώς τη θέση αναγνωρίζει ελαφρυντικά στους τότε πρωταγωνιστές του πρώτου μνημονίου. Ζούσαν την πτώχευση χώρας της Ευρωζώνης, κάτι πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά. Όπως είχε ειπωθεί τότε, εκινούντο όλοι σε αχαρτογράφητα νερά. Περπατούσαν στα τυφλά και έκαναν λάθη. Κάποιοι το διαπίστωσαν με σημαντική χρονική καθυστέρηση, ο Αντώνης Σαμαράς τότε, σε χρόνο ενεστώτα.
Η ιστορία της μνημονιακής περιόδου 2010-2019, είναι αναμφίβολα από τις πιο σημαντικές της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Υπήρξε μια πλήρης αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και μπήκαν οι βάσεις για την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Μετά βεβαιότητος οι κοινωνικοί κραδασμοί του πρώτου μνημονίου θα ήταν ηπιότεροι, αν η τότε κυβέρνηση και η τρόικα άκουγε τις υποδείξεις του Αντώνη Σαμαρά. Η Α. Μέρκελ προχθές τον δικαίωσε με έντεκα χρόνια καθυστέρηση.