Του Σάκη Μουμτζή
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όταν εξαγγέλθηκε η συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό ζήτημα, αρχικά τήρησε αρνητική στάση. Απαγόρευσε στους βουλευτές της να συμμετάσχουν. Προφανώς φοβήθηκε το ακροδεξιό καπέλωμα.
Στην συνέχεια, μπροστά στην πίεση των τοπικών βουλευτών, άλλαξε θέση δηλώνοντας πως όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει.
Μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πιερία και Πέλλα, η Νέα Δημοκρατία πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της διαφαινόμενης λύσης. Εκτοτε παρέμεινε σταθερή σε αυτήν την γραμμή, καταδικάζοντας απερίφραστα την συμφωνία των Πρεσπών.
Ομως ακόμα και στις πιο έντονες και φορτισμένες στιγμές των κινητοποιήσεων δεν δήλωσε πως όταν γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει την συμφωνία. Κανένα στέλεχος της δεν το υποστήριξε αυτό.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ήμουν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς σε μια ομιλία του τότε αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη στο Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη.
Οταν ερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία με την συμφωνία όταν θα γίνει κυβέρνηση, ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε, μπροστά σε 700 άτομα, πως «εμείς δεν είμαστε πολιτικοί απατεώνες να υποσχόμαστε πράγματα που δεν θα τηρήσουμε. Μια διεθνής συμφωνία πολύ δύσκολα ακυρώνεται».
Και αυτό συμβαίνει. Ενα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και την διεθνή του υπόσταση αναγνωρίζει τις διεθνείς συμφωνίες που συνήψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια διεθνής συνθήκη παράγει έννομα αποτελέσματα που δεν ανατρέπονται με μονομερείς ενέργειες.
Διαφορετικά η διεθνής κοινότητα θα ήταν μια ζούγκλα.
Επιπροσθέτως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναδειχθεί σε αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή. Καραδοκεί η Τουρκία. Αν εμείς ζητήσουμε να αναθεωρηθεί ή να ακυρωθεί μια συνθήκη μόνο λίγων μηνών, θα έρθει η Τουρκία και θα απαιτήσει να αναθεωρηθεί και η συμφωνία της Λωζάννης που συνήφθη πριν από 96 χρόνια.
Αλλωστε, αυτή είναι η στρατηγική της επιδίωξη.
Ετσι η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε και υποστηρίζει πως θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την τήρηση των συμφωνηθέντων και θα ασκήσει πίεση, μέσω των ενταξιακών διαδικασιών, να τροποποιηθούν συγκεκριμένα άρθρα της συμφωνίας.
Εξάλλου το κόστος που θα προκαλέσει μια μονομερής ενέργεια, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε όφελος.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών παραμένει ως έχει. Είναι μια κακή και επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνία.
Γιατί ξεσάλωσαν ξαφνικά οι Πρεσπολάγνοι; Γιατί κάποιοι επιχαίροντες μίλησαν ακόμα και για «κωλοτούμπα»;
Προφανώς εκμεταλλεύτηκαν τις ατυχέστατες δηλώσεις των υπουργών κ.κ Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη, που σχολιάζοντας την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών την βρήκαν θετική.
Ομολογουμένως ήταν ένα ατόπημα των δύο υπουργών. Δεν τολμώ να πιστέψω πως είναι προάγγελος αλλαγής θέσης, καθώς τότε θα ανακύψουν πλείστα όσα προβλήματα.
Αλλωστε, μια τέτοια ενέργεια θα ήταν πολιτικά βλακώδης. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες.
Απλώς, ας συμμαζέψει κάποιους υπουργούς του.