Δεν μας ενοχλεί το παραμικρό, δικαιολογούμε τα πάντα, τονίζει στο liberal.gr, ο Κώστας Υφαντής, υποστηρίζοντας ότι είμαστε διατεθειμένοι ακόμη και όταν οι γείτονες παραβιάζουν με το «καλημέρα» και αυτά τα λίγα στα οποία συμφώνησαν, εμείς να κάνουμε τα στραβά μάτια, για να ψηφιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και άρον-άρον η Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να περιοριστεί το πολιτικό κόστος.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Βουλή καλείται σήμερα να ψηφίσει μια ημιτελή συμφωνία, καθώς τα Σκόπια μετέθεσαν αυθαίρετα και με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης την υποχρέωση των συνταγματικών αλλαγών για μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, ο καθηγητής του Παντείου μιλά για «ένα διπλωματικό χαστούκι που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, με την ηγεσία του υπ. Εξωτερικών να κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα».
Αντί, όπως λέει, το ΥΠΕΞ να επιστρέψει τη ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια ως απαράδεκτη, και να ενημερώσει τον κ. Νίμιτς και τις φίλιες δυνάμεις που ενεπλάκησαν, ότι τα Σκόπια παραβιάζουν τους όρους, προτίμησε να σωπάσει, καθώς «η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει όπως-όπως και όσο το δυνατό γρηγορότερα με τη συμφωνία, αφού συνειδητοποιεί ότι το πολιτικό κόστος είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμήσει».
«Ξέρετε τι σήμα έστειλε χθες η Ελλάδα»; αναρωτιέται ο κ. Υφαντής. «Ότι είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τα πάντα σε μια διαπραγμάτευση. Είναι επιζήμιο όχι μόνο για τις σχέσεις μας με τα Σκόπια αλλά και επειδή δημιουργεί ένα μάλλον κακό προηγούμενο για τις διεθνείς μας σχέσεις».
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Πως εκλαμβάνετε το γεγονός ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δίχως να έχει τυπικά ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών στην πΓΔΜ, και άρα χωρίς να έχει στη διάθεσή της το επίσημο έγγραφο με τη μορφή του Συντάγματος της γείτονος που να συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές;
Καταρχήν τα όσα συνέβησαν χθες δείχνουν με ποιο τρόπο διεξάγεται από την πλευρά της κυβέρνησης η συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα στην Ελλάδα. Ο καθ' ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι σε μια τόσο σημαντική συμφωνία, που η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως μείζον διπλωματική επιτυχία, η άλλη πλευρά, την έχει ήδη παραβιάσει.
Και όχι μόνο την έχει παραβιάσει με το «καλημέρα», αλλά το έχει κάνει και με τρόπο που αποτελεί διπλωματική και πολιτική πονηριά. Έχουμε επομένως μια συμφωνία από την οποία η Ελλάδα δεν παίρνει ούτε τα συμπεφωνημένα ψίχουλα της διαδικασίας εφαρμογής.
Έχουμε στην ουσία την πλευρά της πΓΔΜ που ενώ προσπαθεί να μονοπωλήσει, εντελώς ανιστόρητα, τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, την ίδια στιγμή δείχνει με τη συμπεριφορά της ότι δεν μας εμπιστεύεται, και απαιτεί πρώτα να κυρώσουμε εμείς τη Συμφωνία, και μετά να κάνει εκείνη τις συνταγματικές αλλαγές, τις οποίες όφειλε να ολοκληρώσει πρώτη.
Δύσκολα κάποιος καλόπιστος δεν θα αντιλαμβανόταν την συγκεκριμένη εξέλιξη ως ένα διπλωματικό χαστούκι. Και η ηγεσία του υπ. Εξωτερικών κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
- Τι θα έπρεπε να κάνει;
Καταρχήν θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια πολύ έντονη διαμαρτυρία, έπειτα να επιστρέψει τη ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια ως απαράδεκτη, να ενημερώσει τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ.Νίμιτς, όπως και όλες εκείνες τις φίλιες δυνάμεις που ενεπλάκησαν και έσπρωξαν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, έτσι ώστε η άλλη πλευρά να συμμορφωθεί άμεσα. Και ας αναβάλλονταν για μερικά 24ωρα η σημερινή ψηφοφορία.
Σε τέτοιου βεληνεκούς ιστορικές συμφωνίες, λίγα 24ωρα αναβολής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η καχυποψία είναι θεμιτή. Εκτός και αν υπάρχει κάτι που φοβάται και θέλει να κρύψει η κυβέρνηση, γεγονός που δεν θέλω να πιστέψω. Επομένως θα έλεγα ότι τα όσα συνέβησαν χθες αποκαλύπτουν ακόμη και για όσους συνεχίζουν να έχουν μετά το 2015 αμφιβολίες, τα όρια της διαπραγματευτικής ικανότητας της Αθήνας.
Στην ουσία η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει όπως-όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαπιστώνει ότι το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμήσει, επομένως θεωρεί ότι όσο πιο γρήγορα σταματήσει η συζήτηση, τόσο πιο γρήγορα θα αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις. Αυτό ακριβώς δείχνει η επιλογή της να αποφύγει ακόμη και τη τυπική διπλωματική αντίδραση, να επιστραφεί στα Σκόπια ως απαράδεκτη η ρηματική διακοίνωση, και να τεθεί η παραβίαση των όρων στον «μάρτυρα» της συμφωνίας Μ. Νίμιτς, αναγκάζοντας τον έτσι να πάρει θέση.
- Τέτοια πρόθεση ωστόσο δεν διαφαίνεται από τη κυβέρνηση. Επομένως;
Επομένως αυτό που προκύπτει μετά και τα χθεσινά, είναι ότι η κυβέρνηση, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, έχει αποφασίσει να κλείσει την εκκρεμότητα άρον-άρον. Δεν την ενοχλεί το παραμικρό, δικαιολογεί τα πάντα, και αυτό δείχνει μια άγνοια, ηθελημένη ή ακούσια, για το πως διεξάγεται διεθνώς το διπλωματικό παιχνίδι.
Ξέρετε τι σήμα έστειλε χθες η Ελλάδα; Ότι είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τα πάντα σε μια διαπραγμάτευση. Είναι επιζήμιο όχι μόνο για τις σχέσεις μας με τα Σκόπια αλλά και επειδή δημιουργεί ένα μάλλον κακό προηγούμενο για τις διεθνείς μας σχέσεις.
Από εκεί και πέρα, οι χειρισμοί προφανώς και εκθέτουν τους Έλληνες βουλευτές που θα κληθούν να κυρώσουν μια συμφωνία η οποία έχει ήδη παραβιασθεί έστω και επί της διαδικασίας.
Αλλά μην ξεχνάτε ότι οι απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο θεωρούν ότι – όπως είναι απόλυτο δικαίωμά τους - μεταξύ άλλων ότι κατάσταση που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ ήταν απότοκο του ελληνικού εθνικισμού.
- Τα παραπάνω δεν φέρνουν σε δύσκολη θέση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς με τις νομικές γνώσεις που διαθέτει, αντιλαμβάνεται ότι θα στείλει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και επικύρωση, μια Διεθνή Συμφωνία η οποία έχει ήδη παραβιαστεί από το άλλο μέρος;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δεν έχει καμία απολύτως συνταγματική δυνατότητα. Μια ενδεχομένη άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνει το συνταγματικό του καθήκον, δηλαδή να υπογράψει αυτό που θα του φέρει η κυβέρνηση, ισοδυναμεί με συνταγματική εκτροπή.
- Πώς να εκλάβουμε και το μήνυμα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και επικίνδυνες και για τις δύο πλευρές;
Το μήνυμα προφανώς απευθύνεται προς την Ελλάδα. Η συγκυρία της συνέντευξης σχετίζεται με την έναρξη της διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στην Ελλάδα και ο κ. Νίμιτς μας στέλνει μήνυμα ότι οι συνέπειες ενός ναυαγίου θα είναι επικίνδυνες. Αν πάλι ο κ. Νίμιτς έχει υπόψιν του, την παραβίαση από τα Σκόπια συγκεκριμένων όρων της συμφωνίας, τότε το μήνυμά του έχει αποδέκτες και τους γείτονες.