Της Μαρίας Χούκλη
O Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της γης μετά τη Ρωσία, περίπου εκατό φορές πιο μεγάλη από την Ελλάδα, με τριπλάσιο πληθυσμό από τον δικό μας, ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου. Στο τιμόνι της βρίσκεται και επισήμως από χθες ο 43χρονος Justin Trudeau, ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές εις πείσμα των δημοσκόπων, θέτοντας τέλος στην σχεδόν 10ετη διακυβέρνηση συντηρητικών κυβερνήσεων.
O νέος πρωθυπουργός προέρχεται από επιφανή πολιτική οικογένεια του Καναδά -γιος του πρώην πρωθυπουργού Pier Elliot Trudeau- ωστόσο είναι άπειρος ο ίδιος και 18 από τα μέλη τού υπουργικού συμβουλίου που αριθμεί μόλις 30 πρόσωπα, μπαίνουν πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο.
Επισήμανση: Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, από τις πλουσιότερες με κραταιό τομέα οικονομίας, θα κυβερνηθεί από ευάριθμη ηγετική ομάδα, με επικεφαλής της έναν ενθουσιώδη αλλά άνευ διοικητικής πείρας πολιτικό. Εντύπωση προκάλεσε διεθνώς, όχι το γεγονός ότι είναι μικρό το υπουργικό συμβούλιο -συμβαίνει και αλλού, σε μας ούτε συζήτηση- αλλά η σύνθεσή του. Ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών αλλά πάλι δεν είναι αυτό το θέμα που εντυπωσιάζει. Ο Justin Trudeau συμπεριέλαβε πρόσωπα από διαφορετικές εθνικές μειονότητες, μετανάστες, αυτόχθονες, εκπροσώπους θρησκευτικών ομάδων και δύο άτομα με αναπηρίες.
Επισήμανση δεύτερη: Οι λευκοί στον Καναδά είναι περίπου το 77%, οι Ασιάτες μόλις 14,2%, οι Αυτόχθονες Inui 4,3%, πολλοί λιγότεροι οι άλλης εθνικής καταγωγής πολίτες. Ο Trudeau δεν έμεινε στους συμβολισμούς. Ανέθεσε τα κρίσιμα οικονομικά χαρτοφυλάκια σε έναν πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία και σε έναν πρώην Τραπεζίτη, Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας σε βετεράνους πολιτικούς, στην ηλικία του πατέρα του, ανέθεσε το Μεταφορών στον πρώτο Καναδό Αστροναύτη, τοποθέτησε επαγγελματίες Δικηγόρους και πρώην Δημοσιογράφους, ανθρώπους που εργάστηκαν σε υψηλά πόστα σε εταιρείες, οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν πάση περιπτώσει όλοι τους εργάστηκαν ή εργάζονταν μέχρι πρόσφατα στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι κομματικά στελέχη ορκισμένα στον αρχηγό.
Ξεχωρίζει ο υπουργός Άμυνας πρώην στρατιωτικός, βετεράνος πολέμου στη Βοσνία και στο Αφγανιστάν, πρώην αστυνομικός. Γεννημένος στην Ινδία, μετοίκησε στον Καναδά με την οικογένειά του όταν ήταν 5 ετών. Και υπουργός Δημοκρατικών Θεσμών τοποθετήθηκε 30χρονη Αφγανή. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Καναδά που ορκίστηκαν υπουργοί από μικρές πληθυσμιακά κοινότητες αλλά είναι η πρώτη φορά που τοποθετήθηκαν τόσοι πολλοί ώστε "η κυβέρνηση του Καναδά να μοιάζει με τον Καναδά" όπως είπε μετά την ορκωμοσία του ο Trudeau.
Στις προτεραιότητες του νέου πρωθυπουργού συγκαταλέγονται η μείωση των φόρων για την μεσαία τάξη και η αύξηση για τα υψηλά εισοδήματα, η εγκατάσταση στον Καναδά 25 χιλιάδων Σύρων προσφύγων ως το τέλος του 2015, η επανεξέταση της συμμετοχής της χώρας στην συμμαχία κατά των τζιχαντιστών και η κατάργηση διατάξεων από τον αμφιλεγόμενο αντιτρομοκρατικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Τι θέλω να πω. Ως νικητής των εκλογών, ο Justin Trudeau θα μπορούσε να τακτοποιήσει πολλά κομματικά στελέχη στην παρθενική κυβέρνησή του, αλλά προτίμησε να συγκροτήσει ένα σχήμα που θα βοηθήσει και τον ίδιο στο κυβερνάν. Η απάντηση του γιατί αυτό το υπουργικό συμβούλιο ήταν «γιατί είμαστε στο 2015». Η συνέχεια θα δείξει, ο πολιτικός γόνος θα κριθεί στην πράξη, αλλά ας κοιτάζουμε προς τον Καναδά, κάτι μπορεί να μάθουμε.