Ένα από τα κρισιμότερα εξάμηνα εκκινεί την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και ξεκινά η Γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, για το επόμενο εξάμηνο. Η αντιμετώπιση των δεδομένων που δημιουργούν οι ραγδαίες και πολυεπίπεδες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αυτές στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης - Κίνας, βρίσκονται στο επίκεντρο των υπό διαμόρφωση αποφάσεων των 27, οι οποίες εκτιμάται πως θα επηρεάζουν, μακροπρόθεσμα, το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.
Δίπλα σε αυτά τα δεδομένα, πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και επιπρόσθετες παράμετροι που συνδέονται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Αφενός, εξαιτίας της ετερόκλητης «αντιευρωπαϊκής» επέλασης των λαϊκιστών, των Πράσινων και των ακροδεξιών. Αφετέρου, και ειδικότερα, λόγω της μάχης «διαδοχής» της Ανγκ. Μέρκελ στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ενόψει των εκλογών του 2021.
Και, υπ αυτή την έννοια, η συγκεκριμένη προεδρία, εξ ορισμού θα είναι ιστορική, μιας και εκτός μείζονος απροόπτου, θα αποτελέσει και το «κύκνειο πολιτικό άσμα» της γυναίκας που, έτσι κι αλλιώς, στιγμάτισε την τελευταία δεκαπενταετία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το σχέδιο που, μόνο μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της προεδρίας -ενδεικτικό κι αυτό της ρευστότητας που επικρατεί - διαβίβασε προς το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το Γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο -σχέδιο που, όμως, έχει τη σύμφωνη γνώμη των Σοσιαλδημοκρατών- στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί η προώθηση της συμφωνίας για το νέο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της επόμενης επταετίας, και η συσχέτιση του με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ενώ, δεσπόζουσα θέση καταλαμβάνουν επίσης:
- η Κλιματική Αλλαγή και η προστασία του Περιβάλλοντος, με το στόχο της κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης να επισπεύδεται για το 2030.
- η Ψηφιακή Ευρώπη, με τη Μέρκελ να ζητά, μεταξύ άλλων, επισταμένως την μείωση της ψηφιακής εξάρτησης της ΕΕ και τους Υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σε από κοινού δηλώσεις τους, προ ημερών, να ζητούν ειδικούς αυξημένους φόρους για τους ψηφιακούς κολοσσούς (Google, Facebook, κλπ), κάτι που προκαλεί ήδη την έντονη αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος απειλεί με αντίποινα, και, κατ επέκταση,
– η ευρύτερη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας έναντι τρίτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Καγκελάριος υπογραμμίζει ήδη, την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής Άμυνας, τη σημασία της Αφρικής, την οποία αποκαλεί “Ήπειρο του μέλλοντος”, και την επαναπροώθηση της πρότασης για σύγκληση μιας Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Κίνας.
Ως προς το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το διακύβευμα είναι να αποφασιστεί, και ακολούθως να εφαρμοστεί, το ταχύτερο δυνατόν, το αργότερο από τις αρχές του νέου έτους, μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή απάντηση, βασισμένη στην αλληλεγγύη, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Μια τελική συμφωνία για το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για την στήριξη των οικονομιών που επλήγησαν περισσότερο από τον Covid- 19, την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων, αλλά και για τους ίδιους πόρους και τις επιστροφές.
Το κλίμα και τις προθέσεις του Βερολίνου, το οποίο οφείλει να συμπεριλάβει στην πρότασή του και τις σοβαρές ενστάσεις των «οικονόμων» της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία) και των συν αυτώ, αποτυπώνει η σημασία που δίδεται, ήδη, στον χρόνο αποπληρωμής των πιστώσεων -να μην μετατεθούν για μετά το 2027- και στην «ορθή» κατανομή και χρήση των κονδυλίων, με το φόβο της κατασπατάλησης του παρελθόντος.
Ένα ακόμα κρίσιμο κεφάλαιο, οι σελίδες του οποίου θα ανοίξουν εντός του επόμενου εξαμήνου, είναι το μεταναστευτικό- προσφυγικό, και η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη χορήγηση Ασύλου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, το καθεστώς, που θα διέπει και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, γνωστό και ως «σχέδιο Ζεεχόφερ», έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί.
Με το διακύβευμα, εδώ, να είναι μια συμφωνία των «27», υπέρ της πρώτης εξέτασης της αίτησης ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τη συμμετοχή όλων των χωρών στην υποδοχή των μεταναστών και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, κάτι για το οποίο το Βερολίνο συμφωνεί.
Κι, ως plan B, εφόσον δεν πειστούν όλοι για αυτό, την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης, μέσω της περαιτέρω οικονομικής στήριξης ή και της αναβαθμισμένης παρουσίας της FRONTEX, η οποία ενδυναμώνεται με έμψυχο δυναμικό και επιπλέον εξοπλισμό.
Το θέμα αυτό, όπως είναι αυτονόητο, σχετίζεται άμεσα με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι οποίες, σε απόλυτη διασύνδεση με τις εξελίξεις στη Λιβύη, θα βρεθούν στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με τους «27» να καλούνται να αποδείξουν ότι δεν σύρονται πίσω από τους νεοοθωμανισμούς Ερντογάν. Όποια κι αν είναι τα οικονομικά συμφέροντα στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.
Το στίγμα της Γερμανικής προεδρίας θα δοθεί, συμβολικά και ουσιαστικά, τη Δευτέρα, οπότε Μέρκελ και Μακρόν θα συναντηθούν στο Μέσεμπεργκ του Βραδεμβούργου, στην πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στη Γερμανία μετά και από το διπλωματικό “κλείσιμο” που προκάλεσε η πανδημία. Ενώ, το πρώτο «κρας τέστ» για τους 27, θα σημειωθεί με το «καλημέρα», στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Ιουλίου, την πρώτη με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ηγετών από το ξέσπασμα του covid -19.