Το δημοκρατικό μέτωπο δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει στο έπακρο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν ενώ το δίλημμα «εγώ ή το χάος» δεν μπορεί πια να κινητοποιήσει κόσμο όπως στο παρελθόν, προειδοποιεί μιλώντας στο Liberal.gr η λέκτορας πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Αβινιόν, Κριστέλ Λαγκιέ.
Η ειδικός στην ανάλυση του εκλογικού σώματος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, εξηγεί ότι στον β' γύρο τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων δεν πρέπει να θεωρούνται πολύ δεδομένα καθώς κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει τη δυναμική να κινητοποιήσει τον κόσμο. Και δεν αποκλείεται η αποχή να μεγαλώσει...
Συνέντευξη στην Κατερίνα Νικολοπούλου
«Δεν είμαι σίγουρη ότι το δημοκρατικό μέτωπο που θα σχηματιστεί στο β’ γύρο για να στηρίξει τον Μακρόν απέναντι στην Λεπέν θα ελκύσει όλους τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Δεν μπορούμε πλέον να ελπίζουμε ότι θα κινητοποιήσουμε κόσμο με το φόβητρο «εγώ ή χάος». Υπάρχει μια πολύ έντονη δυσπιστία εναντίον του Μακρόν. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων, όπου η διάσπαση είναι έντονη. Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της θα κινητοποιήσει μόνο μέρος του εκλογικού σώματος του Ερίκ Ζεμούρ». Η κα Λαγκιέ ωστόσο παραδέχεται ότι είναι «αρκετά λίγες οι πιθανότητες να μην εκλεγεί ο Εμανουέλ Μακρόν».
«Οι πιο ανήσυχοι ψηφοφόροι, οι πιο μορφωμένοι που δεν είχαν τον Εμανουέλ Μακρόν ως πρώτη επιλογή τελικά θα καταλήξουν να πάνε να τον ψηφίσουν ενώ έχουμε ήδη και τη στήριξη άλλων υποψηφίων του πρώτου γύρου στο πρόσωπο του.», εξηγεί.
Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν αποκλείεται ακόμα και μεγαλύτερη αποχή καθώς κανένας από τους δύο μονομάχους δεν μπορεί να δημιουργήσει ισχυρή δυναμική.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι δύο στον δεύτερο γύρο είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια δυναμική. Η Λεπέν έχει συγκεντρώσει ήδη πιο υψηλά ποσοστά από το 2017. Κάποιοι από τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων του πρώτου γύρου θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο αλλά κάποιοι δεν θα πάνε. », επισημαίνει η αναλύτρια που τονίζει ότι το ξεκάθαρο συμπέρασμα του α’ γύρου είναι ότι η ακροδεξιά μόνο χαμένη δεν είναι στον α’ γύρο.
«Στον πρώτο γύρο διαπιστώνουμε μια άνοδο της άκρας δεξιάς αρκετά σημαντική. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Είχαμε προεδρικές εκλογές με μια αποχή αρκετά ισχυρή που έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τις προεδρικές του 2017. Είμαστε μπροστά σε ένα μοίρασμα της χώρας ανάμεσα στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν η οποία αποδύεται εδώ και χρόνια σε μια προσπάθεια να αποδαιμονοποιηθεί και να κάνει πιο θεσμικό το κόμμα της, προσπάθεια που της εξασφαλίζει για δεύτερη φορά να μπει στον β’ γύρο των εκλογών. Η Λεπέν πιάστηκε από τα προβλήματα με την αγοραστική δύναμη του κόσμου, όπως αυτά προέκυψαν από τον πόλεμο και την κρίση στην ενέργεια, κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο χαμηλών στρωμάτων. Έτσι κι αλλιώς αυτή όμως ήταν μια στρατηγική της εδώ και πολλά χρόνια. Με το σύνθημα ‘Ούτε δεξιά ούτε αριστερά’ εμφανιζόταν ως η εκπρόσωπος των ανθρώπων που είναι σε μειονεκτική θέση.», εξηγεί η κα Λαγκιέ.
Η πράξη διάλυσης της δημοκρατικής Δεξιάς
Αυτό που όμως έχει πριμοδοτήσει πολύ την Ακροδεξιά είναι το «παιχνίδι με την φωτιά» της δημοκρατικής Δεξιάς.
«Η δεξιά στην Γαλλία εδώ και δεκαπέντε χρόνια παίζει ένα παιχνίδι αρκετά επικίνδυνο, ακουμπάει θέματα της ακροδεξιάς και διατηρεί μια σύγχυση προσπαθώντας να κρατήσει ψηφοφόρους πάνω στη βάση της προβληματικής για την ασφάλεια, την μετανάστευση. Και η Βαλερί Πεκρές έπαιξε αυτό το παιχνίδι στις εκλογές με μια καταστροφική καμπάνια και γι’ αυτό υπέστη αυτήν την ήττα. Έχουμε λοιπόν σε αυτό το παιχνίδι τις περισσότερες φορές να κερδίζει η ακροδεξιά. Η δεξιά λοιπόν έχει αποδυναμωθεί από μόνη της και ,από την άλλη, ο Μακρόν έχει τοποθετηθεί πολύ πιο δεξιά σε σύγκριση με το 2017 και έχει κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του από τον β’ γύρο το 2017 αλλά και από τα στελέχη που έχει αντλήσει από τη δεξιά κατά τη διακυβέρνηση του. Αυτές οι εκλογές είναι λοιπόν η πράξη διάλυσης της δημοκρατικής δεξιάς προς όφελος της ακροδεξιάς από τη μια και προς όφελος του Μακρόν από την άλλη.», καταλήγει η λέκτορας Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Αβινιόν.