της Οντίν Λιναρδάτου
Διάβαζα πριν από μερικές μέρες πως στη Σουηδία απαγορεύουν το κάπνισμα και στους εξωτερικούς χώρους. Μέχρι το 2025 μάλιστα θέλουν να έχουν γίνουν μία άκαπνη χώρα ακολουθώντας τα χνάρια της Νορβηγίας.
Στη Σουηδία το κάπνισμα απαγορεύεται σε μπαρ και εστιατόρια από το 2005 και από την 1η Ιουλίου απαγορεύεται και στις παιδικές χαρές, στους σταθμούς του τρένου και στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των μπαρ.
Αυτονόητο είναι πως το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους, πανεπιστήμια, δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία κ.λ.π.
Η Σουηδία και η γειτονική Νορβηγία κήρυξαν τον πόλεμο στις καπνοβιομηχανίες και το κάπνισμα εδώ και δεκαετίες. Το 2004 απαγορεύτηκε στη Νορβηγία η διαφήμιση των τσιγάρων και το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους που βρίσκονται έξω από σχολεία και νοσοκομεία.
Αυτή η στρατηγική οδήγησε στη σταδιακή μείωση του αριθμού των καπνιστών και στις δύο χώρες.
Η νέα απαγόρευση δε περιλαμβάνει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Και σε αυτές τις χώρες υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις. Οι δήμαρχοι αντιδρούν και δηλώνουν πως δεν θα επιβάλουν την απαγόρευση στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων στις πόλεις τους και θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Η Σουηδία έχει κυβέρνηση μειοψηφίας παρόλα αυτά δεν πτοείται και προχωρά μια που τα στοιχεία τη δικαιώνουν. Ο αριθμός των ανθρώπων που καπνίζουν μειώνεται καθημερινά. Όσο σε δυσκολεύουν να κάνεις ένα τσιγάρο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να βαρεθείς την ταλαιπωρία και να το κόψεις.
Στη δική μας χώρα πάλι ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ και μόνο μερικοί γραφικοί σαν και εμένα αναζητούν απεγνωσμένα άκαπνα εστιατόρια και μπαρ. Όταν μάλιστα τηλεφωνώ για να ρωτήσω αν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα η μόνιμη απάντηση είναι «αχ ναι μη σας ανησυχεί σας φέρνουμε και τασάκι»!
Άλλα ήθη άλλα πρότυπα. Στην Ελλάδα θεωρείται φυσιολογικό να βλέπεις τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας και γιατρό κ. Παύλο Πολάκη να καπνίζει μέσα σε δημόσιο κτίριο. ''Έχω τη βεβαιότητα πια μιλώντας και με φίλους καπνιστές πως θεωρούν το κάπνισμα και στους κλειστούς χώρους ανθρώπινο δικαίωμα.
Το γεγονός πως κάθε μέρα πεθαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες 1.300 άνθρωποι από το κάπνισμα και νεώτερες έρευνες δείχνουν πως το κάπνισμα δεν ευθύνεται μόνο για τον καρκίνο των πνευμόνων αλλά και για προβλήματα στην καρδιά ,για τον διαβήτη και τον καρκίνο του ήπατος δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν στη χώρα μας.
Εκτός ίσως από το νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει υποσχεθεί, από την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογής του, καθολική εφαρμογή του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση. Ο πρωθυπουργός έχει διευκρινίσει πως θα αρχίσει από τη βουλή γιατί έχει βαρεθεί και εκείνος να τσακώνεται στους διαδρόμους με βουλευτές και δημοσιογράφους που επιμένουν να καπνίζουν μέσα στο κτίριο όπου ψηφίζονται οι νόμοι. Είμαι σίγουρος είπε πριν από μικρό διάστημα ότι ως ώριμη κοινωνία αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε. Δεν είμαι πολύ σίγουρη για αυτό το «ώριμη» κοινωνία. Ξέρω όμως πως αν υπάρξουν κυρώσεις για τη μη εφαρμογή του νόμου και ισχυρή πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο ψηφισμένος από το 2002 αντικαπνιστικός νόμος τότε σίγουρα θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά.