Οι δημογραφικές προκλήσεις στη Δύση και οι λόγοι που τις προκαλούν είναι πλέον αρκετά καλά μελετημένοι. Υψηλό μορφωτικό επίπεδο και επιθυμία για διάκριση στον επαγγελματικό χώρο με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση αποτρέπουν τους νέους από την απόκτηση παιδιών.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που οι επιδοματικές πολιτικές για τις νέες γεννήσεις δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Αντιθέτως, όλοι σήμερα παραδέχονται ότι η απάντηση στο δημογραφικό βρίσκεται στην υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας. Κάθε νέα γυναίκα πρέπει να ξέρει ότι η απόκτηση παιδιού δεν θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην επαγγελματική της πορεία και δεν θα διστάσει να κάνει περισσότερα από ένα παιδιά.
Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία άλλωστε η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα άλλαξε τη θέση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο οργανόγραμμα της διοίκησης κι από το υπουργείο Εσωτερικών μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας για να αναβαθμιστεί, στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο ισότητας σε υφυπουργείο. Βέβαια, υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση αναφορικά με την επωνυμία του υφυπουργείου, πολλές γυναικείες οργανώσεις διαφωνούν με τη σύνδεση της ισότητας με την οικογενειακή πολιτική, πρόκειται όντως για μια πιο συντηρητική επιλογή αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις μας αρέσει να θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στα Βαλκάνια και όχι στη Δύση.
Το καλοκαίρι το υπουργείο Εργασίας περιέλαβε στον νέο εργασιακό νόμο την υποχρεωτική άδεια πατρότητας. Το μέτρο αυτό ενισχύει την εργαζόμενη γυναίκα και συμβάλλει στην αλλαγή της νοοτροπίας αναφορικά με το ποιος έχει την αποκλειστική ευθύνη του νεογέννητου, το είχαμε χαιρετίσει.
Τώρα, το υφυπουργείο Ισότητας, η δραστήρια υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, προχωρά ένα βήμα παρακάτω με τις «Νταντάδες Γειτονιάς». Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στον πυρήνα του προβλήματος αφού δίνει μια άμεση και κυρίως απτή λύση στα εργαζόμενα ζευγάρια, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευμένο στην επιμέλεια και τη φύλαξη των παιδιών προσωπικό.
Κάτι που είναι πιο σημαντικό κι από την επιδότηση της υπηρεσίας.
Οι «Νταντάδες Γειτονιάς» λοιπόν είναι εκπαιδευμένοι φροντιστές που θα είναι μέχρι και σε θέση να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σ' ένα παιδί, αν αυτό τη χρειαστεί. Κι αυτή την πρωτοβουλία την επιδοτεί το Κράτος.
Πρόκειται για κανονική επένδυση του Κράτους στους πολίτες.
Εξαιρετικά σημαντική διάσταση του νέου θεσμού είναι και η ενίσχυση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων των σχολών που έχουν αντικείμενο την αγωγή των παιδιών.
Οι «Νταντάδες Γειτονιάς» είναι μια μεταρρύθμιση και ως τέτοια τη χαιρετίζουμε.