Αυτό είναι το σύνθημα που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα σε όλη την ακριτική περιοχή. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι Εβρίτες στους λοιπούς Έλληνες, ακόμα και σε αυτούς που—κατώτεροι των εθνικών περιστάσεων—καρναβαλίζονται σε διάφορες περιοχές της πατρίδος μας. Ευτυχώς ελάχιστες.
Οι εικόνες κατοίκων του Έβρου που επευφημούν τους στρατιώτες μας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και μας κάνουν πράγματι υπερήφανους. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός και έχουν απόλυτη συναίσθηση του ιστορικού τους χρέους.
Είναι γεγονός πως ο πρωθυπουργός με την στάση που κράτησε και την γραμμή που χάραξε «ούτε κουνούπι δεν θα περάσει από τον Έβρο», συσπείρωσε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, πλην των γνωστών διεθνιστούληδων και των γνωστών και μη εξαιρετέων εθνομηδενιστών.
Και γι΄αυτό είναι κρυμμένοι. Άφαντοι. Τι να πουν, άλλωστε. Πώς δεν μας απειλεί η Τουρκία; Αυτές τις ημέρες κατέρρευσε το αφήγημα του εθνομηδενισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανόησε πως η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη εθνική ταπείνωση. Κατανόησε πως δεν έχει επιλογές. Μια μόνον πολιτική υπήρχε. Η υπεράσπιση του εθνικού εδάφους από τους εισβολείς.
«Ούτε κουνούπι δεν θα περάσει από τον Έβρο».
Είναι σαφές πως είμαστε μόνοι. Οι ψοφοδεείς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφυρίζουν αδιάφορα. Λόγια, λόγια, λόγια. Οι Έλληνες πολίτες και, ιδιαίτερα όλοι όσοι δώσαμε την μάχη του «Μένουμε Ευρώπη», αισθανόμαστε μια πικρία γι΄αυτήν την στάση τους. Αν μάλιστα αληθεύει η πληροφορία πως η φράου Μέρκελ έβαλε βέτο στο αίτημα της Ελλάδος για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής, τότε η ζημία που γίνεται στην εικόνα της ΕΕ, στο εσωτερικό της πατρίδος μας είναι μεγάλη.
Βέβαια, το γνωρίζαμε πως στις κρίσιμες στιγμές θα ήμασταν μόνοι μας. Το μόνο όπλο—πέραν των Ενόπλων Δυνάμεων-- που έχουμε, είναι το φρόνημα μας. Και αυτό φαίνεται στον Έβρο και σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το ερωτήματα των πολιτών είναι πολλά και εύλογα: πόσο μακριά θα πάει αυτή η κατάσταση; Τι θα γίνει στα νησιά μας; τι δυνατότητες διεθνών χειρισμών έχουμε; Υπάρχει περίπτωση πολεμικής εμπλοκής;
Όποιος θα τολμήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, είναι γραφικός. Οι πολιτικοί αναλυτές δεν είναι μάντεις. Δεν μαντεύουν τα γεγονότα, αλλά παραθέτουν όλες τις πιθανές προοπτικές των εξελίξεων.
Τα γεγονότα τα διαμορφώνουν οι πολιτικές ηγεσίες.
Ετσι, αν θα κηρυχθούν τα νησιά και ο Έβρος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας υπ΄όψη όλα τα δεδομένα. Το ίδιο και αν η Ελλάδα θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω της απειλής που δέχεται από την Τουρκία.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες αυτό που έχει σημασία είναι πως για πρώτη φορά, εδώ και πολύ καιρό, υπάρχει υψηλό εθνικό φρόνημα. Για πρώτη φορά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, παρά την λαίλαπα των 54 μηνών εθνομηδενισμού, τιμά και πάλι την σημαία, επανατοποθετεί την έννοια των συνόρων στο αξιακό επίπεδο των προηγούμενων, ηρωικών γενιών και απαιτεί από την κυβέρνηση άκαμπτη και ανυποχώρητη στάση.
Να μην κάνει πίσω από την εθνική γραμμή που χάραξε.
Οι περήφανοι Εβρίτες μας διαμηνύουν: « μάγκες ο Έβρος δεν πέφτει με τίποτα».