Του Κυριάκου Αθανασιάδη
Σε ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Βραδυφλεγής βόμβα τα αμάζευτα κλαδιά και οι κορμοί στο Μάτι», που υπογράφεται από τον κύριο Σταύρο Μαλιχούδη και ανέβηκε προχθές στο σάιτ Παρατηρητήριο για το Μάτι, διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα εξής:
Έναν μήνα ύστερα απ' την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, στην οποία οι φωτιές κατά τη θερινή περίοδο αποτελούν κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο, εξακολουθεί να μένει αθωράκιστη απέναντι στον πύρινο κίνδυνο. Στους πυρόπληκτους οικισμούς του Μαραθώνα, συναντάμε πεταμένα κλαδιά σε πολλά σημεία, τα οποία δημιουργούν μεγάλους όγκους εύφλεκτων «βομβών». Σε συνδυασμό με τα ξερά χόρτα, που τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται όλο και περισσότερο τόσο σε κοινόχρηστους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα τους θερινούς μήνες. Αποκορύφωμα αυτής της συνθήκης αποτελεί ένα οικόπεδο γεμάτο εύφλεκτο υλικό από κλαδιά επί της λεωφόρου Μαραθώνος, που βρίσκεται στα όρια του δήμου Μαραθώνα-Νέας Μάκρης και Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και η δεδηλωμένη επικινδυνότητα του Σημείου Μεταφοράς Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του δήμου Μαραθώνα, που οδήγησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης να κρούσει τον κώδωνα για το ενδεχόμενο νέας πυρκαγιάς στην περιοχή.
Επισκεπτόμενος κανείς την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί παρά να προσέξει τα κομμένα κλαδιά που σχηματίζουν ευμεγέθη βουναλάκια σε πολλά σημεία του οικισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για όγκους κλαδιών που βρίσκονται στην άκρη (ή και όχι μόνο στην άκρη) του δρόμου, ενώ σε άλλες συναντιούνται σε ιδιωτικά οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους. Όσον αφορά τα κλαδιά που συναντιούνται σε ιδιωτικές περιουσίες, συναντάται το εξής υπαρκτό ζήτημα: σε περιπτώσεις στις οποίες τα σπίτια ιδιωτών καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως μας μεταφέρεται από κατοίκους της περιοχής, ένας σημαντικός αριθμός των ιδιοκτητών δεν έχει επιστρέψει στην περιοχή από την ημέρα της φωτιάς κι έπειτα. Κάποιοι απλώς δεν βρήκαν το κουράγιο να επιστρέψουν. Έτσι, δεν έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους, όπως συμβαίνει συνήθως στο Μάτι αυτή την περίοδο, όπου όσοι είχαν δεύτερη κατοικία στον οικισμό ξεκινούσαν να την επισκέπτονται και να την ετοιμάζουν εν όψει του καλοκαιριού. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε περιπτώσεις ιδιωτικών χώρων που δεν έχουν καθαριστεί προβλέπεται η παρέμβαση του Δήμου: για λόγους δημόσιας ασφαλείας το οικόπεδο καθαρίζει συνεργείο και ο δήμος χρεώνει για τη συγκεκριμένη υπηρεσία τον ιδιοκτήτη. Εδώ και πολλούς μήνες, όμως, ο δήμος Μαραθώνα υπολειτουργεί, με τον μέχρι πρότινος δήμαρχο Ηλία Ψινάκη να έχει παραιτηθεί από τις 10 Μαΐου 2019.
Παραθέτω μόνο τα δύο αυτά αποσπάσματα, αν και θα πρότεινα να διαβάσετε όλο το κείμενο, που θα βρείτε κάνοντας κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο. Περιέχει σημαντικά στοιχεία και καλύπτεται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πρόσφατα.
Με δυο λόγια: η κατάσταση είναι επικίνδυνη –για να μην πούμε εκρηκτική. Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Και το γεγονός ότι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση η συγκεκριμένη περιοχή δεν σημαίνει ότι άλλες βρίσκονται σε καλύτερη. Ξέρω πως όλοι μας βρισκόμαστε σε μία κατάσταση χαρούμενης ανυπομονησίας ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Μόνο που οι πυρκαγιές δεν παίρνουν μέρος στις εκλογές. Ο υπαρκτός κίνδυνος δεν συμμερίζεται τη χαρά μας. Και όταν διαβάζεις κάτι τέτοιο: «Ο δήμος Μαραθώνα υπολειτουργεί, με τον μέχρι πρότινος δήμαρχο Ηλία Ψινάκη να έχει παραιτηθεί από τις 10 Μαΐου 2019», δεν μπορείς παρά να ανατριχιάζεις. Με δεδομένη, δε, την ασύγγνωστη ανικανότητα της απερχόμενης Περιφερειάρχου να κάνει οτιδήποτε εκτός από το να ακκίζεται ή να ασχημονεί και να υποδύεται ρόλους τόσα χρόνια (πόσο δε μάλλον τώρα, μετά τη λαϊκή οργή και το μαύρισμα στις εκλογές), κανείς, κανείς απολύτως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, των περιουσιών τους και του εκεί φυσικού κεφαλαίου.
Θεωρούμε ύψιστης σημασίας τη θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές. Οφείλει να είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Το λέμε και το ξαναλέμε: όλο το σύστημα δασοπυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή, σε υγιείς βάσεις, σύμφωνα με την αποτελεσματικότερη διεθνή πρακτική και τη μακρά ελληνική εμπειρία. Δεν υπάρχει κανείς άλλος τομέας που να δοκιμάζεται τόσο η αποτελεσματικότητα ενός κράτους όσο αυτός. Ούτε η οικονομία, ούτε η εκπαίδευση, ούτε ο πόλεμος. Αν δεν μπορείς να προστατεύσεις τους ανθρώπους σου από τις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, δεν έχουν την παραμικρή αξία οι όποιες επιδόσεις σου στην οικονομία (τις οποίες αναμένουμε με χαρά) ή στην εκπαίδευση (τις οποίες δεν αναμένουμε, γιατί το σχολείο μας δεν επιδέχεται αλλαγές παρά μόνο προς το πολύ χειρότερο). Κι επειδή μιλήσαμε και για πόλεμο: αν τάχα δεν υπάρχουν πόροι, να βρεθούν: υπάρχει ένα μεγάλο, παχύ πορτοφόλι που λέγεται Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Αν κοπεί από εκεί ένα 10% των άχρηστων δαπανών του, θα σωθεί η χώρα. Δεν επίκειται κανένας πόλεμος στο άμεσο μέλλον, ας μην ανησυχούν οι δειλοί άκαπνοι εθνικιστές: δεν θα πάρει.
Τελειώνοντας: θα θέλαμε πολύ ο επόμενος πρωθυπουργός να το υποσχεθεί, και να το διασφαλίσει αυτό. Ότι θα φροντίσει δηλαδή προσωπικά, σαν στοίχημα, να έχουμε μία υπηρεσία (και όχι εκατό) ικανή να παρεμβαίνει με άφθονα μέσα και αποφασισμένους ανθρώπους με ταχύτητα και δύναμη αποτροπής τέτοιες που δεν θα έχουμε ξαναδεί, όχι εμείς, αλλά η Ευρώπη συνολικά. Μία υπηρεσία που τα μέλη της θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν με αυστηρότητα και χωρίς επιείκεια. Και που θα ελέγχουν προληπτικά φύλλο - φύλλο την Ελλάδα διαρκώς. Και που θα στέλνουν στη Δικαιοσύνη με βαριά κατηγορητήρια τους υπευθύνους μόλις συλλαμβάνονται. Και που θα επιχειρούν σε όλη τη Μεσόγειο, όπου τούς ζητηθεί. Γιατί θα είναι οι καλύτεροι, με διαφορά.
Καλό επίσης είναι να επισκεφτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Συντονιστικό και να τους πει από τώρα τι προτίθεται να κάνει. Στο μεταξύ, ας προσευχόμαστε αυτό το καλοκαίρι να μη φυσάει. Του χρόνου όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για την επόμενη κυβέρνηση. Ας το θυμάται αυτό.
ΥΓ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε από το Μάτι, η Νέα Δημοκρατία θα συντριβεί από την πρώτη πλημμύρα. Περισσότερα επ' αυτού, στο αυριανό μας σημείωμα.