Καθώς το μέλλον της καθημερινής έκδοσης της Αυγής βρίσκεται στο προσκήνιο, ορισμένοι αναπολούν την αρθρογραφία και το πολιτικό στίγμα της παλαιάς Αυγής, άλλοι εστιάζουν στον σκληρό κομματικό χαρακτήρα που απέκτησε επί ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι άλλοι σκέφτονται την πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας και όλοι λυπούνται που μπορεί να κλείσει μια ακόμα εφημερίδα.
Το σημερινό άρθρο θα εστιάσει σε ένα άλλο θέμα, χρηματοοικονομικού χαρακτήρα σχετικά με την Αυγή. Και δεν θα αναφερθούμε στη συμμετοχή της κυπριακής εταιρείας Atlas Cyprus International Trust, η οποία μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) του 2014, εμφανιζόταν σαν κάτοχος σχεδόν του 3% των μετοχών της Αυγής. Μια συμμετοχή, που ήταν ασφαλώς σύννομη, παρ’ όλο που είχε απασχολήσει αρκετά την επικαιρότητα και είχε καταγγελθεί στα πλαίσια του πολέμου κατά των offshore εταιρειών.
Αναφερόμαστε στο τεράστιο σκάνδαλο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Αυγής, που είχε ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2014. Ένα σκάνδαλο, το οποίο είχε περάσει κάτω από το ραντάρ των εποπτικών αρχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ίσως από αδιαφορία, ίσως από απροσεξία, αλλά πιθανότατα και από τη συνειδητή βούληση ορισμένων να «μην τα βάλουν» με το έντυπο που εξέφραζε το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», πριν αυτό καταρρεύσει με κρότο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
Τι είχε συμβεί τότε;
Η Αυγή είχε προβεί σε ΑΜΚ απευθυνόμενη στο ευρύ επενδυτικό κοινό, χωρίς να έχει εκδώσει Ενημερωτικό Δελτίο και χωρίς να έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κάτι που είναι παράνομο. Κάθε εταιρεία που καλεί δημοσίως το επενδυτικό κοινό να συμμετάσχει με τα χρήματα του, στη μετοχική της βάση, υποχρεώνεται από το νόμο να συντάξει ενημερωτικό δελτίο, μέσα στο οποία να παρουσιάζεται η δραστηριότητα της εταιρείας, η οικονομική της κατάσταση, η πορεία των μεγεθών της, οι δείκτες κερδοφορίας της, οι μερισματικές της πολιτικές, ο νομικός και λογιστικός έλεγχος, τα πιστοποιητικά των ορκωτών ελεγκτών που ελέγχουν την εταιρεία, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χρήση των νέων κεφαλαίων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές της εταιρείας.
Τι από όλα αυτά έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αυγής;
Απολύτως τίποτα. Και αυτό είναι λογικό ως ένα σημείο. Οι άνθρωποι είναι λάτρεις του λεφτόδενδρου. Οι άνθρωποι δεν έχουν διοικήσει επιχειρηματικά, ούτε καφενέ. Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που απορρέουν από μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι αδυνατούν να διαχωρίσουν στο μυαλό τους, την έννοια του συνδρομητή μιας εφημερίδας, από την έννοια του μετόχου μιας εφημερίδας.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είχε εξαγγελθεί και είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2014 και έφτανε στο ύψος 2 των εκατομμυρίων ευρώ, εκδίδοντας 667.000 νέες μετοχές με ονομαστική αξία 3 ευρώ για κάθε μετοχή και τιμή διάθεσης 6 ευρώ. Και φυσικά η ανακοίνωση της Αυγής, δεν στοιχειοθετούσε την τιμή των 6 ευρώ. Γιατί 6 και όχι 16 ή 26 ευρώ; Με βάση ποια μέθοδο αποτίμησης είχε ορισθεί αυτή η τιμή της ΑΜΚ; Ποια ήταν η «συνολική αξία» της Αυγής;
Έτσι, αντί να ενημερώσει η Αυγή, το ευρύ επενδυτικό κοινό με υπεύθυνο και διαφανή τρόπο, για τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης, ανακοίνωνε ότι «στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της εφημερίδας μας, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας “Η Αυγή Α.Ε.” αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τη στήριξη όλων των μετόχων, αναγνωστών, φίλων, υποστηρικτών της εφημερίδας της Αριστεράς, προκηρύσσοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.»
Και κατέληγε προτρέποντας όποιους θέλουν να αγοράσουν μετοχές, να καταθέσουν ποσό πολλαπλάσιο των 6 ευρώ στους λογαριασμούς: Εθνική Τράπεζα: GR 53 0110 …, Alpha Bank: GR90 0140 …, Πειραιώς: GR18 0172 …, αναφέροντας τα στοιχεία τους και ότι η κατάθεση αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της “Αυγής Α.Ε” και μετά την κατάθεση, να επικοινωνήσουν με τον οικονομικό διευθυντή της Αυγής.
Και καλά το Διοικητικό Συμβούλιο της Αυγής, έκανε τον ανήξερο. Ότι δεν γνώριζε τις διαδικασίες για τις ΑΜΚ και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Λες και ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στους επενδυτές και να τους καλεί να του δώσουν τα χρήματα τους, δίχως κανόνες και διαδικασίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αυγής, λειτούργησε με κουτοπονηριά, για να αποφύγει τους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ωστόσο, η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του 2014, τι είχε κάνει; Πώς είχε αντιδράσει; Πώς είχε προστατεύσει το επενδυτικό κοινό, από αυτήν την παράνομη δημόσια πρότασης της Αυγής προς τους επενδυτές; Γιατί δεν είχε απαγορεύσει ως όφειλε, τη διαδικασία; Γιατί δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση για την προστασία του επενδυτικού κοινού; Γιατί δεν είχε επιβάλει τα προβλεπόμενα αυστηρά πρόστιμα; Ποιες ήταν οι ποινές που είχε επιβάλει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αυγής;
Αλήθεια, αν οποιαδήποτε άλλη εταιρεία επιχειρούσε να αντλήσει κεφάλαια με τον παράνομο αυτό τρόπο, όπως είχε επιχειρήσει η Αυγή το 2014, θα τα είχε καταφέρει; Ή μήπως οι νόμιμοι εκπρόσωποι της, θα είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με αυστηρές διοικητικές ποινές και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα;