Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Καραπάνος, στην έως σήμερα θητεία του αντιμετώπισε προκλήσεις σε διάφορους τομείς της διακυβέρνησης του. Σε οικονομικό, κοινωνικό, προσφυγικό, οργανωτικό επίπεδο επιδίωξε να δώσει το στίγμα του διαμέσου αποφάσεων που έλαβε.
Στη συνέντευξη του, μας ανέλυσε πως οργάνωσε τα οικονομικά του δήμου και μετέτρεψε από ελλειμματικό το ταμείο σε πλεονασματικό. Τον τρόπο που αντιμετώπισε τις προσφυγικές ροές στο Δήμο και αναφέρεται συγκεκριμένα στο γεγονός της απρόσμενης άφιξης 180 προσφύγων την πόλη την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει "μυστική επιχείρηση εγκατάστασης.
Μας περιγράφει τα μεγάλα έργα που έγιναν και εκείνα που έχουν δρομολογηθεί. Παραδέχεται πως η κατάσταση με τους πόρους που κατευθύνονται προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα μειωθούνε περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, "οπότε από το να περιμένουμε το κράτος να μας στείλει χρήματα, προτιμότερο είναι ν' αποδεσμεύσει αρμοδιότητες που θα μπορούσαν με την κατάλληλη διαχείριση να φέρουν οικονομικούς πόρους στους Δήμους" δηλώνει.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
-Διοικείτε την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Ξεχωρίστε μας τους τομείς στους οποίους είχατε καίρια παρέμβαση στην έως σήμερα θητεία σας ως δήμαρχος της πόλης.
«Χρόνια σας πολλά κ. Ράπτη και καλή χρονιά για όλους. Το 2019 πιστεύω πως θα είναι ένας χρόνος προκλήσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε λόγω των εκλογών του Μαΐου, είτε για το γεγονός πως βρισκόμαστε στο κατώφλι αλλαγών που θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα νέα δεδομένα στους Ο.Τ.Α. Η δημοτική αρχή Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ανέλαβε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2014. Γνωρίζαμε καλά ότι το έργο μας θα ήταν δύσκολο. Οι τομείς που απασχόλησαν και στους οποίους παρήχθη έργο είναι η Οικονομία, η Κοινωνική Προστασία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός.
Ταυτόχρονα ο τομέας των μεγάλων έργων παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας μια συνεχής πρόκληση στην οποία υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και αιρετοί συντόνισαν τις δυνάμεις τους παράγοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Από την άλλη πλευρά, θεσμικές διεκδικήσεις άνοιξαν νέους δρόμους στην ανάπτυξη, δίδοντας παράλληλα την δυνατότητα και την ευκαιρία στην εξωστρέφεια.
Ενδεικτικά αναφέρω, την διεκδίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, την ανακήρυξη του πηλού Αγίας Τριάδας ως Ιαματικού, την ανακήρυξη του Παλαιού Νοσοκομείου ως αρχιτεκτονικό μνημείο και τέλος την διάσωση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και την σταδιακή μετατροπή του σε χώρου Πολιτισμού και Ιστορίας.
- Αν επιχειρούσατε ένα σύντομο απολογισμό του έργου σας, ποια θα ήταν τα σημεία εκείνα στα οποία θα βάζατε τίτλους;
«Όταν λέμε «μεγάλα έργα» στο Δήμο το εννοούμε κύριε Ράπτη. Κι αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.), ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των αστικών χώρων. Μέσα από την Ο.Χ.Ε. αλλάζει πλήρως το θαλάσσιο μέτωπο Μεσολογγίου και Αιτωλικού, δημιουργείται Αρχαιολογικό Μουσείο (αίτημα δεκαετιών), ενώ ο εμβληματικός για το Μεσολόγγι δρόμος της Τουρλίδας θα μετατραπεί σε ένα πρότυπο και σύμφωνο με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής σημείο. Κι όλα αυτά δεν είναι εξαγγελίες. Είναι δημοπρατημένα έργα. Η ύδρευση του Αιτωλικού επίσης είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται. Ένα κρίσιμο ζήτημα που ταλαιπώρησε την περιοχή για περισσότερα από 10 χρόνια.
Η διάνοιξη του Διαύλου Λιμανιού Μεσολογγίου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή, ανοίγει το δρόμο της θάλασσας για το Μεσολόγγι. Το έργο αυτό είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη. Κι αυτό θα φανεί άμεσα. Η αντικατάσταση και η βελτίωση των υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας κι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αντλιοστάσια ομβρίων που είχαν να συντηρηθούν 50 ολόκληρα χρόνια, εκσυγχρονίζονται προστατεύοντας τους πολίτες από πλημμυρικά φαινόμενα.
Αθλητικές εγκαταστάσεις που ήταν εγκαταλελειμμένες για χρόνια αυτή την ώρα σφύζουν από ζωή και νεολαία. Φιλοξενούν δε αθλητικά μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Πολιτισμός. Αυτό το μεγάλο κεφάλαιο για το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Όχι μόνο αναβαθμίστηκε, αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς πλέον τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εθελοντισμός. Έγινε πράξη. Με την κινητοποίηση συμπολιτών μας, με τη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων. Και συνεχίζουμε».
- Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ανήκετε στους υπερασπιστές ή στους επικριτές του συστήματος και γιατί;
«Είναι σίγουρα μια ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα κ. Ράπτη. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, τα δεδομένα το ίδιο. Είμαστε ώριμοι πολιτικά ν' ανταποκριθούμε στην πρόκληση; Θα υπερισχύσει το κοινό αίσθημα έναντι των θεμάτων που αντιμετωπίζει κάθε Δήμος ή θα περιπλεχθεί η κατάσταση μέσα από πολιτικές, προσωπικές ή άλλες αντιλήψεις; Αυτό είναι το ερώτημα που απαιτεί απάντηση. Οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις κοινοβουλευτικές. Δεν εξετάζουν ιδεολογίες ή πολιτικές επιδιώξεις.
Αυτό τουλάχιστον υπερασπίζομαι προσωπικά στον συνδυασμό που είμαι επικεφαλής, περιλαμβάνοντας μέλη και υποψηφίους από κάθε πολιτικό χώρο. Κατά συνέπεια, εάν δεν δούμε στην πράξη την εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν μπορούμε να κρίνουμε εκ των προτέρων τ' αποτελέσματά της. Έχω όμως την αίσθηση ότι θα δημιουργηθούν αρκετές αναταράξεις στην ομαλή διοίκηση του Δήμου και στη λήψη αποφάσεων».
- Νόμος Κλεισθένη. Φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
«Φέρνει σίγουρα μεγάλες αλλαγές. Εάν τώρα θα είναι ουσιαστικές διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Για να έχει αποτέλεσμα και λειτουργικότητα, πρέπει να συνοδευτεί και από θεσμικές αποφάσεις. Θα το δούμε στην πορεία».
- Μεγάλο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2019. Είστε ικανοποιημένος με όσα προβλέπει;
«Κάθε χρόνο και λιγότεροι οικονομικοί πόροι. Αυτό είναι πλέον μια πραγματικότητα που όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα βίωσε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα συμπαρέσυρε και τους Ο.Τ.Α. Όμως, από το να περιμένουμε το κράτος να μας στείλει χρήματα, προτιμότερο είναι ν' αποδεσμεύσει αρμοδιότητες που θα μπορούσαν με την κατάλληλη διαχείριση να φέρουν οικονομικούς πόρους στους Δήμους. Κι αυτό είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Αντί να γκρινιάζουμε διαρκώς για αποστέρηση πόρων, να έχουμε τη δυνατότητα να τους δημιουργήσουμε. Αυτό όμως απαιτεί γενναίες αποφάσεις και θεσμικές παραχωρήσεις».
- Η παρατεταμένη οικονομική κρίση κ. Καραπάνο επηρέασε τον δήμο σας; Η εμπειρία έχει δείξει πως οι δημοτικές αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε χωρίς τον απαραίτητη υποδομή. Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;
«Δομές κοινωνικής προστασίας. Άλλη μια μεγάλη παρέμβαση της δημοτικής αρχής, είναι η δημιουργία ενός «πλέγματος» κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες μας που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε όλο το Δήμο αλλά και λειτουργία ΚΔΑΠ για Άτομα με ειδικές ανάγκες είναι λίγες μόνο από τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε μια τετραετία.
Επίσης μεγάλα προγράμματα επισιτιστικής και οικονομικής βοήθειας, ξεκίνησαν από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην πιλοτική τους μορφή. Πετύχαμε – χωρίς καμία δόση υπερβολής – εξαιρετικά αποτελέσματα. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών οργανισμών. Επιπρόσθετα με απόφασή μας οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είχαν μειώσεις στα δημοτικά τέλη από 50% έως πλήρη απαλλαγή».
- Στην Ευρώπη οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που για εμάς αποτελεί πρόκληση για το μέλλον, έχει να κάνει με την τάση μετατροπής των δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα. Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο κ. Καραπάνο;
«Κύριε Ράπτη, ο εισπρακτικός μηχανισμός του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τετραετίας κι όχι μόνο. Κι αυτό συμβαίνει χωρίς να έχουν αυξηθεί ούτε ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη. Χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες. Αξιοποιήσαμε στο μέγιστο βαθμό τη δημοτική περιουσία η οποία φέρνει έσοδα στο Δήμο. Και με αυτά τα έσοδα, παράγουμε έργο. Ασφαλώς δε μπορούμε ακόμη να μιλάμε για πλήρη οικονομική αυτοτέλεια. Θα πρέπει να διανύσουμε μεγάλη πορεία έως ότου φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο. Όμως πιστεύω στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δυνατότητές του.
Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν και θα πρέπει ν' αποφασίζουν για τον τρόπο της διοίκησης και της οικονομικής τους διαχείρισης. Όμως θεωρώ πως χρειάζεται ακόμη πολύ προετοιμασία για κάτι τέτοιο, που να περιλαμβάνει ευρύτατο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και διάθεση ριζικών αλλαγών. Φέρνοντας ένα απλό παράδειγμα, να αναφέρω πως αυτή τη στιγμή στην έδρα του Δήμου – το Μεσολόγγι – τεράστιες εκτάσεις εντός του αστικού ιστού ανήκουν στο κράτος, στερώντας την δυνατότητα αξιοποίησής τους».
- Τέλος Νοεμβρίου 2018 αρκετά μεγάλος αριθμός προσφύγων έφτασε στο Μεσολόγγι. Μάλιστα τότε είχατε τοποθετηθεί δημόσια για το γεγονός αυτό. Ποια είναι η άποψη σας για το προσφυγικό ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ την κοινή γνώμη;
«Προσφυγικές ροές το Μεσολόγγι αντιμετώπισε από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2018. Στηρίξαμε τότε τους συνανθρώπους μας με κάθε μέσο και τρόπο χωρίς να περιμένουμε ή να ζητήσουμε βοήθεια από κανέναν κρατικό μηχανισμό χωρίς μάλιστα να διεκδικήσουμε εύσημα από κανέναν. Το ζήτημα της άφιξης 180 μεταναστών ατυχώς χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους κι όχι για ουσία. Το ζητούμενο ωστόσο ήταν γιατί όλη αυτή η «μυστική επιχείρηση» εγκατάστασής τους στο Μεσολόγγι.
Ειλικρινά ακόμη δεν έχω καταλάβει σε τι εξυπηρέτησε η «εν κρυπτώ» μεταφορά των ανθρώπων αυτών. Απαξίωση των πάντων. Δήμου, Περιφέρειας, υπηρεσιών. Επί της ουσίας τώρα. Ήδη ο Δήμος σε όλη του την έκταση φιλοξενεί περί τις 4.000 Ρομά εκ των οποίων ο μόνιμος πληθυσμός είναι σχεδόν το 1/3. Εμείς προβλέψαμε κaι γιa αυτό. Ιδρύσαμε κέντρο κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ. Όμως θα κάνω κι εγώ τώρα τη δική μου ερώτηση. Ποιος ελέγχει την ποιότητα διαβίωσης αυτών των ανθρώπων; Μόνο η στέγη είναι το πρόβλημα;
Όλοι αυτοί οι οργανισμοί- κρατικοί και μη - που κόπτονται για τα δικαιώματα των μεταναστών έχουν επισκεφθεί το Μεσολόγγι να ελέγξουν από κοντά τις συνθήκες διαβίωσής τους; Ξεκαθάρισα κι επαναλαμβάνω πως το Μεσολόγγι δεν πρόκειται να γίνει «αποθήκη» όπου θα «ξεφορτώνονται» ανθρώπινες ψυχές όπως-όπως. Όσοι έχουν αναλάβει να διαχειριστούν αυτό το σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Έχει συγκεκριμένες δυνατότητες φιλοξενίας η πόλη.
Με τους ανθρώπους που ήρθαν στον τόπο μας, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως κιόλας. Πολλοί συμπολίτες μας έσπευσαν να βοηθήσουν. Κι αυτό έπρεπε να πράξουν ανθρώπινα. Κι αν μας ζητηθεί βοήθεια θα την προσφέρουμε όπως έχουμε πράξει στο παρελθόν».
- Ο δήμος σας έχει αξιοποιήσει το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή σας όσο θα μπορούσε; Γνωρίζουμε πως συστήσατε ειδική επιτροπή για τον τουρισμό, δείγμα πως ενδιαφέρεστε ουσιαστικά.
«Για πρώτη φορά ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει συστήσει Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά. Προωθήθηκε η αναγνώριση και πιστοποίηση των Ιαματικών λουτρών Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου, ενώ ξεκίνησε μια δημιουργική συνεργασία με φορείς που μέχρι σήμερα έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη. Κι όχι μόνο. Μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί της Ευρώπης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περιοχή, η οποία διαθέτει μεγάλο πολιτισμικό απόθεμα».
- Διαχείριση απορριμάτων. Μέγιστο θέμα και αφορμή για αντιπαραθέσεις. Θα θέλαμε να μάθουμε την δική σας θέση αναφορικά με το φλέγον αυτό ζήτημα και τις δικές σας ενέργειες ώστε από πρόβλημα να μετατραπεί σε ευκαιρία.
«Η μεγάλη πρόκληση της Καθημερινότητας των δημοτών έχει αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Με την τακτή αποκομιδή των απορριμμάτων, με την τοποθέτηση 450 καινούριων κάδων σε όλο το Δήμο και την προμήθεια άμεσα άλλων 400. Με την έναρξη προγράμματος ανακύκλωσης σε κάθε δημοτική ενότητα. Με την δρομολόγηση εγκατάστασης υπόγειων κάδων απορριμμάτων. Την ώρα δε που πολλές περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έγκαιρα μερίμνησε για την επέκταση του ΧΥΤΑ που βρίσκεται εντός των ορίων του, κατασκευάζοντας νέα «κύτταρα» και αυξάνοντας την δυναμική του έργου».
- Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του δήμου το 2014 που αναλάβατε την διακυβέρνηση σου και ποια είναι σήμερα;
«Αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Δήμου, γνωρίζαμε πως το οικονομικό πρόβλημα το οποίο έπρεπε να διαχειριστούμε, ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Οι οφειλές που καταμετρήθηκαν το 2014 έφταναν το ποσό των 5.271.613 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις προμηθευτών που κατέφταναν σχεδόν καθημερινά στο Δημαρχείο δημιουργώντας κυριολεκτικά μια «ασφυκτική» κατάσταση.
Η οικονομική διάσωση του Δήμου, ήταν πλέον «μονόδρομος» προς αποφυγή της κατάρρευσης.
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο, ακολουθώντας ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο δραστικού περιορισμού και ελέγχου των δαπανών, το εξορθολογισμό των προμηθειών, την ρύθμιση οφειλών και την παράλληλη εφαρμογή προγράμματος είσπραξης των οφειλομένων, η οικονομική μας πολιτική είχε αποτελέσματα.
Το χρέος άρχισε να μειώνεται δραστικά χρόνο με το χρόνο και σήμερα είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να δηλώσουμε πως όχι μόνο ξεχρεώσαμε το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, αλλά δημιουργήσαμε πλεόνασμα στο Ταμείο του, το οποίο διατίθεται στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία και τα Έργα κοινής ωφέλειας.
Είχαμε τη θέληση και υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας. Μετά από πολλές δεκαετίες και μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα Υγιή οικονομικά Δήμο, ο οποίος πλέον όχι μόνο δεν απειλείται αλλά έχει θέσει γερές βάσεις οικονομικής ευρωστίας».
- Δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων. Πόσο θα ενισχύσει τα οικονομικά των δήμων ένα τέτοιο νομοθέτημα;
«Νομίζω πως είναι αυτονόητη η ωφέλεια για τα οικονομικά των Δήμων. Κι έρχεται να συμπληρώσει ένα προηγούμενο ερώτημά σας. Η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων περνά μέσα από βαθιές αλλαγές».
- Πράσινο ταμείο. Οι πλειοψηφία των εσόδων προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και οι πόροι πρέπει να χρηματοδοτούν ενέργειες αποκατάστασης του περιβαντολλογικού ισοζυγίου. Αυτό συμβαίνει κύριε Καραπάνο;
«Το Πράσινο Ταμείο και οι πόροι του, αποτέλεσαν πολύτιμη πηγή χρηματοδότησης για το Δήμο την τετραετία που πέρασε. Μέσα από αυτές καταφέραμε να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και ασφαλώς δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Όμως αυτά που χρειάζονται για να μιλάμε για αποκατάσταση είναι πάρα πολλά. Απαιτούν γενναίες χρηματοδοτήσεις και συστηματική δουλειά ετών. Δεν «μπαλώνονται» με χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων. Θέλουν πολύ περισσότερα πράγματα να γίνουν»
- Μπορεί ένας δήμος να διαδραματίσει πυλώνα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για την χώρα και με ποιο τρόπο όταν η γραφειοκρατία είναι δύσκολο να ξεπεραστεί;
«Η γραφειοκρατία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που έχει δημιουργήσει στο Δήμο σοβαρά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των μεγάλων και σοβαρών έργων του Δήμου αλλά και η στασιμότητα στην παράδοση – παραλαβή του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου στον αντίστοιχο Δημοτικό φορέα. Εάν δεν προσπεραστούν αυτές οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τίποτε δεν πρόκειται να «τρέξει» στο χρόνο που πρέπει και απαιτείται. Κι αυτό αφορά όλους τους τομείς».
- Διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Πόσο σημαντικές είναι και ποιες έχετε εσείς ενσωματώσει;
«Κορυφαίες θα έλεγα. Οι εποχές αλλάζουν κι πρέπει να προσαρμοζόμαστε σ' αυτό. Πέρα από το γεγονός της λειτουργικότητας των υπηρεσιών μας που πλέον στεγάζονται σε ένα κτήριο με πρωτοβουλία αυτής της δημοτικής αρχής, έχουν γίνει αλλαγές στην λειτουργία των υπηρεσιών για περισσότερη αποτελεσματικότητα. Μέχρι στιγμής η εξυπηρέτηση των πολιτών βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Προβλήματα υπάρχουν ασφαλώς, αλλά είναι αισθητά μειωμένα».
- Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα σας βρούνε και πάλι υποψήφιο;
«Έχω εκδηλώσει πολύ νωρίς την πρόθεσή μου να είμαι και πάλι υποψήφιος. Στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει παραχθεί μεγάλο και πολύτιμο έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Με τους συνεργάτες μου κάναμε έναν μεγάλο κι έντιμο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια. Υλοποιήσαμε ένα όραμα και κάναμε πράξη το συντριπτικό ποσοστό των προεκλογικών μας εξαγγελιών. Οι συνδημότες μας το αναγνωρίζουν και μας εμπιστεύονται. Η κρίση τους ασφαλώς θα εκφρασθεί το Μάιο. Και πιστεύω πως θα δικαιώσει όλο αυτό τον καθημερινό αγώνα που δόθηκε και συνεχίζεται σε όλο το Δήμο».