Η Γερμανία που τόσο καιρό κατηγορούνταν ότι εμποδίζει την συμφωνία για την στήριξη της Ευρώπης έκανε το καθήκον της. "Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο των αντιρρησιών, οι οποίοι δεν θα τολμήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την συμφωνία γιατί θέλουν και εκείνοι να πάρουν χρήματα και τελικά θα κάνουν πίσω", εκτιμά στο liberal.gr ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος βλέπει τελική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο σε κάποια από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής.
Ο διευθυντής του think tank Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) με έδρα τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζει λάθος την κίνηση της Κομισιόν να δημοσιεύσει τον πίνακα με τις κατανομές των πόρων ανά χώρα. Τόσο γιατί δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, όσο και γιατί οι κατανομές των κεφαλαίων δεν βασίζονται μόνο στις επιπτώσεις από τον κορονοιό, αλλά και σε άλλες μεταβλητές, όπως ο ίδιος λέει. Στο ερώτημα κατά πόσο τα τελικά ποσά που θα περιλαμβάνει η συμφωνία θα είναι ίδια με αυτά που έχουν ανακοινωθεί, ο κ. Γκρος απαντά "σίγουρα αυτά θα αφορούν επιδοτήσεις, την έκταση ωστόσο των οποίων δεν την γνωρίζω».
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη:
- To μέτωπο όσων αντιδρούν κατά της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει να μεγαλώνει, καθώς οι τέσσερις αρχικά χώρες, φαίνεται ότι έχουν γίνει οκτώ. Τι σημαίνει αυτό;
Τελικά οι Γερμανία έχουν βρεθεί σε μια αρκετά βολική για τους ίδιους θέση. Δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς ότι είναι οι “κακοί” της Ευρώπης. Συμφωνήσαμε, όπως θα θυμάστε, τον Μάιο μαζί με τους Γάλλους σε μια πρόταση για τη διοχέτευση κεφαλαίων σε όλες τις πληγείσες χώρες, όπως Ιταλία και Ελλάδα, μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού. Δεν είναι πλέον δικό μας λάθος αν οι Τσέχοι, οι Ούγγροι, οι Αυστριακοί και οι υπόλοιποι “αντιρρησίες” διαφωνούν και δεν θέλουν οι χώρες που χτυπήθηκαν από την πανδημία να πάρουν ενίσχυση.
- Τι φοβούνται αυτές οι 8 χώρες;
Θέλουν περισσότερα κεφάλαια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και φοβούνται ότι αν ένα μέρος του διατεθεί για την ενίσχυση των χωρών που επλήγησαν από τον κορονοιό, δεν θα τα πάρουν. Τόσο απλό.
- Τελικά τι πιστεύετε ότι θα συμβεί; Θα επέλθει κάποιος συμβιβασμός;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα δεν αφορά πλέον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκείνη έκανε μια πρόταση. Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να την δεχθούν, να την επαναδιαμορφώσουν, να την απορρίψουν. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Το θέμα θα επιλυθεί σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ σε κάποιο από τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.
Κατά τη γνώμη μου η Επιτροπή έκανε λάθος που δημοσίευσε τον πίνακα με τις κατανομές των πόρων ανά χώρα με βάση την πρότασή της. Ένα πίνακα που δεν βασίζεται μόνο στις επιπτώσεις από τον κορονοιό, αλλά και σε άλλες μεταβλητές. Εκτιμώ πάντως ότι οι 8 χώρες δεν θα τολμήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την συμφωνία γιατί θέλουν και οι ίδιες να πάρουν χρήματα.
- Ποια επομένως είναι η εκτίμησή σας;
Η συμφωνία θα πάρει περισσότερο χρόνο απ' ότι αναμέναμε για να “κλειδώσει”, ωστόσο στο τέλος θα περιλαμβάνει και επιδοτήσεις, την έκταση των οποίων δεν την γνωρίζω. Τον Μάιο η ΕΕ έκανε μια πρόταση, τίποτα παραπάνω. Έτσι έπρεπε να την δούμε γιατί αυτό ακριβώς ήταν. Δεν έχει γίνει οριστική απόφαση.
- Πότε εκτιμάτε ότι αυτό θα γίνει;
Καταρχήν θεωρώ ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου. Στο καλύτερο σενάριο να υπάρξει κάποια συμφωνία επί της αρχής, με τις λεπτομέρειες να συγκεκριμενοποιούνται τον Ιούλιο, προκειμένου από το φθινόπωρο κάθε χώρα-μέλος να αρχίσει να προετοιμάζει τα σχέδιά της, τα οποία και θα υποβάλει προς έγκριση στην Κομισιόν, ώστε από τις αρχές του 2021 αυτά να αρχίσουν να υλοποιούνται.
* Ο Ντάνιελ Γκρος είναι Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank CEPS.