Του Ολύμπιου Ράπτη*
Μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων οι Έλληνες δείχνουν να αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στέλνουν αμφίσημα μηνύματα ως προς το πως την αντιμετωπίζουν. Οπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (ALDE) ποσοστό 29% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του... Brexit. Την ίδια στιγμή το 73% υποστηρίζει ότι η πορεία της Ε.Ε. είναι σε λάθος κατεύθυνση, και ταυτόχρονα το 75% χαρακτηρίζει θετική τη συμμετοχή σε αυτή.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Πανευρωπαϊκού Κόμματος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) είναι πολύ ενδιαφέρονται δεδομένου ότι συμμετείχαν πολίτες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλην του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το γενικότερο συμπέρασμα είναι πως το 55% των Ευρωπαίων πολιτών, θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος κατεύθυνση.
Για να δούμε όμως πως απάντησαν οι Έλληνες πολίτες στα βασικότερα ερωτήματα που ετέθησαν, συγκρίνοντας τις απαντήσεις τους, με τις απαντήσεις που έδωσε ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης.
Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν για πολλοστή φορά με ακραίο τρόπο σε δυο από τα βασικότερα ερωτήματα που τους τέθηκαν και που αποτελούν σημεία κλειδιά στην ευρωπαϊκή κοινή πορεία. Έτσι, η Ελλάδα κατέγραψε μία αξιοσημείωτη πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά, αφού για το 73% των Ελλήνων, η Ε.Ε. κινείται σε λάθος δρόμο. Μήπως φταίνε γι' αυτό, τα μνημόνια; Μήπως φταίνε γι' αυτό οι πολιτικές της λιτότητας; Μήπως φταίει το γεγονός πως ο Σύριζα δεν κατάφερε να αλλάξει τον ρου της ευρωπαϊκής πορείας;
Σε αντιδιαστολή με αυτό το ελληνικό αρνητικό 73%, στις υπόλοιπες χώρες που εντάχθηκαν στα μνημόνια τα ποσοστά ήταν αρκετά μικρότερα. Στην Κύπρο, όπου μαζί με το μνημόνιο οι καταθέτες υπέστησαν και εκείνο το μεγαλειώδες κούρεμα των καταθέσεων τους, το αρνητικό ποσοστό ανέρχεται στο 56%, στην Ισπανία στο 55%, στην Πορτογαλία στο 45% και στην Ιρλανδία στο 38%.
Επιπλέον, οι Έλληνες απάντησαν θετικά κατά 29%, σημαντικά πάνω από τα αντίστοιχα ποσοστά των υπολοίπων Ευρωπαίων στο ερώτημα για το αν είναι θετικά διακείμενοι προς το ενδεχόμενο του Brexit, αποδεικνύοντας πως η συνοχή της ΕΕ δεν αποτελεί σημαντικό διακύβευμα για τους 3 στους 10 Έλληνες.
Στην ερώτηση για την μάχη απέναντι στον ακραίο εθνικισμό, η Ελλάδα κατέκτησε την δεύτερη θέση με ποσοστό 75%. Ενώ στην ερώτηση για το αν η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ κρίνεται ως θετική, το ποσοστό ανήλθε στο 75%.
Αν προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος αναλυτής να εκτιμήσει τα παραπάνω αποτελέσματα της έρευνας, θα δηλώσει αδυναμία. Μήπως το σύνδρομο της αγανάκτησης της άνω και κάτω πλατείας παραμένει ζωντανό, μαζί με την άσβεστη ελπίδα της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αρχή να γίνεται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου; Ποια είναι άραγε η σωστή κατεύθυνση προς τη οποία πρέπει να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πως είναι δυνατόν η πορεία της ΕΕ που αντιστρατεύεται τον ακραίο εθνικισμό, να θεωρείται ταυτόχρονα αρνητική, από τους πολέμιους του εθνικισμού, όπως αποδεικνύεται από το 75% των απαντήσεων των Ελλήνων; Πως είναι δυνατόν οι Έλληνες θα θεωρούν θετική την συμμετοχή της Ελλάδας στη ΕΕ, αλλά να παροτρύνουν το Brexit;
H περίοδος των μνημονίων είναι προφανές πως δεν ξεκαθάρισε την μυαλό και την σκέψη των Ελλήνων. Το γεγονός πως η χώρα μας παρά την κρίση που βιώνει, βρίσκεται ανάμεσα στις 40 πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη και ζει για πάνω από 70 χρόνια σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, ανάπτυξης και ευημερίας, περνάει μάλλον ξώφαλτσα από το μυαλό μας. Και φυσικά δεν είναι το στραβό αρμένισμα που φταίει, αλλά ο στραβός γιαλός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*Ο Ολύμπιος Ράπτης είναι μέλος της Μόνιμης Γενικής Συνέλευσης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας