Του Γιάννη Παντελάκη
Το Κυριακάτικο πρωινό με βρήκε ν' ακούω τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη να δηλώνει σε τηλεοπτική εκπομπή πως «βοηθήσαμε ο κόσμος να έχει τα στοιχειώδη και να μην ψάχνει στα σκουπίδια» ! Το προηγούμενο βράδυ, με βρήκε σ' ένα δρόμο αστικού προαστίου να βλέπω ένα υπερήλικα να επισκέπτεται όπως κάθε βράδυ, έναν τοίχο οπού κάποιοι άγνωστοι αφήνουν με διακριτικό τρόπο μαγειρεμένο φαγητό για όσους έχουν ανάγκη.
Η φτώχεια δεν προσφέρεται για εντυπωσιασμό, λαϊκισμό, μικροπολιτική και εκμετάλλευση. Δεν είναι ένα θέμα για να το πουλάνε, δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Ο ορισμός του λαϊκισμού είναι να χρησιμοποιείς την εξαιρετικά δύσκολη αυτή κατάσταση ενός συντριπτικά μεγάλου αριθμού ανθρώπων για να δημαγωγείς προσδοκώντας να κερδίσεις εντυπώσεις και πολιτικά οφέλη. Λαϊκισμός είναι να λες πως «σήμερα δεν λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία, όπως το παρελθόν» (Φλαμπουράρης), όταν γνωρίζεις πως τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν. Για την ακρίβεια, άλλαξε. Όλα τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση των δεικτών της φτώχειας.
Τα μνημόνια, έφεραν και τη φτώχεια, αυτό λένε οι αριθμοί. Οι αριθμοί αυτοί, δείχνουν με χαρακτηριστικό τρόπο πως η κατάσταση επιδεινώνεται συνέχεια ιδιαίτερα από το 2012 και μετά. Ακόμα και σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνια διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι δείκτες φτώχειας δεν υποχωρούν, το αντίθετο. Συνεχίζουν την αρνητική πορεία τους μαζί με την αποτυχία των πολιτικών διαχειριστών ν αναχαιτίσουν στοιχειωδώς το φαινόμενο. Το 2012 , μας λέει η Eurostat, το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε στη χώρα μας σε κατάσταση ενδείας ήταν 19,5%, το 2013 20,3%, το 2014 21,5%, το 2015 22,2%. Το 2015 ήταν χρονιά της σημερινής κυβέρνησης. Της κυβέρνησης και του Φλαμπουράρη η οποία το 2015 έδωσε για τους οικονομικά ασθενέστερους 108 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν δοθεί 650.
Ο Φλαμπουράρης δεν βλέπει πια κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια. Ενδεχομένως γιατί δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης. Από το γραφείο του ωστόσο, μπορεί να πληροφορηθεί για μερικά επιπλέον στοιχεία από εκείνα που προβλέπουν νέα αύξηση της φτωχοποίησης του πληθυσμού και την χρονιά που διανύουμε. Αν και δεν μπορεί να μην τα γνωρίζει, πρόκειται για κυβερνητικές αποφάσεις.
Ήδη, περίπου 100.000 μικροσυνταξιούχοι, έχασαν το ΕΚΑΣ, ο Κατρούγκαλος ακόμα ψάχνει τα ισοδύναμα με τα οποία θ αναπληρωθεί. Θα βρει όσα ισοδύναμα είχαν βρει για τις κομμένες συντάξεις. Έως το 2019, θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ σε ακόμα 400.000 συνταξιούχους. Αυτοί οι άνθρωποι, σε μεγάλο βαθμό θα προστεθούν στις λίστες των φτωχών.
Η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η αύξηση των εμμέσων φόρων, η αύξηση εισφοράς για την υγεία στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου (η άλλοτε κόκκινη γραμμή του Τσακαλώτου), η μείωση του επιδόματος θέρμανσης (έως και 52%), η αύξηση των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα, είναι μερικά μόνο μέτρα που θα φέρουν (και ήδη αυτό συμβαίνει) σε ακόμα πιο δύσκολη οικονομικά θέση χιλιάδες επιπλέον ανθρώπους. Τα ποσοστά φτώχειας στην επόμενη μέτρηση θα έχουν ξεπεράσει τα προηγούμενα.
Ο κάθε Φλαμπουράρης, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τις πολιτικές της κυβέρνησής του, με όποιο τρόπο αυτός νομίζει. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα (και ο ίδιος, αλλά και όποιος άλλος έχει συμμετοχή σ αυτή την φτωχοποίηση), είναι στο παιχνίδι των εντυπώσεων και της μικροπολιτικής να χρησιμοποιεί και αυτούς τους ανθρώπους…