Οι νεώτεροι δεν τα ξέρουν και οι παλιότεροι τα ‘χουν από χρόνια ξεχάσει. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τα αρχεία και οι εφημερίδες της εποχής εκείνης.
Χθες «βούλιαξε» η χώρα από τις απεργίες εναντίον του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ο οποίος καταργεί τον 1264/82 που ήταν ο προοδευτικότερος ever φιλεργατικότερος νόμος του ελληνικού κράτους. Τσίπρας και Κουτσούμπας μπροστάρηδες στις διαδηλώσεις. Θυμάται μήπως κανένας τι είχε κάνει η αριστερά εκείνο μακρινό 1982;
Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ο Απόστολος Κακλαμάνης που ως υπουργός εργασίας του ΠΑΣΟΚ είχε περάσει αυτό τον νόμο, καταργώντας τον 330/76 του Λάσκαρη, είχε βρεθεί μπροστά σ’ έναν καταιγισμό απεργιών, αντιδράσεων και διαδηλώσεων εκ μέρους της τότε αριστεράς και των συνδικάτων.
Για τα τότε ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού, ο 1264 ήταν ένας «μεταμφιεσμένος 330» που έθαβε τα εργατικά δικαιώματα υπηρετώντας τα σχέδια της εργοδοσίας.
Όσα βλέπουμε σήμερα για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, τα είχαμε δει και το 1982 για τον νόμο Κακλαμάνη. Συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες, απεργίες, οργισμένες καταγγελίες, πανό, πρωτοσέλιδα.
Και παρά το γεγονός ότι ο 1264 έδινε οφθαλμοφανώς υπερβολικές εξουσίες στους συνδικαλιστές (κάτι που ζήσαμε στο πετσί μας μετά από λίγα χρόνια), οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν εναντίον της ψήφισης του ήταν οι τότε συνδικαλιστές.
Δεν καταλάβαιναν ότι ο καινούριος νόμος τους ευνοούσε σκανδαλωδώς; Προφανώς το καταλάβαιναν οι συνδικαλιστές, απλώς σε τούτο τον τόπο δεν νοείται συνδικαλιστής που δεν αντιδρά και αντιπολίτευση που δεν καταψηφίζει.
Μετά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες βέβαια, ο νόμος πήρε τον δρόμο του κι έγραψε την ιστορία του για σαράντα χρόνια. (Τα ίδια έγιναν και για τον νόμο - πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για τα πανεπιστήμια το 1982. Τότε βούλιαξε η Αθήνα, σήμερα τον υπερασπίζονται οι τότε αντιδρώντες ως το απαύγασμα της δημοκρατικότητας.)
Οπότε ας μην χολοσκά ο Κωστής. Τους ίδιους τους συνδικαλιστές να είχε βάλει να του γράψουν το νόμο του με τα χεράκια τους, αυτοί σήμερα θα ήταν στους δρόμους. Δεν θα το γλύτωνε.
Επίσης, ας μην χολοσκά ο Κωστής για έναν ακόμα λόγο. Μετά από μια - δυο δεκαετίες που κάποιος θα έρθει να τον αλλάξει ως πεπαλαιωμένο, οι σημερινοί κατήγοροι του θα βγουν στους δρόμους και θα τον δοξάζουν ως τον ορισμό της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Θα δικαιωθεί ο Κωστής, απλώς θ’ αργήσει κι αυτός λίγο.