Συνεπέστερος από ποτέ εμφανίστηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας.
Μέχρι και την εχθρότητά του για τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος φρόντισε να υπενθυμίσει με την υπόσχεσή του ότι θα κυβερνήσει παρέα με τους παραγωγικούς φορείς της κοινωνίας, κάνοντας μια σαφή διάκριση μεταξύ του κόμματός του και της κοινωνίας λες και δεν είναι η κοινωνία που προσέρχεται ως εκλογικό σώμα στις κάλπες για να αναδείξει κάθε κυβέρνηση. Ποιος έχει ξεχάσει τον κ. Τσίπρα, το 2012, να περιφέρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε λάβει από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ;
Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για τους περισσότερους όχι όμως για τον προοδευτικό-φιλελεύθερο κόσμο της χώρας γιατί αυτά ορίζουν το χάσμα του από τη ριζοσπαστική αριστερά.
Εντυπωσιακές και οι «σκληρές» θέσεις του για τα Ελληνοτουρκικά υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις της σκληρής Δεξιάς για το θέμα. Βέβαια, ούτε αυτό είναι η πρώτη φορά που το κάνει απλώς μας αρέσει να επισημαίνουμε τη διγλωσσία του: Σκληρός στα Ελληνοτουρκικά, προοδευτικός στο Μακεδονικό. Υιοθετεί δηλαδή θέσεις όχι βάσει ιδεολογικών ή άλλων αρχών αλλά με γνώμονα μόνο τι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο, στο δικό του ακροατήριο.
Κατά τα άλλα, σε μια εποχή που στην Ελλάδα του τεράστιου κρατικού παρεμβατισμού σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που τα κόμματα και η Νέα Δημοκρατία, μιλούν για την «επιστροφή του κράτους» για να δικαιολογήσουν τον όγκο των ανορθολογικών κρατικών δαπανών και των προσλήψεων, ήταν απολύτως αναμενόμενο ο κατεξοχήν εκφραστής του τεράστιου κράτους να πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις για παροχές κάθε είδους καθώς και για κατάργηση όσων μεταρρυθμιστικών νομοθετικών παρεμβάσεων έχει ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε αυτή τη φορά να εμφανιστεί διαβασμένος αλλά ερωτώμενος πώς εξηγεί τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών απάντησε με το αρχαϊκό σύνθημα «δεν γίνεται οι αριθμοί να ευημερούν και οι άνθρωποι να υποφέρουν» ενώ όταν δεν έκανε κριτική στην κυβέρνηση και καλούνταν να περιγράψει το οικονομικό μοντέλο του κόμματός του απαντούσε μ’ένα αχταρμά από σοσιαλιστικές και φιλελεύθερες θέσεις ταυτοχρόνως αποδεικνύοντας ότι δεν έχει κάποιο οργανωμένο και συνεπές προς την ιδεολογία του αφήγημα για την οικονομία.
«Ψηφίστε εμένα για να σας τα δώσω όλα». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το διήμερο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
Περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό; Αμφίβολο. Το θέμα που προκύπτει λοιπόν και θα πρέπει όλα τα κόμματα και η ίδια η κυβέρνηση να εξετάσουν είναι πού συναντιέται ο δικός τους κρατισμός και οι υπέρμετρες κρατικές δαπάνες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια σύγκριση μπορεί να τους βοηθήσει όλους.