Η καθυστερημένη αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και η τοποθέτηση του διευθυντή Οικονομικών της Folli Follie στο Υπερταμείο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ το 2018 γεννά ερωτήματα σχετικά με παρεμβάσεις που υπήρξαν, δηλώνει στο liberal.gr ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υπήρξαν καθυστερήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα κάποιοι να χάσουν εκατομμύρια και κάποιοι από την άλλη να κερδίσουν εκατομμύρια και αυτό πρέπει να ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη.
Δίνοντας έμφαση στον διορισμό του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας στο Υπερταμείο και την παραίτησή του όταν αναδείχθηκε το θέμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε πάρει, ενώ είχε υπογράψει τα οικονομικά του έτους 2017 της εταιρείας και τον είχε βάλει μέλος, τον είχε διορίσει δηλαδή, στο Υπεραταμείο.
Επίσης αναφορικά με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον ρόλο της την επίμαχη περίοδο υπογραμμίζει ότι Έχει ευθύνη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Πρέπει να το ψάξουμε. Καθυστέρησε; Το λένε όλοι. Ποιός τη διόρισε; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ποιοί έχασαν; Οι μικρομέτοχοι και οι μικροεπενδυτές.
Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα
- Η υπόθεση της Folli Follie επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από την έκθεση της PwC. Από το 2018 είχατε θέσει θέμα άνωθεν παρεμβάσεων ως προς την καθυστερημένη αντίδραση των αρμόδιων.
Το ΠΑΣΟΚ και εγώ, ως υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης, ήμασταν οι μοναδικοί που είχαμε θέσει πολύ καθαρά το ζήτημα τόσο της Folli Follie, όσο και νωρίτερα της Εθνικής Ασφαλιστικής (και τα δύο αυτά θέματα συσχετίζονται).
Εμείς, στο συγκεκριμένο ζήτημα, είχαμε επισημάνει το θέμα της καθυστέρησης από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των ελεγκτικών μηχανισμών που είχε ως αποτέλεσμα, αφενός οι μικρομέτοχοι να χάσουν πάρα πολλά λεφτά και αφετέρου να χαθούν θέσεις εργασίας.
Μας είχε προξενήσει τέτοια εντύπωση, ώστε το είχαμε θέσει πρώτοι στο δημόσιο διάλογο τον Σεπτέμβριο του 2018, ότι τον διευθυντή Οικονομικών της Folli Follie η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ενώ είχε υπογράψει τα οικονομικά του έτους 2017 της εταιρείας) τον είχε βάλει μέλος, τον είχε διορίσει δηλαδή, στο Υπερταμείο.
Το ΠΑΣΟΚ το είχε αναδείξει ως θέμα από τότε, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα ΜΜΕ δεν το είχαν αξιολογήσει και δεν είχαν θέσει το θέμα των καθυστερήσεων, αλλά και τις πιθανές διασυνδέσεις, αναφερόμενοι απλά σε μια πραγματικότητα, σε συγκεκριμένα δηλαδή γεγονότα.
- Το θέμα του διορισμού του οικονομικού διευθυντή της Folli Follie στο Υπερταμείο πράγματι δίνει μια άλλη διάσταση. Πολύ δε περισσότερο όταν παραιτήθηκε μετά τις διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση.
Γιατί παραιτήθηκε; Διότι αναδείχθηκε το θέμα. Ίσως κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα αναδειχθεί η υπόθεση. Πως θα κρατηθεί όμως σε μια θέση, όπως αυτή του Υπερταμείου, ο άνθρωπος που υπέγραψε τα οικονομικά της Folli Follie.
Ουσιαστικά αυτό ήταν μια απόδειξη ότι ήταν εμπλεκόμενος και ότι η κυβέρνηση διόρισε κάποιον που βάσει των ερευνών είχε υπογράψει στοιχεία που δεν ήταν πραγματικότητα.
- Σχετικά με τις καθυστερήσεις της μεταβίβασης του φακέλου των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας στον Εισαγγελέα;
Κοιτάξτε όλα αυτά τα στοιχεία τα είχαμε αναφέρει από τότε. Τα επισημαίνουμε και σήμερα. Και ζητάμε όπως είναι φυσικό απαντήσεις.
- Αυτές οι άνωθεν παρεμβάσεις από που μπορούσαν να προκύπτουν; Ποιoς μπορούσε να κάνει αυτή τη διαδικασίες;
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μια συγκεκριμένη κουλτούρα. Αυτά τα λέγαμε και τότε τα λέμε και τώρα. Ποιά; Ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ ήταν γνωστό πως η εταιρεία δεν ήταν συνεργάσιμη, καθυστέρησε έναν ολόκληρο μήνα για να λάβει μέτρα. Έχει ευθύνη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Πρέπει να το ψάξουμε.
Καθυστέρησε; Το λένε όλοι. Ποιός τη διόρισε; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ποιοί έχασαν; Οι μικρομέτοχοι και οι μικροεπενδυτές. Η μετοχή κατρακύλησε συμπαρασύροντας το Χρηματιστήριο και την Οικονομία ενώ χάθηκαν και θέσεις εργασίας.
- Ποιά θεωρείτε πως θα είναι η εξέλιξη;
Εμείς θεωρούσαμε ότι σε μια χώρα όπου όλα αυτά είναι δεδομένα θα υπήρχε μια άμεση εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είμαστε η Δικαιοσύνη. Καταθέτουμε τα στοιχεία που διαθέτουμε, άλλωστε είπαμε πράγματα που δεν είχε πεί άλλο κόμμα και από εκεί και πέρα το θέμα πρέπει να πάρει το δρόμο του.
- Ένα ερώτημα είναι τι λέει η σημερινή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Θα έκανε τα ίδια βήματα με την τότε διοίκηση; Θα είχε πάρει άλλες αποφάσεις; Θα ήταν σημαντική μια τέτοια τοποθέτηση.
Κοιτάξτε εμείς δεν είμαστε της λογικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης που έλεγε «εσείς στείλτε τα στοιχεία στη Βουλή και αφήστε τους να αποδείξουν αν είναι αθώοι» ή αυτό που έλεγε έτερος γνωστός βουλευτής και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ «να κλείσουμε κάποιους πολιτικούς μέσα».
Αυτά δεν ισχύουν για εμάς και ελπίζω το ίδιο και για την κυβέρνηση. Δεν πρέπει η χώρα να πάει σε αυτή τη διαδικασία, όμως θα πρέπει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και την αξιολόγηση των στοιχείων για τα περί δωρεών, για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τότε, να δώσουν λόγο τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη. Με βάση πάντα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζω πως υπήρχαν καθυστερήσεις και κάποιοι έχασαν αλλά και κάποιοι κέρδισαν εκατομμύρια.
* Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι βουλευτής του ΚΙΝΑΛ